Nazadnje je zmagala Ukrajina. Foto: EPA
Nazadnje je zmagala Ukrajina. Foto: EPA

Severnomakedonska državna radiotelevizija MRT je sporočila, da se država prihodnje leto ne bo udeležila Evrovizije, ki bo potekala v angleškem pristaniškem mestu Liverpool. "Glede na povečane stroške zaradi energetske in ekonomske krize, ki zajemajo velik del proračuna za javne storitve, je ta odločitev v najboljšem interesu javnosti," je MRT pojasnil na spletu, da njihov proračun ne zajema glasbenega tekmovanja.

Sorodna novica Čakanja je konec - Evrovizijo 2023 bo gostil Liverpool

Razlog neudeležbe naj bi bil tako finančne narave. Prihranki naj bi tako nastali tudi zaradi neplačila registracijske pristojbine, ki naj bi letos znašala več kot lanskih 39.143 evrov, poroča Eurovision World.

Od osamosvojitve od nekdanje Jugoslavije leta 1991 bo to prvič, da Severna Makedonija ne bo sodelovala na letnem televizijskem dogodku, ki ga nadzira Evropska radiodifuzna zveza. Vseeno bo MRT, ki upa, da se bo ekonomska situacija izboljšala in se bo država leta 2024 vrnila na evrovizijski oder, prenašal oba polfinalna večera in veliki finale.

Tudi Bolgarije in Črne gore ne bo

"Bolgarija ne bo sodelovala na Evroviziji leta 2023 in najverjetneje niti v prihodnjih letih," so pri BNT-ju zapisali na spletu in dodali, da so se po analizi odločili, da ta program radiotelevizije ne zanima več, vlogo naj bi prav tako igrala finančne težave in politična negotovost v državi. Zaradi podobnih razlogov država na Evroviziji ni sodelovala že leta 2014 in 2015.

Za potezo, da v Liverpool ne bo poslala svojega predstavnika, se je odločila tudi Črna gora. Poleg visoke prijavnine in stroškov bivanja v Združenem kraljestvu je težava tudi pomanjkanje zanimanja sponzorjev.

Po besedah RTCG-ja bodo obstoječa sredstva tako namenili financiranju trenutnih načrtovanih nacionalnih projektov in programskih reform. Zaradi denarne stiske so sicer sodelovanje odpovedali že leta 2010, 2011, 2020 – pred uradno odpovedjo zaradi pandemije covida-19 – in 2021.