Netta je leta 2018 v Lizboni Izraelu prinesla tretjo evrovizijsko zmago. Foto: AP
Netta je leta 2018 v Lizboni Izraelu prinesla tretjo evrovizijsko zmago. Foto: AP

Podpisniki, med katerimi so organizacije iz več evropskih držav in ZDA, obsojajo potezo izraelske države, da Evrovizijo, ki skupnostmi LGBTQIA velja za pomemben dogodek, uporablja za "preusmerjanje pozornosti od vojnih zločinov nad palestinskim prebivalstvom" in "za cinično uporabo gejevskih pravic za zakrivanje in normalizacijo izraelske politike okupacije, kolonializma in apartheida".

Poziv je nastal na pobudo palestinskih kvirovskih skupin, podpisniki pa se v njem spominjajo upora gejev, lezbijk in transspolnih oseb leta 1969 pred lokalom Stonewall Inn v ZDA, znanega kot stonewallski upor proti policijskim racijam in nasilju. Pri tem opozarjajo tudi na podobnosti s protestom veliki pohod vrnitve v Gazi, na desetletja izraelske represije in zanikanja osnovnih pravic palestinskega prebivalstva.

Izraelska vojska je od marca 2018 ubila več kot 200 neoboroženih Palestincev in Palestink, ki so sodelovali na protestih v Gazi, ranila je 18 tisoč ljudi, mnogi med njimi so težko poškodovani, so poudarili v pozivu.

Dodali so, da je na "najbolj krvav dan palestinskih protestov v Gazi, ko je Izrael pobil 62 neoboroženih ljudi", izraelska država pripravila slavnostni koncert za izraelsko zmagovalko Evrovizije 2018 Netto Barzilai, ki jo je izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu označil za "najboljšo ambasadorko Izraela".

Pozivajo tudi k bojkotu parade ponosa

Organizacije LGBTQIA so sočasno pozvale k bojkotu parade ponosa, ki jo podpira izraelska vlada in bo sočasno z Evrovizijo potekala v Tel Avivu. Opozarjajo, da vlada oba dogodka uporablja za svoje politične cilje ‒ za zakrivanje vojnih zločinov proti palestinskemu prebivalstvu.

Izjava skupin tako sledi podpori bojkota Evrovizije 2019 umetnikov, nekdanjih evrovizijskih zmagovalcev, tekmovalcev, politikov in sindikatov. Peticijo je podpisalo več kot 35 tisoč ljudi, britanska skupina The Tuts pa je zaradi tega tudi zavrnila vabilo k sodelovanju na britanskem izboru.

Direktorica organizacije al-Qaws za spolno raznolikost v palestinski družbi Hanin Majki (Haneen Maikey) je dejala, kako ganjeni so nad vse večjo podporo in solidarnostjo med skupnostjo LGBTQIA, ki se zoperstavlja izraelski zlorabi pravic lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in kvirovskih oseb za svoje politične cilje. "Skupnosti LGBTQIA zavračajo poskuse izraelskega represivnega režima, da jih uporabijo kot progresivno dimno zaveso, s katero zakrivajo nasilno zatiranje palestinskega prebivalstva. Pravijo: Naše pravice so nedeljive od pravic vseh zatiranih skupnosti," je zapisala.

Od slovenskih organizacij so se pozivu pridružili društvo Legebitra, društvo Škuc in zavod TransAkcija.