Slovenija bo na evrovizijski oder stopila 14. maja. Foto: eurovision.tv
Slovenija bo na evrovizijski oder stopila 14. maja. Foto: eurovision.tv
Sorodna novica Video: Prisluhnite, kako zvenijo pesmi z letošnje Eme

Žreb v muzeju umetnosti v Tel Avivu, ki sta ga vodila Assi Azar in Lucy Ayoub, je določil, da bo slovenski evrovizijski predstavnik/-ica nastopil v prvi polovici prvega polfinala.

Tekmeci Slovenije za vstop v finale so: Belorusija, Češka, Črna gora, Ciper, Srbija, Finska, Poljska, Madžarska (vsi v prvi polovici) in Estonija, Portugalska, San Marino, Islandija, Gruzija, Avstralija, Belgija, Ukrajina, Grčija (druga polovica).

V drugem predizboru, ki bo 16. maja, pa bodo nastopili: Švica, Švedska, Irska, Avstrija, Moldavija, Latvija, Romunija, Danska, Armenija (prva polovica) in Albanija, Azerbajdžan, Makedonija, Norveška, Rusija, Nizozemska, Hrvaška, Litva, Malta (druga polovica).

Foto: eurovision.tv
Foto: eurovision.tv

V Izraelu bo sodelovalo 42 držav. Od tega jih bo 36 sodelovalo v polfinalnih večerih 14. in 16. maja, velikih pet pa bo neposredno uvrščenih v veliki finale 18. maja.

Nizozemska in Švica bosta predstavnika na izbor poslali že šestdesetič, Grčija bo del spektakla štiridesetič, Hrvaška, Estonija in Slovenija pa se tekmovanju pridružujejo petindvajsetič. Rekord po številu udeležb je tako še vedno v rokah Nemčije, za katero bo 64. izbor za pesem Evrovizije že 63. udeležba.

Slovenski predstavnik/-ica bo znan 16. februarja, ko bo potekal izbor Ema. Vse o Emi lahko izveste tukaj.