Slavje slovenske ekipe na čelu s Tinkaro Kovač. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Slavje slovenske ekipe na čelu s Tinkaro Kovač. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tinkara Kovač je Sloveniji pripela evrovizijski finale! Foto: EPA

Ko sem šla na oder, sem čutila energijo vse Slovenije!

Tinkara Kovač po evrovizijskem nastopu
Seznam držav, uvrščenih v finale Evrovizije 2014
Seznam držav, uvrščenih v finale Evrovizije 2014. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

In že v drugi ovojnici je pisalo ... Slovenija! "Presrečni smo! Hvala, ker ste verjeli," je Tinkara Kovač takoj po uvrstitvi v finale za MMC povedala naši novinarki Klavdiji Kopina v Köbenhavnu, pozneje na tiskovni konferenci pa dejala še: "Ko sem šla na oder, sem čutila energijo vse Slovenije!"

Tinkara bo nastopila v finalu pod zaporedno številko 17! Po Italiji in pred Finsko.

Primorka se je s pesmijo Round and Round s še štirinajstimi glasbeniki iz drugih držav potegovala za eno od desetih mest, ki vodijo v veliki finale. Ob njej so na odru stali še spremljevalni pevci Nika Zorjan, Lea Sirk, Manca Špik in Raay.

Že zdaj je znano, da bo nastopila v drugi polovici finala, vrstni red pa bo določen z žrebom jutri.

Tinkara je sicer na tiskovni konferenci potožila še, da na evrovizijskem odru ne sme v živo igrati flavte: "Zelo čuden občutek je." Ob tem je dodala še, da je zaprosila za spremembo pravil, da bi lahko vseeno zaigrala na odru.


Tretjič finale za Slovenijo

Po letu 2011, ko je našo državo v evrovizijskem finalu zastopala Maja Keuc, in letu 2007, ko je Sloveniji finale pripela Alenka Gotar, bo tako v soboto na odru znova slovenska predstavnica!

Slovenija se je namreč, odkar je bil leta 2004 uveden sistem predizborov, v finale uvrstila le dvakrat, letos tretjič.

V finalu se bo za zmago borila 25-erica
Poleg Slovenije so se v sobotni finale uvrstile Malta, Norveška, Poljska, Avstrija, Finska, Belorusija, Švica, Grčija in Romunija.

V veliki finale pa so se iz torkovega prvega predizbora že uvrstili glasbeniki Armenije, Azerbajdžana, Madžarske, Islandije, Črne gore, Rusije, San Marina, Švedske, Nizozemske in Ukrajine.

20 polfinalnim izbrancem pa se bodo v soboto ob bok postavili še predstavniki "velikih pet" - Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije in Italije -, ter predstavnik države gostiteljice Danske.

Iz Köbenhavna se je oglašala naša novinarka Klavdija Kopina, iz redakcije pa smo dogajanje spremljali prek posebne aplikacije v okvirčku spodaj.


50 % glasovi žirije, 50 % glas ljudstva

Tako kot v prvem polfinalu so polovico glasov prispevali gledalci, polovico pa strokovne komisije 15 danes nastopajočih držav, poleg njih pa tudi strokovnjaki iz Nemčije, Italije in Velike Britanije. Tokrat ste lahko svoj glas oddali tudi slovenski ljubitelji Evrovizije, a za Slovenijo niste mogli glasovati.

Ko sem šla na oder, sem čutila energijo vse Slovenije!

Tinkara Kovač po evrovizijskem nastopu