Raiven se bo maja 2024 predstavila evrovizijskemu občinstvu s skladbo Veronika. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Raiven se bo maja 2024 predstavila evrovizijskemu občinstvu s skladbo Veronika. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

"Zelo se veselim, zelo sem hvaležna, počaščena in malo me je strah," je bil prvi odziv slovenske predstavnice na Evroviziji 2024 na današnjem medijskem druženju v SNG-ju Opera in balet v Ljubljani.

"Nastop na Evroviziji upam, da bo odskočna deska, pomeni mi ogromno. Mislim, da kot slovenska pevka take priložnosti več ne bom dobila, zelo se veselim," je nato za TV Slovenija povedala Sara Briški Cirman, bolj znana pod umetniškim imenom Raiven.

Sorodna novica Raiven z zanosom na Evrovizijo: "Čutim se dovolj samozavestno"

Njena skladba pripoveduje o Veroniki Deseniški, prvi ženski, ki je bila pri nas obtožena čarovništva. Pevka verjame, da je njena zgodba aktualna še danes. Eno od sporočil njene pesmi je, da ni šlo za čarovnice, temveč za ženske, ki so jih obtožili čarovništva.

Raiven se tako kot ob vseh svojih dozdajšnjih stvaritvah tudi pod Veroniko podpisuje kot avtorica glasbe in besedil.

Veronika bo končala na njenem prihajajočem kratkometražnem albumu Sirene, za katerega je napovedala izid 17. februarja 2024. Skladbe, ki jih bo umestila na album, temeljijo na raziskovanju zgodb ikoničnih žensk iz različnih zgodovinskih obdobij. "Veronika je bila ena izmed prvih treh skladb, ki sem jih ustvarila za prihajajoči kratkometražni album in pri njih od začetka sodelovala v vlogi producentke," je o skladbi povedala Raiven in dodala: "Veronika sem jaz, Veronika si ti."

Napovednik Veronike

Veroniko bo zapela v slovenščini
Slovenska žirija je izbirala med več kot stotimi prijavljenimi skladbami, opravila je ožji izbor, znotraj tega pa je izbirala mednarodna žirija, ki je večino točk namenila Raiven.

Kako je potekal slovenski izbor za Evrovizijo 2024?
Slovensko predstavnico na Evroviziji 2024 so razkrili na medijskem druženju v SNG Opera. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
Slovensko predstavnico na Evroviziji 2024 so razkrili na medijskem druženju v SNG Opera. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Odgovorni urednik Razvedrilnega programa Televizije Slovenija Vanja Vardjan je pojasnil, da se je pri izbiranju predstavnika v primerjavi z lanskim letom zgodila sprememba v tem, da so objavili javni razpis. "Vse države na nek način iščejo formulo za uspeh, zadnja leta se jih skoraj polovica odloči za to, da izbere tistega predstavnika, ki zagotavlja uspeh," je povedal.

Dodal je: "Trdno verjamem, da bo Raiven s skladbo Veronika, ki bo zapeta v slovenščini, Slovenijo suvereno predstavila Evropi in svetu. Je izjemna glasbenica, s številnimi glasbenimi uspešnicami in vsestransko nadarjenostjo. Iskali smo kakovost, uspešnost in priljubljenost, in jo tudi našli. Menim, da je mednarodna strokovna komisija dobro opravila svoje delo in da se v Malmö odpravljamo z močnim izvajalcem in odlično skladbo."

Kot je še dodal, žirija ni ocenjevala samo skladbe in nastopa, ampak tudi vse druge elemente, ki so letošnjim predstavnikom, skupini Joker Out, prinesli uspeh, kajti samo skladba in petje nista dovolj, ampak je pomemben celoten paket.

Slovenijo bo na Evroviziji zastopala Raiven
Štafetno palico je Raiven predal frontman skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin, ki je lani Slovenijo znova popeljal v veliki evrovizijski finale. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
Štafetno palico je Raiven predal frontman skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin, ki je lani Slovenijo znova popeljal v veliki evrovizijski finale. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Raiven prejela najvišje skupno število glasov
"12. 12. zveni nekako mistično in menim, da bo takšna tudi letošnja evrovizijska predstavnica. Na podlagi letošnjega izjemnega uspeha skupine Joker Out, rezultati česar se kažejo vsak dan, na vsakem koraku, z vsakim razprodanim koncertom, ki ga imajo po Evropi, smo se na Televiziji Slovenija utrdili v ideji, da mora imeti naš predstavnik poleg izjemne skladbe še jasno vizijo, karizmatičnost in vse tiste lastnosti, ki bodo ob izjemno trdem delu prinesle rezultate, ki bodo odmevali dlje in močneje od samega Tekmovanja za pesem Evrovizije," je na medijskem druženju v uvodu povedala Maša Kljun, vodja slovenske delegacije Tekmovanja za pesem Evrovizije.

Dodala je: "Na Televiziji Slovenija smo izjemno ponosni in srečni, ker nas bo zastopala, in verjamemo, da je iz pravega testa. Ta odločitev prihaja v pravem času."

Razglasitev slovenskega predstavnika na Evroviziji 2024

Evrovizijo 2024 bo med 7. in 11. majem prihodnje leto gostilo švedsko mesto Malmö.

Na Evrovizijo bo šla Raiven