Srbija: Konstrakta – In Corpore Sano

Za nami sta že obe polfinali letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije in poznamo že vse pesmi in izvajalce, ki se bodo v soboto na velikem odru potegovali za veliko nagrado. Letošnje predtekmovanje za države naše nekdanje skupne države ni bilo tako uspešno kot običajno.

Konstrakta s svojim nastopom želi opozoriti na položaj umetnic v družbi. Foto: eurovision.tv
Konstrakta s svojim nastopom želi opozoriti na položaj umetnic v družbi. Foto: eurovision.tv

V drugem polfinalu letošnjega izbora za pesem Evrovizije v Torinu se je namreč v četrtek kot edina država iz nekdanje Jugoslavije v finale uvrstila Srbija. Srbska predstavnica Ana Đurić z umetniškim imenom Konstrakta je prejela ovacije občinstva, na YouTubu pa je imel njen nastop v prvih 12 urah več kot 920.000 ogledov.

Pesem z naslovom In Corpore Sano se začne z verzom o zdravih laseh Meghan Markle, Konstrakta pa med nastopom sedi na stolu in si, obkrožena z moškimi plesalci, ves čas umiva roke.

Čeprav je srbska predstavnica s pesmijo in nastopom na vajah in generalki begala tuje medije, je navdušila gledalce. Od izvajalcev, ki so se predstavili v drugem polfinalnem večeru, je imel največ ogledov na YouTubu prav njen nastop.

Ukrajinski predstavniki so na tekmovanju deležni številnih izrazov podpore in solidarnosti. Foto: EPA
Ukrajinski predstavniki so na tekmovanju deležni številnih izrazov podpore in solidarnosti. Foto: EPA

Favoriti za zdaj Ukrajinci

Za zdaj kaže, da favoriti za zmago prihajajo iz prvega predizbora, ki je potekal v torek. Na tem predizboru je nastopila tudi slovenska zasedba LPS, ki pa ji ni uspel preboj v veliki finale.

Stavnice največ možnosti namreč napovedujejo Ukrajinskim predstavnikom. Od izvajalcev, ki so se predstavili v prvem polfinalnem večeru, imajo tudi največ ogledov na YouTubu, in sicer kar 3,2 milijona ogledov.

Gre za šestčlansko hiphopovsko skupino Kaluš Orkestra, ki prepevajo o toplih spominih na svojo mamo in njeno ljubezen. Pesem je mešanica sodobnih glasbenih slogov, predvsem rapa in tradicionalne ukrajinske glasbe.

V finalu se bo v soboto predstavilo 25 držav. Poleg Srbije še Belgija, Češka, Azerbajdžan, Poljska, Finska, Estonija, Avstralija, Švedska, Romunija, Švica, Armenija, Islandija, Litva, Portugalska, Norveška, Grčija, Ukrajina, Moldavija in Nizozemska ter "velikih pet", to so Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija.