Iz Avstrije na Švedsko - Conchita je kristalni mikrofon predala Mansu Zelmerlöwu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Iz Avstrije na Švedsko - Conchita je kristalni mikrofon predala Mansu Zelmerlöwu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya
"Zelo sem vesela tega uspeha," je povedala Marjetka takoj po uvrstitvi, ki je ena boljših v zgodovini slovenskih evrovizijskih nastopov. "Želela sva si še kakšno mesto višje, da bi bila izenačena z Majo Keuc," pa je priznal Raay. Foto: EPA

Znani so tudi izidi glasovanja v obeh polfinalnih večerih. V prvem polfinalu je največ glasov dobila Rusija pred Belgijo in Estonijo, v drugem pa Švedska pred Latvijo in Izraelom. Slovenija je bila v četrtkovem polfinalnem glasovanju peta, tam smo zbrali 92 točk, po 12 sta nam jih podelila Azerbajdžan in Črna gora.

"Nastop sem že poslušal z zamikom na MMC-ju in rekel Marjetki: 'Mater, si zapela!'"

Raay po finalnem nastopu

Čeprav je sprva kazalo na zmago Rusije, je, še preden so vse države sporočile svoje glasove, postalo jasno, da gre evrovizijska zmaga na Švedsko. Rusija, ki jo je predstavljala Polina Gagarina, je nazadnje s 303 točkami končala na drugem mestu, tretja pa je bila Italija, ki je s triom Il Volo zbrala 292 točk.

Na četrto mesto se je z 217 točkami uvrstila Belgija, prvo peterico pa zaokrožuje letošnja posebna povabljenka Avstralija, ki je zbrala 196 točk.

Zelmerlöw: "Vsi smo junaki, ne glede na to, koga ljubimo"
Švedska je zelo visoko kotirala že na stavnicah, Zelmerlöw pa je Evropo prepričal tudi z izdatno scensko vizualizacijo s simpatičnim belim možičkom. "Animacijski možicelj predstavlja mene, ko sem bil star 10 let," je na novinarski konferenci po zmagi povedal Zelmerlöw.

Po razglasitvi izida se je zahvalil vsem, ki so glasovali zanj, ter svoji ekipi in Evropi sporočil, da smo vsi junaki, ne glede na to, koga ljubimo in v kaj verjamemo."Prepričan sem, da se je treba postaviti za najšibkejše v družbi in jih narediti močnejše. Upam, da bo moja pesem kaj prispevala k temu," je dejal. Letošnjo Evrovizijo so tudi sicer zaznamovale skladbe, ki so opozarjale na družbeno stanje in pozivale k boljši prihodnosti, in ljubezenske pesmi.

Švedska - sanjska destinacija za sodobni pop
Zelmerlöw je bil sicer ves čas prepričan, da bo zmagala Rusija, njemu osebno pa je šla najbolj v uho avstralska pesem. Pritrdil pa je vprašanju, ali je Švedska postala sanjska destinacija za sodobni pop.

Švedska delegacija je zatrdila, da se bo država že v torek začela pripravljati na organizacijo Evrovizije leta 2016: "Vsa zainteresirana mesta bomo povabili, da se prijavijo in priredijo to tekmovanje. Dobra stvar je, da smo Evrovizijo že organizirali pred tremi leti, zato je naš spomin še svež, veliko smo se naučili iz napak. Nedvomno bomo pripravljeni in vso Evropo bomo povabili nekam na Švedsko prihodnje leto."

Maraaya želela še kakšno mesto višje
Slovenija, ki je v finalnem večeru nastopila prva, je z 39 točkami končala v zlati sredini, na 14. mestu med 27 finalisti. Slovenskima predstavnikoma Maraaya so točke podelili Makedonija (8), Izrael (6), Srbija (5), Črna gora in Litva (po 4), Latvija in Azerbajdžan (po 3), Islandija (2) ter Finska, Švedska, Norveška in Poljska (1).

"Zelo sem vesela tega uspeha," je povedala Marjetka takoj po uvrstitvi, ki je ena boljših v zgodovini slovenskih evrovizijskih nastopov. "Želela sva si še kakšno mesto višje, da bi bila izenačena z Majo Keuc," pa je priznal Raay.

Vprašljive točke Makedonije in Črne gore
Se je pa na jubilejni, 60., Pesmi Evrovizije zgodil zaplet pri glasovanju. Organizatorji so sporočili, da so se zgodile nepravilnosti pri glasovanju Makedonije in Črne gore (obe sta podelili točke tudi Sloveniji), zato so izločili glasove strokovne žirije in je 100-odstotno obveljal le televoting.

A po evrovizijskih pravilih mora biti pri glasovih vsake države razmerje moči med okusom ljudstva in stroke 50 : 50, zato še ni jasno, kakšne sankcije bodo doletele obe državi, omenja pa se tudi možnost razveljavitve vseh točk, ki sta jih podelili. Vrstnega reda na vrhu to sicer ne bi spremenilo, bi pa to pomenilo, da bi Slovenija končala nekaj mest nižje.

MESTODRŽAVA (izvajalec in pesem)ŠT. TOČKMESTODRŽAVA (izvajalec in pesem)ŠT. TOČK
1.Švedska: Måns Zelmerlöw - Heroes36514.Slovenija: Maraaya - Here for You39
2.Rusija: Polina Gagarina - A Million Voices30315.Romunija: Voltaj - De la capat (All over Again)35
3.Italija: Il Volo - Grande amore29216.Armenija: Genealogy - Face the Shadow34
4.Belgija: Loic Nottet - Rhythm Inside21717.Albanija: Elhaida Dani - I'm Alive34
5.Avstralija: Guy Sebastian - Tonight Again19618.Litva: Monika Linkyte & Vaidas Baumila - This Time30
6.Latvija: Aminata - Love Injected18619.Grčija: Maria Elena Kyriakou - One Last Breath 23
7.Estonija: Elina Born & Stig Rästa - Goodbye to Yesterday10620.Madžarska: Boggie - Wars for Nothing19
8.Norveška: Mørland & Debrah Scarlett - A Monster Like Me10221.Španija: Edurne - Amanecer15
9.Izrael: Nadav Guedj - Golden Boy9722.Ciper: John Karayiannis - One Thing I Should Have Done11
10.Srbija: Bojana Stamenov - Beauty Never Lies5323.Poljska: Monika Kuszynska - In the Name of Love10
11.Gruzija: Nina Sublatti - Warrior5124.Velika Britanija: Electro Velvet - Still in Love with You5
12.Azerbajdžan: Elnur Husejnov - Hour of the Wolf4925.Francija: Lisa Angell - N'oubliez pas4
13.Črna Gora: Knez - Adio4426.Nemčija: Ann Sophie - Black Smoke0
.Avstrija: The Makemakes - I Am Yours 0

Finale smo v živo spremljali iz redakcije, posebni poročevalki sta bili tudi na Dunaju. Evrovizijski večer lahko podoživite v interaktivni aplikaciji (najdete jo spodaj, pred tem sta priložena še video zmagovalne švedske pesmi in slovenski finalni nastop).

Znani so tudi izidi glasovanja v obeh polfinalnih večerih. V prvem polfinalu je največ glasov dobila Rusija pred Belgijo in Estonijo, v drugem pa Švedska pred Latvijo in Izraelom. Slovenija je bila v četrtkovem polfinalnem glasovanju peta, tam smo zbrali 92 točk, po 12 sta nam jih podelila Azerbajdžan in Črna gora.

"Nastop sem že poslušal z zamikom na MMC-ju in rekel Marjetki: 'Mater, si zapela!'"

Raay po finalnem nastopu