Zala in Gašper. Foto: Osebni arhiv
Zala in Gašper. Foto: Osebni arhiv

Do izbora za Pesem Evrovizije je še dober mesec dni, zato se evrovizijska vročica počasi stopnjuje. V torek so televizijski producenti šova določili vrstni red, po katerem se bodo države predstavljale v obeh predizborih, ki bosta 14. oziroma 16. maja. Že pozimi so namreč kroglice določile le, ali bo država nastopila v prvem ali drugem večeru in v prvi ali drugi polovici obeh večerov, kako natančno bosta celotna večera potekala, pa organizator, Evropska radiodifuzna zveza (EBU), že nekaj let ne prepušča naključju.

Vrstni red nastopov namreč določijo producenti, da bi "zagotovili kar najzanimivejši televizijski dogodek in tudi to, da bo vsak nastop kar najbolj izstopal", piše na uradni evrovizijski strani. Zala in Gašper, letošnje slovensko železo v ognju, bosta tako v prvem večeru nastopila kot peta. Prenos bo odprl ciprska predstavnica Tamta, sledili bodo mlada črnogorska vokalna skupina D mol in izkušeni Finec Darude, tik pred Slovencema pa bo nastopila poljska ženska zasedba Tulia.

Izmed držav nekdanje Jugoslavije je ob Sloveniji in Črni gori v prvem predizboru še Srbija, kar bi utegnilo biti pomembno, če vemo, da evrovizijski poslušalci "slovijo" po t. i. blokovskem glasovanju, saj si sosedske države med seboj zelo rade podeljujejo visoko število točk.

Prvih deset iz obeh predizborov v finale

Pravila za preboj v sobotni finalni večer ostajajo enaka ‒ iz vsakega predizbora se bo v finale uvrstilo deset držav z najvišjim številom točk, torej bosta morala Zala in Gašper premagati vsaj sedem tekmecev. V drugem predizboru se bo pomerilo 18 držav, nastop v finalu pa si je že zagotovilo t. i. velikih 5 (Nemčija, Španija, Francija, Italija in Velika Britanija) ter gostitelj Izrael.

Zala in Gašper ostajata zvesta sebi

Mlada Mariborčana se sicer na svoje tri minute evrovizijske slave pripravljata v svojem slogu - mirno, brez evforije in pretirane medijske pozornosti. Najbolj dejavna sta na Instagramu, kjer sta razkrila, da sta se pred dnevi vrnila s počitnic na Portugalskem, obveščata o prihajajočih koncertih in odstrinjata vpogled v svojo intimo. Evrovizijski blišč ju očitno (še) ni zagrabil, saj tega velikega dogodka praktično ne omenjata.

Očitno še naprej želita, da njune pesmi govorijo same zase, kar jima uspeva. Skladba Sebi je na YouTubu zbrala že več kot 850.000 ogledov, da ima lahko Slovenija tokrat velike apetite na Evroviziji, pa namigujejo tudi stavnice. Na spletni strani Eurovisionworld, ki je naredila presek desetih najvidnejših stavnic, je Slovenija na 12. mestu med 41 državami, Zala in Gašper pa se vzpenjata iz tedna v teden.

Sodeč po stavnicah, je veliki favorit letošnjega izbora Nizozemska oziroma njen predstavnik Duncan Laurence s skladbo Arcade, ki mu skupek stavnic napoveduje 24-odstotne možnosti za zmago. Očitno bo šlo v Tel Avivu za spopad moških, saj mu sledijo Rus Sergej Lazarjev, Švicar Luca Hänni, Italijan Mahmood in Šved John Lundvik.