Ukrajinski predstavniki so se gladko uvrstili v finale. Foto: Reuters
Ukrajinski predstavniki so se gladko uvrstili v finale. Foto: Reuters

Nobena izmed televizij, ki letos skrbijo za izvedbo, prenos in kakovost izbora za pesem Evrovizije se ne srečuje s tako zahtevno nalogo kot ukrajinska državna televizija. Kot eden ključnih državnih informacijskih organov je pod stalno grožnjo napada in uničenja od ruskih sil, zato morajo oddajati pod posebnimi varnostnimi pogoji.

Tako so na svojih družbenih omrežjih delili posnetke komentatorja Timurja Mirušničenka, ki je moral Evrovizijo spremljati in za gledalce komentirati v bunkerju. Ob tem so zapisali: "Naš komentator Timur dela neposredno iz letalskega bunkerja. Spomnimo vas, da se prenos začne ob desetih na našem YouTubovem kanalu."

Timurjeva podpora in podpora preostalih Ukrajincev je očitno prepričala tudi evropsko občinstvo in ukrajinski predstavniki so se zlahka uvrstili v sobotni finale. Čeprav točnih rezultatov glasovanja še ni, je bila njihova pot v finale najbrž precej gladka, saj veljajo za glavne favorite tekmovanja. Njihov nastop v polfinalu si je od torka na YouTubu ogledalo že skoraj 3,5 milijona ljudi.

Gre za šestčlansko hiphopovsko skupino Kaluš Orkestra, ki prepeva o toplih spominih na svojo mamo in njeno ljubezen. Pesem je mešanica sodobnih glasbenih slogov, predvsem rapa in tradicionalne ukrajinske glasbe.

V finalu se bo v soboto predstavilo 25 držav. Poleg Srbije še Belgija, Češka, Azerbajdžan, Poljska, Finska, Estonija, Avstralija, Švedska, Romunija, Švica, Armenija, Islandija, Litva, Portugalska, Norveška, Grčija, Ukrajina, Moldavija in Nizozemska ter "velikih pet", to so Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija.

Ukrajina: Kalush Orchestra – Stefania