Ker bosta nastopala v imenu države gostiteljice, jima je mesto v velikem finalu že zagotovljeno. Foto: EPA
Ker bosta nastopala v imenu države gostiteljice, jima je mesto v velikem finalu že zagotovljeno. Foto: EPA

Švedski nacionalni izbor za Evrovizijo Melodifestivalen se je po več tednih končal, tako pa je država, ki bo maja v Malmöju gostila letošnje glasbeno tekmovanje, dobila svojega predstavnika.

Mednarodne žirije in javnost so to čast namenili dvojcu Marcus & Martinus, ki sta v finalu, v katerega se je uvrstilo 12 skladb, z veliko prednostjo pometla s konkurenco. Norveška dvojčka bosta Švedsko zastopala s pesmijo Unforgettable, pri pisanju te skladbe sta tudi sodelovala. Ker bosta nastopala v imenu države gostiteljice, jima je mesto v velikem finalu že zagotovljeno.

Marcus in Martinus Gunnarsen sicer prihajata iz Elveruma na Norveškem. Tam sta kot 10-letnika nase opozorila leta 2012, ko sta zmagala na norveškem glasbenem tekmovanju Melodi Grand Prix Junior. Od takrat sta bila na turnejah po Evropi, osvojila norveški grammy, leta 2017 sta napovedala evrovizijske točke za Norveško v Kijevu.

Leta 2022 sta celo zmagala na švedski različici The Masked Singer (Kdo si ti? Zvezde pod masko). Zatem sta se preselila v Stockholm in začela sodelovati s švedskimi ustvarjalci glasbe. Lani sta na Melodifestivalu s pesmijo Air končala na drugem mestu, uvrstila sta se za skladbo Tattoo pevke Loreen, ki je lanskega maja nato že drugič postala zmagovalka Evrovizije, poroča portal Eurovisionworld.

Švedska je na tekmovanju za pesem Evrovizije debitirala leta 1958, zmago je domov odnesla kar sedemkrat, tako pa je z Irsko izenačena po največjem številu zmag. Ena izmed najbolj znanih zmagovalk je skupina ABBA, ki je tekmovanje osvojila leta 1974.

Najnovejši švedski uspeh je bil v Liverpoolu lani, ko je Loreen postala prva ženska, ki je dvakrat zmagala na tekmovanju – pred tem je leta 2012 zmagala v Bakuju s pesmijo Euphoria.