Slovenske barve bo zastopala Lea Sirk. Foto: Jani Ugrin
Slovenske barve bo zastopala Lea Sirk. Foto: Jani Ugrin

V portugalski prestolnici bo nastopilo 43 držav, kar je rekordna številka. Že pred časom so države z žrebom razporedili v dva predizbora, slovenska glasbenica Lea Sirk bo z živahno plesno pesmijo Hvala, ne! nastopila drugi večer, 10. maja.

Med letošnjimi predstavniki je nekaj že znanih obrazov, na primer nekdanji zmagovalec izbora, Norvežan Alexander Rybak, in Rusinja Julija Samojlova, o kateri je bilo lani prelitega veliko črnila. Ukrajinski prireditelji ji namreč v Kijevu niso dovolili nastopiti, saj je leta 2014 obiskala polotok Krim, ki si ga je priključila Rusija, Ukrajina pa ga še vedno šteje za svoje ozemlje. Rusija lani v Kijev tako iz protesta ni poslala nobenega izvajalca, Julija pa bo evrovizijske sanje letos le lahko dosanjala.

Na stavnicah trenutno najboljše kotira Izrael in njegova pevka Netta Barzilai s pesmijo Toy. Veliko možnosti za zmago naj bi imeli tudi Estonija in Češka.

V prvem videoposnetku si lahko ogledate 16-minutni povzetek vseh refrenov letošnji evrovizijskih skladb, nato pa je nanizanih vseh 43 tekmovalnih pesmi.