Maraaya sta se seznanila z evrovizijskim odrom. Foto: MMC RTV SLO
Maraaya sta se seznanila z evrovizijskim odrom. Foto: MMC RTV SLO
Maraayo so po koncu tiskovne konference okupirali oboževalci in predstavniki medijev. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Nastop je zasnovan na igri svetlobe in kamer. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Lara na odru nastopa kot bitje in gradi celotno dinamiko na gibih violinistke. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Maraayo že jutri čaka nova vaja. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Dvorana Stadthalle v duhu Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Dunajska dvorana Stadthalle je za vse, ki so v preteklosti romali na Dunaj, da bi videli svoje naljubše izvajalce, od znotraj neprepoznavna. Z logotipi in geslom Building Bridges polepljena dvorana že ob vhodu pripravi obiskovalca na to, kaj sledi. Toda le delno. Hodniki so spremenili svojo namembnost, prav tako prostori. Veliko novinarsko središče, ozki hodniki garderob za izvajalce in kot je v navadi za evrovizijske spektakle zadnjih let dih jemajoč oder, to je le nekaj značilnosti letošnje Evrovizije.

Avstrijci niso ničesar prepustili naključju. Zato se mnogo predstavnikov medijev in delegacij strinja v enem: gre za prvi izbor po dolgem času, kjer vse deluje, tako kot mora. Naj bo to točnost vaj (čeprav jo je ravno na dan slovenske vaje malo zagodla tehnika in so se popoldanske vaje začele z 20-minutno zamudo) ali brezhibno delujoči internet (za zdaj).

Toda natančnost ima svoj davek, Avstrijci so v primerjavi z zadnjimi leti zelo poostrili varnostni nadzor. Med drugim so omejili število novinarskih akreditacij na državo (čeprav je sámo novinarsko središče približno enako kot lani v Kőbenhavnu). In še ena opazna razlika je s preteklim letom. Čeprav so se vaje šele začele, se po hodnikih garderob vsake toliko sprehodi nekdo, ki si požvižguje slovensko pesem.

Brez dvoma sta Maraaya med bolj obleganimi izvajalci na izboru. Ne samo stavnice, v njuno korist je usmerjena tudi pozornost medijev. "Zelo smo opaženi," je pritrdila Marjetka. Samo včeraj sta po dogodku "Meet and Greet" vztrajala v dvorani do pol polnoči oz. vse dokler ni prišel na vrsto zadnji predstavnik sedme sile, ki je želel z njima izmenjati nekaj besed. "Če so bili tu za naju, sva midva tu za njih," je dejal Raay.

Obleganje oboževalcev in novinarjev se je sicer začelo že po tiskovni konferenci, kjer se je beseda vrtela okoli njunega zasebnega življenja, sinov, uspeha skladbe Lovin' Me, načrtov, Marjetkinega dela kot profesorica petja in seveda slušalk. 400 izmed njih sta pripeljala tudi na Dunaj včeraj zvečer poleg tisoč majic z napisi Here For You. Promocijski material, ki se je peljal z njima v Avstrijo, pa zajema še vode z etiketo Maraaya, čokoladne cedeje, amulete za energijo, kozmetiko, pastile, vžigalnike in bombonjere Here For You.

Maraaya sta v popoldanskih urah prvič preizkusila evrovizijski oder. "Počutila sem se kot v dnevni sobi. Nobene treme nisem imela. Komaj čakam, da se spet vrneva na oder," je dejala pevka.

Na prizorišče je celotna ekipa prišla v zelo sproščenem duhu. Tik preden sta šla Maraaya na oder, sta se pozdravila s švedskim predstavnikom Mansom Zelmerlöwom. Ta je na Dunaj pripeljal podobno scensko zasnovo, kot jo je predstavil na Melodifestivalen, toda kot je bilo mogoče videti na prvi vaji (prav on je začel popoldanski krog vaj), je pred Švedi še veliko dela, če se želijo približati nastopu, zaradi katerega je pesem Heroes med favoritkami na stavnicah.

Tudi nastop Maraaye je nadgradnja tistega z Eme. "Veliko poudarka smo dali na 200 milijonov ljudi, ki bodo gledali izbor doma, in ne toliko na tiste v dvorani. Na odru smo precej statični, toda z učinki kamer je videti vse zelo dinamično," je pojasnil Raay.

Poleg Raaya in Marjetke je osrednji lik nastopa še violinistka Lara Balodis Slekovec, medtem ko so spremljevalne vokalistke Nika Zorjan, Manca Špik in Karin Zemljič skrite. Prav Lara je po odzivih med kolegi novinarji in komentarjih na spletu zelo lepo sprejeta.


V nedeljo, 17. maja, boste lahko samo na MMC TV od 18.00 do 20.30 spremljali prenos odprtja evrovizijske vasi na Dunaju!

Nova priložnost za nadgradnje bo na vrsto v soboto, ko slovensko delegacijo čaka druga vaja. Konec tedna pa bodo preživeli slovesneje čaka jih obisk koncerta Opera Meets Pop v dunajski operi, kjer bo nastopila tudi Conchita Wurst, in sprehod po rdeči preprogi na odprtju Evrovizije. S tem pa se bo tudi začelo živahnejše dogajanje na za zdaj še zaspanem evrovizijskem Dunaju.

Več utrinkov najdete spodaj.