Druga deseterica finalistov. Foto: Posnetek zaslona
Druga deseterica finalistov. Foto: Posnetek zaslona

V soboto bomo tako znova slišali predstavnika Belgije Jérémieja Makieseja (Miss You), zasedbo We Are Domi iz Češke (Lights Off), azerbajdžanskega predstavnika Nadirja Rustamlija (Fade To Black), predstavnika Poljske Ochmana (River) in zasedbo The Rasmus iz Finske (Jezebel). Finale je Estoniji pripel Stefan (Hope), Avstraliji pa Sheldon Riley (Not The Same). Pričakovano bomo v soboto znova slišali predstavnico Švedske Cornelio Jakobs (Hold Me Closer), mesto v finalu pa sta si pripela še WRS iz Romunije (Llámame) in srbska predstavnica Konstrakta (In Corpore Sano).

Sorodna novica Video: Poslušajte znova pesmi drugega predizbora. Katero si največkrat mrmrate?

Pridružili se bodo v torek izbrani deseterici finalistov, predstavnikom Švice, Armenije, Islandije, Litve, Portugalske, Norveške, Grčije, Ukrajine, Moldavije in Nizozemske. V prvem polfinalu, ki je potekal v torek, so se predstavili tudi slovenski predstavniki LPS, a se jim ni uspelo uvrstiti v finale.

Gostitelji so bili tudi drugi polfinalni večer Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika – so namreč povezovalci vseh treh evrovizijskih večerov. Komentator neposrednega prenosa je bil Andrej Hofer.

Gostitelji so bili tudi drugi polfinalni večer Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika. Foto: Reuters
Gostitelji so bili tudi drugi polfinalni večer Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika. Foto: Reuters

Drugi polfinalni večer je sicer odprla Finska, sledili so Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Avstralija, Ciper, Irska, Severna Makedonija, Estonija, Romunija, Poljska, Črna gora, Belgija, Švedska in Češka.

Pesem Evrovizije 2022 lahko spremljate na MMC-jevem evrovizijskem portalu, na Facebooku, Instagramu in YouTubovem kanalu. Več o samem izboru za pesem Evrovizije 2022 pa lahko spremljate na uradni spletni strani www.eurovision.tv.

V velikem evrovizijskem finalu bo 14. maja nastopilo 25 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki "velikih petih", torej Francije, Španije, Nemčije, Združenega kraljestva in Italije, ki je letos tudi gostiteljica izbora. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 40 državah udeleženkah.

Točke slovenskega glasovanja bo v Torino sporočila Lorella Flego. Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor in rtvslo.si.

Pesem Evrovizije 2022, 2. predizbor iz Torina

Na tokratni, že 66. izvedbi največjega evropskega glasbenega dogodka je sodelovalo 40 držav – po premoru sta se na evrovizijski oder vrnili Armenija, ki je lani nastop odpovedala zaradi vojnih razmer v Gorskem Karabahu, in Črna gora, ki lani ni sodelovala zaradi "skromnih rezultatov" in finančnih razlogov. Prvotno je bilo sicer napovedanih 41 držav udeleženk, a so pri EBU-ju zaradi vojne z Ukrajino s tekmovanja izločili Rusijo.