Marco Mengoni se je usidral v srca Italijanov. Foto: EPA
Marco Mengoni se je usidral v srca Italijanov. Foto: EPA

Mengoni bo tako svoji državi čim višjo uvrstitev skušal priboriti kar s pesmijo L'Essenziale, s katero je slavil že februarja na Sanremu. Pesem, ki je v njegovi državi že velika uspešnica, je v celoti odpeta v italijanskem jeziku, njeni avtorji pa so Marco Mengoni, Roberto Casalino in Francesco De Benedettis.

Povezava obeh festivalov
Kdo bo italijanske barve zastopal maja v Malmöju na Švedskem, se je italijanska nacionalna televizija RAI odločila že med samim Sanremom. Izbirala je med finalisti festivala in se za Mengonija odločila, še preden je postal tudi zmagovalec. V ponedeljek pa je posebni odbor RAI-ja odločil še, da bodo Italijani poskušali kar z isto skladbo, ki je že prepričala sanremsko občinstvo.

Zmagovalci Sanrema so bili samodejno tudi italijanski predstavniki na Evroviziji med letoma 1956 in 1966, nato pa so to pravilo opustili in so se vsako leto posebej odločili, koga bodo poslali na Evrovizijo. Zadnji zmagovalec Sanrema, ki je nato srečo poskusil še med druščino evropskih držav, je bil leta 1997 duet Jalisse s pesmijo Fiumi di parole.

25-letni Mengoni se je v glasbo zaljubil že v otroštvu. "Poslušal sem različne zvrsti, od popa do r'n'b-ja, od roka do soula. Nato sem odkril karaoke in na skrivaj pel, saj sem bil precej sramežljiv, ko pa sta me slišala starša, sta me vpisala na pevske ure. Šele takrat sem začel odkrivati, da je petje zelo zapletena stvar," je dejal.

Poslušajte pesem L'Essenziale.