Evrovizijska vročica se nadaljuje pod sloganom We are one. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizijska vročica se nadaljuje pod sloganom We are one. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Adrian Lulgjuraj in Bledar Sejko (Albanija)
Adrian Lulgjuraj (desno) in Bledar Sejko upata na finale, a ostajata realista. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lonely Planet (Armenija)
Armenci bodo skupaj z Albanci pripeljali nocoj na oder ne samo ogenj, ampak tudi priokus rocka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Moran Mazor (Izrael)
Malo manj kot nad vokalno izvedbo izraelske predstavnice Moran Mazor so poznavalci navdušeni nad njeno obleko, ki je bila deležna v zadnjih dneh precej kritik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cezar (Romunija)
Cezar bo šokiral s svojim opernim petjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizija
Enega izmed bolj ... pestrih nastopov pripravlja finska predstavnica. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizija
Novo evrovizijsko dejanje se bo začelo ob 21. uri z neposrednim prenosom tudi na Televiziji Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Zelo mi je žal, da se Slovenija ni uvrstila v finale. Ali katera druga predstavnica iz območja nekdanje skupne države. Da smo si na jasnem, zelo mi je žal. Verjamem, da če se še nam ne uspe uvrstiti, potem se naslednje leto nihče ne bo prijavil," so bile uvodne misli Redžepove. "Iskreno je tudi meni žal, da se Slovenija ni uvrstila naprej. Imeli ste dobro pesem. Hannah super poje. Podobno tudi preostali predstavniki nekdanje skupne države," jo je dopolnil Lozano.

Makedonska predstavnika sta obžalovala razplet dogajanja v prvem polfinalu. "Žal mi je, da nismo bili skupaj, ampak kaj hočemo, tako je. Izžrebali so nas v drugi polfinale in ne vem, kako bo," je dejala Redžepova. Malce drugačen pogled na dogajanje pa je prišel iz albanskega tabora, ki ga letos zastopata Adrian Lulgjuraj (pevec črnogorskih korenin) in Bledar Sejko. "Kot prvo mi je žal, ker se niste uvrstili v finale. Želimo vam veliko sreče za prihodnje leto," je dejal za MMC Lulgjuraj in nato pokomentiral neuvrstitev Slovenije, Srbije, Hrvaške in Črne gore v finale. "Žal mi je, da niso šli naprej. Očitno, da letos niso imeli sreče in dobre pesmi," je bil realen pevec.

Jeza je nesmiselna
"Ni razlogov, da se ljudje obremenjujejo s tem. Ni treba, da se politizira glasba, kot to ves čas počnemo. Vsako leto, ko gre katera izmed teh držav naprej, se nihče ne jezi. Ko pa ne greš v finale, pa se vsi jezimo. To ne pomeni, da mora vsako leto imeti država lepo pesem. Glasbeni okus in stil se vsako leto menjata," je bil mnenja Lulgjuraj.

Kot primer je izpostavil Albanijo. "Ni nobenih zagotovil, da bomo šli letos v finale. A lani so z nenavadno pesmijo osvojili peto mesto. Tako da mislim, da se ljudjem ni treba toliko jeziti glede tega," je dejal in sklenil: "Ni predmet spotike, če so države blizu Rusije dobile več točk kot države na Balkanu. Mislim, da je pomembna samo pesem. Če je kaj drugega, je to samo moj izgovor, da pobegnem realnosti."

Lulgjuraj in Sejko sta (podobno kot malo bolj umirjeni Armenci) za svoj nastop pripravila popoln kontrast minimalizma na odru, ki ga pripravljata makedonska predstavnika. Če Esma in Lozano stavita na vokalno razkošje, so se Albanci oborožili z ognjemeti - vseh mogočih oblik. "Midva sva samo umetnika, s cenami se obremenjujejo drugi," je pred dnevi dejal Lulgjuraj za MMC.

Oder bo ... vroč
A na razkošje na odru ne bosta stavila le Albanca, šov pripravlja tudi Finka Krista Siegfrids, pri kateri se zdi, da ni zavor za dodatne animacije: od pirotehnike, njenega skakanja do poljubljanja. Ogenj v kombinaciji z meglo - bolje rečeno tisoče evrov, ki jih je treba plačati za te učinke - pa že na štirih dozdajšnjih nastopih pred finalom mečejo v zrak Gruzijci, ki stavijo na močni baladni duet Nodija Tatishvilija in Sophie Gelovani.

Za popestritev na odru so poskrbeli romunski predstavniki - no, spremljevalna ekipa pevca Cezarja, ki vztraja, da je treba na Evroviziji šokirati -, ki so si posebej za nastop poslikali telo v rdečo barvo. Najbolj hiperenergična predstavnica na odru tako prihaja iz Bolgarije - Eltsa. "Šest let po našem uspehu na Evroviziji s pesmijo Voda ljudje še vedno poznajo pesem. Toda letošnja pesem je še bolj močna, ker besedilo Samo šampioni ne naslavlja le športnikov, ampak vsakogar, ki prisluhnejo duhovni moči, ki jo nosijo besede in ritem pesmi, s katerim lahko spremenimo miselnost ljudi," je dejala za MMC pevka, ki bo s kolegom Stojanom pripeljala na oder tudi tradicionalne bolgarske maske.

Osredotočeni favoriti
Veliko bolj umerjena je bila prva favoritinja v nocojšnjem polfinalu Margaret Berger. Norvežanka se v svojih pripravah ne pusti motiti niti za sekundo. Precej več sproščenosti kot Margaret pred nastopom izkazuje drugi favorit večera Azerbajdžanec Farid Mammadov, ki je kljub izjemno slabemu znanju angleščine smeje premagoval vsakršno zadrego. Z nasmehom na obrazu pa je čakanje na nastope krajšal tudi predstavnik Malte Gianluca.

Med bliščem tudi minimalizem
A poleg še nekaterih izjem, bo tudi v drugem polfinalu veliko držav stavilo na minimalizem. Predstavnica San Marina Valentina Monetta, Izraela Moran Mazor in Islandije Eyþór Ingi so najvidnejši predstavniki te "kategorije" in prav vsi bodo svoje pesmi predstavili v svojem maternem jeziku. "Pesem je osebnoizpovedna in hoteli smo, da ostane takšna. In ne moreš biti bolj iskren, kot če pripoveduješ nekomu nekaj v svojem jeziku," je za MMC dejal Islandec.

In potem so tu še nastopi skupin, na katere stavijo Latvija, Grčija, Madžarska in Švica.

Obeta se nov pester večer.