Predstavnico Slovenije Rebeko Dremelj bosta v Beogradu predstavila Aleksander Radič in dobra poznavalka Evrovizije Miša Molk. Foto: RTV SLO
Predstavnico Slovenije Rebeko Dremelj bosta v Beogradu predstavila Aleksander Radič in dobra poznavalka Evrovizije Miša Molk. Foto: RTV SLO
Beograjska arena
53. Evrovizija bo maja potekala v srbski prestolnici. Foto: MMC RTV SLO
Srbi so ponosni na svojo predstavnico Marijo, ki ima zasluge, da bo letos Evrovizija v Beogradu. Foto: EPA

Vse zahtevano (skladbe v več posnetih različicah, življenjepis naše izvajalke Rebeke Dremelj in spot s pesmijo) bosta na sestanku predstavila vodja slovenske delegacije Aleksander Radič, ki je že v Beogradu, in Miša Molk, ki bo v kratkem odpotovala v srbsko prestolnico. Miša je za MMC povedala, da je to prvi in zadnji sestanek vseh 43. delegacij pred Evrovizijo, ki je vsako leto med 18. in 20. marcem.

"Predstavili bomo našo izvajalko, dobili bomo vse tehnične informacije, od zvoka do luči, glede prevoza, novinarskih akreditacij, varnosti, vrstnega reda obeh polfinalnih večerov, obiskali bomo tudi prescenter in si ogledali komentatorske kabine," je povedala Miša in dodala, da bo prav ona imela še predstavitev o tem, "kaj je dober in slab okus na Evrosongu".

V srbski prestolnici, ki bo od 20. do 24. maja gostiteljica izbora evrovizijske popevke, bo sestanek potekal za zaprtimi vrati.

Slovenija nastopa v prvem polfinalnem večeru
Že konec januarja so določili vrstna reda polfinalnih skupin. V prvem polfinalu 20. maja se bodo predstavile Andora, Armenija, Azerbajdžan, Belgija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Estonija, Finska, Grčija, Irska, Izrael, Moldavija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Rusija, San Marino in Slovenija. Uvrščeni na prvih deset mest bodo nastopili v finalu.

V drugem polfinalnem večeru se bodo 22. maja pomerile Albanija, Belorusija, Bolgarija, Češka, Danska, Gruzija, Hrvaška, Islandija, Latvija, Litva, Makedonija, Malta, Portugalska, Švedska, Švica, Turčija in Ukrajina. Prvih deset bo šlo v finale, ki bo 24. maja.

Letos 53. evrovizijski izbor
Poleg teh 20 skladb so v skladu s pravili tekmovanja za evrovizijsko popevko neposredno uvrščene Francija, Nemčija, Španija, Velika Britanija in Srbija kot lanska zmagovalka.

Po zaslugi Marije Šerifović, ki je zmagala na Evroviziji 2007 v Helsinkih, bo Beograd prvič gostitelj tega festivala. Tekmovanje za pesem Evrovizije je prvič potekalo leta 1956 v Lozani v Švici.