Organizatorji festivala Exit so že začeli z razkrivanjem imen za letošnjo izvedbo. Jamajški kralj reggaeja in osemkratni prejemnik nagrade grammy Ziggy Marley je prvo izmed osrednjih imen, ki jih je najavil srbski festival Exit. Foto: Arhiv festivala Exit
Organizatorji festivala Exit so že začeli z razkrivanjem imen za letošnjo izvedbo. Jamajški kralj reggaeja in osemkratni prejemnik nagrade grammy Ziggy Marley je prvo izmed osrednjih imen, ki jih je najavil srbski festival Exit. Foto: Arhiv festivala Exit
Ment
Nagradi je Ment prejel zgolj dva tedna pred svojo četrto izvedbo, ki bo v Ljubljani potekala med 31. januarjem in 2. februarjem. Na njej se bo tokrat predstavilo skoraj 70 svežih in drznih glasbenih izvajalcev iz vse Evrope, na konferenci o glasbeni industriji in kreativnosti pa organizatorji pričakujejo prihod več kot 400 tujih in slovenskih delegatov. Foto: Jani Ugrin

Srbski glasbeni festival, ki se vsako poletje odvije na Petrovaradinski trdnjavi, je v svoji kategoriji med 350 festivali iz 35 držav premagal velikane, kakršni so Glastonbury, Roskilde, Tomorrowland in Sziget. Med nominiranci v različnih kategorijah za evropske festivalske nagrade so bili vsi Exitovi festivali, med drugim tudi za največji evropski festival, najboljšega organizatorja ter nagrado Take a Stand za družbeni aktivizem.

Ustanovitelj festivala Exit Dušan Kovačević je po podelitvi dejal: "Res neverjeten uspeh, da smo po štirih letih ponovno osvojili najpomembnejšo festivalsko nagrado na svetu, in to v kategoriji z največjimi svetovnimi in evropskimi festivali, ki nas s finančnimi zmožnostmi presegajo tudi za več kot desetkrat. Leto ljubezni 2017 je s štirimi festivali, in sicer v Novem Sadu, Umagu, Budvi in Temišvaru, privabilo več kot 350.000 obiskovalcev. To se je zapisalo v festivalsko zgodovino."

Nagrado posvečajo celotni regiji, še naprej pa želijo širiti ljubezen in prijateljstvo. Kovačević je dodal, da je nagrada za Exit prav tako priznanje festivalu Sea Star, ki se mu je po zgolj letu obstoja uspelo z nominacijami v svoji kategoriji pridružiti desetim evropskim festivalom. "Za nami je neverjetno leto, pred nami pa so še večji načrti, ki jih bo zdaj še lažje spremeniti v resničnost," je dodal.

Dve nagradi v slovenske roke
Evropske festivalske nagrade je združenje evropskih festivalov Yourope podelilo v sklopu največjega evropskega showcase festivala Eurosonic Noorderslag. Med zmagovalce se je v dveh kategorijah zavihtel tudi festival in konferenca Ment, ki od leta 2015 poteka v Ljubljani in ga organizira Kino Šiška.

Le dva tedna pred četrto izdajo, ki bo od 31. januarja do 2. februarja, je Ment prejel nagradi za najboljši klubski festival in najboljši manjši festival. "Prejeti nagradi pomenita veliko priznanje in spodbudo za mlad festival, njegovo ekipo, občinstvo, koproducente, partnerje, podpornike, mesto Ljubljana in slovensko glasbeno sceno na splošno," so sporočili iz Centra urbane kulture Kino Šiška.

Nagrada tudi za Sziget
Evropske festivalske nagrade podeljujejo od leta 2009. Poleg izstopajočih festivalov glede na velikost in vrsto evropske festivalske nagrade osvetljujejo še najboljše nove festivale, najboljše festivalske programe, uspešno aktivacijo blagovnih znamk, inovacije v varnostnih in ekoloških ukrepih ter družbeno odgovorne pristope k organiziranju večjih glasbenih dogodkov. Med letošnjimi dobitniki nagrad so bili tudi festivali Sziget, Roskilde, Pohoda, Down The Rabbit Hole in Goodlive.