Vse popevke bodo v studiu 1 Televizije Slovenija izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija. Foto: Osebni arhivi izvajalcev
Vse popevke bodo v studiu 1 Televizije Slovenija izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija. Foto: Osebni arhivi izvajalcev

Dvanajst tekmovalnih skladb boste slišali v naslednjem zaporedju: Balladero (Marelice), Aleksandra Ilijevski & Goran Bojčevski kvartet (Pusti Me), Uroš Buh (Blizu), Okustični (Še bolj prav), Rok Ferengja (Pomladni večer), Vudlenderji (Podaril si mi svoje srce), Gregor Ravnik (Še ko te ni, te imam), Veronika Kumar (Solzam), Tomaž Hostnik (Če imel bi moč), Raiven (Volkovi), Žiga Rustja (Ko padeš) in Lea Sirk (Zgodba za dva).

Tilen Artač. Foto: Adrian Pregelj
Tilen Artač. Foto: Adrian Pregelj

Šest nagrad
Na festivalu bo podeljenih šest nagrad. Pet nagrad bo podelila strokovna žirija, in sicer veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca. Skladba, ki bo prejela največje število glasov po telefonskem glasovanju, pa bo prejela veliko nagrado občinstva in postala Popevka leta 2021.

Strokovna komisija je med 113 prijavljenimi izbrala dvanajst skladb, ki bodo nastopile na festivalu Popevka 2021. Strokovno komisijo so sestavljali zmagovalka Popevke 2019 Eva Hren, glasbenik in producent Martin Štibernik, glasbeni producent Rok Lopatič, predstavnik Glasbene produkcije RTV Slovenija, glasbena urednica Alja Kramar, predstavnica 1. programa Radia Slovenija, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart in urednik oddaj Aleksander Radić, predstavnik Razvedrilnega programa TV Slovenija, ki je nosilec projekta Popevka.

Artač voditelj Popevke 2021
Skozi večer vas bo popeljal Tilen Artač. "Ob gledanju Popevke sem od nekdaj užival, saj me ob nastopih dobrih vokalistov vedno znova navdušita tudi odlični glasbeni zasedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Big banda RTV Slovenija. Vse to na kupu je pravi glasbeni praznik. Na letošnji Popevki se bomo sprehodili skozi celotno obdobje slovenske popevke, vse od njenega nastanka do danes. Tudi z masko in kostumi. Brčice legendarnega Janka Ropreta prav tako ne bodo manjkale."

Na Popevki 2019 je slavila Eva Hren s pesmijo Šesti čut
Na Popevki 2019 je sodelovalo 11 skladb. Izmed vseh je občinstvo najbolj prepričala Eva Hren, ki je za skladbo Šesti čut prejela Veliko nagrado občinstva Popevke 2019 za najboljšo skladbo v celoti. Avtor skladbe v celoti je Žiga Pirnat.

Zmagovalna skladba Popevke 2019: Šesti čut - Eva Hren

Pet nagrad je podelila tudi strokovna žirija. Veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti je prejela Ana Soklič za skladbo Temni svet, za katero je glasbo in besedilo napisal Matevž Šalehar - Hamo, avtor aranžmaja pa Žiga Pirnat. Nagrado za najboljše besedilo je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Kam bi šla, ki so jo odpeli Vudlenderji. Nagrado za najboljšo interpretacijo je prejela Ana Soklič za skladbo Temni svet. Nagrado za najboljšo priredbo je prejel Aleš Avbelj za skladbo Res čudovito v izvedbi Amadee Begovič. Nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca je prejela Ajda Stina Turek, ki je nastopila s skladbo V melodiji večnega dueta.