Big Foot Mama so izdali svoj sedmi studijski album. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Big Foot Mama so izdali svoj sedmi studijski album. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Grega Skočir
Člani skupine so sinoči pred polnim SiTi Teatrom odigrali vse skladbe, ki so se znašle na Izhodu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Iskre
- Slab spomin
- Tiha voda
- Smet
- Pot iz trnja
- Lepa laž
- Umazan dež
- Nor sigurno ne
- Užitek na "replay"
- Naj lajajo
- Bruno
- Kratek stik
Big Foot Mama
Pri snemanju albuma se jim je v studiu pridružil mojster tolkal Martin Janežič - Buco. 'V čast mi je, da je iz Bežigrada,' ga je sinoči napovedal Skočir. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Big Foot Mama
Za kitaro je poprijel tudi producent Žare Pak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nina Kay
Za prav posebno vokalno izmenjavo na odru pa je poskrbela posebna gostja - tudi na albumu - Nina Kay. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Popolni odmerek rokenrola, kjer iz ust Grege Skočirja rohnijo zrelejša besedila, bas Alena Stržaja ne le spremlja, ampak na trenutke celo vodi ritemsekcijo, na čelu katere je neutrudni bobnar Jože Habula (ob pomoči Martina Janežiča - Bucota na tolkalih) ter kitarski spev Daniela Gregoriča in Zorana Čalića, so izbrani oboževalci in predstavniki sedme sile sinoči prejeli na precej netipičnem koncertnem prizorišču za Big Foot Mamo - dvorani SiTi Teatra.

Basist Alen Steržaj bo v ponedeljek, 21. maja, ob 12.00 gost MMC-jeve spletne klepetalnice.

Nič kaj teatralno, toda predvsem iskreno so se Skočir in druščina sprehodili po 12 skladbah, ki so jih zbrali na albumu Izhod. Za imenom albuma po besedah Stržaja ni nobene posebne filozofije. "To je izhod iz vsakdanjih življenjskih situacij, s katerimi je vsakdanji človek, posameznik, soočen v teh neoptimističnih časih. Ko se zdi, da je ves čas neka 'frka' med ljudi. 'Frka' v zraku. Ves čas iščemo neke rešitve in izhode. Izhod je v bistvu neka pozitivna stvar, ki se zgodi na koncu. Da najdeš izhod iz teh težav, s katerimi se srečuješ," je za MMC dejal Stržaj.

Po (avtorski) krizi nov izdelek
Za snemanje plošče so si vzeli čas. Od izida zadnjega albuma je namreč minilo pet let. "Ni se nam mudilo. Rekli smo si, da raje naredimo nekdaj boljšega in si vzamemo čas. Vmes je prišla tudi kriza. Takoj po plošči Važn' da zadane. Jaz moram priznati, da sem imel malo avtorske krize, ker smo naredili fenomenalno ploščo, potem pa sem se spraševal, kaj pa zdaj naprej. Zdaj narediti še en korak naprej," se je pletlo v glavi Stržaja.

In takrat je basist pomislil na producenta Žareta Paka. "Nekaj izkušenj imam z njim v preteklih letih in sem videl, kako se on loteva stvari. Res pride na vajo in skupaj reustvarjamo muziko. Ne samo, da tisto, kar je napisano, da igramo, ampak tako, da se stvar še preigrava in nadgrajuje," je pojasnil Stržaj.

S Pakom znova v studio
Toda BFM je s Pakom do Izhoda zadnjič sodelovala pred desetimi leti. "Takrat nismo bili najbolj zadovoljni. Do takrat smo skupaj posneli štiri plošče in smo bili že naveličani drug drugega. Malo smo se izčrpali. Potrebovali smo prenovo. On je začel delati druge stvari in v teh zadnjih desetih letih se je toliko stvari spremenilo - tako pri nas kot pri njemu. Vsi smo si nabrali toliko novih izkušenj, da ko smo spet prišli skupaj se je vnela neka energija, ki je spet dala eno nadgradnjo tako za nas kot za njega," je še pojasnil Stržaj.

Energija, ki jih je povezala, jih je popeljala tudi v Berlin, kamor so šli predvsem zaradi izolacije od vsakdanjega sveta. "Zato smo si rekli, da gremo nekam za deset dni. Kjer nas ne bo nihče motil in se bomo lahko posvetili le glasbi. Delali smo osem ur na dan, kot služba. Ves čas," je razložil basist.

Udarno in koncertno
Singla Pot iz trnja in Umazan dež je obiskovalcem njihovih koncertov v tem času že zlezel pod kožo. Tik pred izidom novega albuma so člani predstavili novo koncertno himno Slab spomin. Podobno kot pri Slabem spominu na albumu najdemo še nekaj skladb, pri katerih bodo refreni odmevali po dvoranah in drugih koncertnih prizoriščih. Pripravite se na soglasno "Teb' se zdi, kot da sonce žari visoko, visoko ..." (Smet), "Ampak to je taka laž, to je taka lepa laž ..." (Lepa laž) in "Naj, naj lajajo, saj, saj lajajo v prazno, naj, naj lajajo." (Naj lajajo).

Ljubitelji kitarskih vložkov in tudi vsi žalujoči za Miho Guštinom - Guštijem se bodo lahko nasitili ob skladbah, kot so Iskre, Tiha voda, Nor sigurno ne (kjer za kitaro prime celo producent Pak), ter najljubšo skladbo Ćalića Užitek na "replay". Še osebnoizpovedni Lovro (iz albuma Nova Pravila) je dobil družbo, in sicer v skladbi Bruno.

A konča se tako, kot si je Skočir vedno želel: akustično. Povrh vsega pa še v izmenjavi vokalne ostrine Skočirja in miline mlade pevke Nine Kay, ki jo je Bigfootovcem predstavil Pak.

Odzivi zbranih sinoči so bili podobni: tudi če se Big Foot Mama odpravi na koncertno turnejo le s predstavljenimi 12 skladbami iz Izhoda, udari močno, če ne celo močneje kot bi z venčkom najbolj udarnih skladb iz železnega repertorja. Toda ... "Vedno je 'point' benda, da predstavi svojo celotno kariero. Konec koncev delamo 22 let in vedno bomo predstavili celotno svoje delo. Mi smo tako ponosni na svoje stare stvari kot srednje kot nove in mislim, da se nam glede na odzive, ki ste jih omenili, ni nič za bati," je za MMC sklenil Stržaj.

Nekaj utrinkov s predstavitve si lahko ogledate spodaj.

- Iskre
- Slab spomin
- Tiha voda
- Smet
- Pot iz trnja
- Lepa laž
- Umazan dež
- Nor sigurno ne
- Užitek na "replay"
- Naj lajajo
- Bruno
- Kratek stik