Kljub številnim dnevnim aktivnostim še vedno največ pogledov privabijo igre in radosti v blatu. Foto: MMC RTV SLO
Kljub številnim dnevnim aktivnostim še vedno največ pogledov privabijo igre in radosti v blatu. Foto: MMC RTV SLO
Rock Otočec 2010
Drugi dan festivala so popestrili številni povratniki na oder, na primer skupina Mi2, ki je tokrat nastopila že petič. Foto: MMC RTV SLO
Rock Otočec 2010
Tako kot v preteklih letih je tudi letos organizator poskrbel za presenečenje večera. To je bil operni pevec Janez Lotrič, ki je zbrane pozdravil s petjem. Foto: MMC RTV SLO
Rock Otočec 2010
Festival je v novo jutro popeljal legendarni Alan Islamović. Foto: MMC RTV SLO

Že res, da ima Zagreb festival INmusic, Avstrija FM4 Frequency, Nemčija Southside, ki vabijo z nekaterimi najbolj zvenečimi svetovnimi rock imeni. Toda na dolenjski Rock Otočec pridejo njegovi obiskovalci noret ob uspešnicah domačih starih mačkov koncertnih odrov in prepevat ob uspešnicah skupin nekdanje skupne države.

Da je tako, je namreč znova potrdil sobotni glasbeni večer. Če so zbrani le malo pozibavali z glavami ob nastopih ameriško-nizozemske skanaveze, imenovane Jaya the Cat, so pokazali še enkrat več energije ob prvih rifih prirejene Črtice skupine Mi2, kot so jo številni petkovi nastopajoči skupaj zvabili iz zbranih.

"Kdor ne skače, ni pijan"
"Na našem prvem nastopu na festivalu je bila ura tam nekje šest zvečer oziroma pozno popoldne. Sonce je neusmiljeno žgalo in pred odrom je bilo mogoče deset s sabo pripeljanih oboževalcev. Danes je precej drugače, kar kaže, da sam bend raste s festivalom," se je za MMC prvega nastopa na festivalu spominjal pevec skupine Mi2, Tone Kregar.

Vse od prvega kitarskega rifa jih je tokrat na njihovem petem nastopu na festivalu spremljala razigrana množica. Njihova tretja skladba Sve ove godine, ob kateri je pevsko pobudo prevzela do polovice napolnjena travnat površina pod odrom, pa je nakazala nadaljnji potek večera. Skupina Mi2 je postregla z nekaterimi največjimi uspešnicami (Ko sem bil še mali pizdu in Pojdi z menoj v toplice), hkrati pa je v svoj repertoar vključila dve skladbi z najnovejšega albuma.

Zaslišale so se roke
Razgreto ozračje ob reki Krki je presenetil prihod posebnega gosta – opernega pevca Janeza Lotriča. A še več gibanja (vsaj v prvih vrstah pod odrom) je spodbudila skupina Šank Rock. S pesmimi od Delam, kar paše mi, prek Metulja (in plezanja Matjaža Jelena po odrskem ogrodju) do skandiranja, da noč ni za spanje (Jaz nimam noč za spanje), so velenjski rockerji znova dokazali, da niso za staro šaro (vsaj kar se tiče ustvarjanja vzdušja in energije med njimi in občinstvom).

Člani skupine pa so se v svojem nastopu poklonili tudi njihovim predhodnikom na odru, skupini Demolition Group, in sicer z bolj udarno priredbo pesmi Dež, ki je sicer Posavci niso umestili v svoj večerni repertoar. "Privabilo nas je to, da spet nazaj igramo in da so nas povabili," pa je o vrnitvi posavske skupine na festival za MMC dejal pevec Goran Šalamon.

Tisti dobri stari rock
Z odhodom Šank rocka se je tudi publika še malce bolj razpršila, a najbolj neutrudljivi so počakali na nekdanjega člana skupin Bijelo dugme in Divje jagode, Alana Islamovića. Umirjen začetek z balado Bilo je more ni obetala tako nostalgičnega nastopa, kot ga je Alen v nadaljevanju ustvaril s skladbami, kot so Motori, Napile se ulice, Hajmo u planine. Manjkali pa niso niti napevi "Hajna na na na …". In Rock Otočec se je tako prevesil v drugo polovico.

Obiskovalci sami skrbijo za zabavo
Odrsko štafeto so sicer od petkove zvezde noči v soboto prevzeli člani skupine Crossfire in Mama Manka z Rock Otočec fanti. Čakanje na jutranjo zarjo se je po odhodu Tarje nadaljevalo v šotorišču nedaleč stran od glavnega odra. Obiskovalci so dokazali organizatorjem, da za najboljšo zabavo na prostem znajo poskrbeti kar sami, dovolj so le nekatere zgoščenke z največjimi uspešnicami, ki prihajajo iz zvočnikov.

A ne za dolgo. Že v pozno dopoldanskih urah je gasilska cisterna z vodo spremenila delček jase v blatni poligon, ki je že prvi dan postal velik hit med vsemi mladimi in tistimi, ki se čutijo mlade po srcu. Pa ne samo igre v blatu, skozi celo popoldne so se zvrstile številne aktivnosti: od iger s kajaki do iskanja talenta Rock Otočca. Za smeh v najbolj vročih urah festivala pa so poskrbeli sodelujoči v Improleptiki, ki letos praznuje okroglo deseto obletnico.

Več v galeriji spodaj.