Gledalce in poslušalce je najbolj prepričal zvon harmonike ansambla Golte. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gledalce in poslušalce je najbolj prepričal zvon harmonike ansambla Golte. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Oto Pestner in Ana Liza
Kako je sedeti v naročju zmagovalca po presoji strokovne žirije, je preizkusila voditeljica Ana Liza. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Iskrice
Kar Iskricam ni uspelo lani, jim je letos. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Najboljše besedilo, ki ga je prejela Majda Rebernik za besedilo skladbe Zaprla bom vrata za teboj, je zapela Donačka. Neklasični kvintet, katerega posebnost je violina, je že drugo leto zapored zapel najboljše besedilo po mnenju stroke. Sestav in stil zasedbe sta prepoznavna po kontrabasu, kitari, klavirski harmoniki, klarinetu in violini ter triglasnemu petju. Začetki skupine, ki se je poimenovala po štajerskem Triglavu – Donački Gori -, pa segajo v leto 2005.

Oglejte si še foto- in videoreportažo:
Nocoj so se vse luči prižgale za Golte

Klasični trio, katerega uradni začetek resnega delovanja sega v leto 2003, je z večglasnim fantovskim petjem in valčkom znova prepričal, le da so mu tokrat zmago in snemanje videospota podarili glasovi gledalcev. Brata Andrej in Gregor Rak ter Toni Drobež, ki se skrivajo za imenom Golte, so se na festivalu tokrat predstavili že četrtič (trikrat so nastopali v tekmovalnem delu, enkrat v revijalnem). "Obe nagradi sta odlični. Takrat nam je zelo veliko pomenilo, da nas je pohvalila strokovna komisija. Sploh pa smo veseli, da nas imajo ljudje radi in da jim je bila pesem všeč," je poudaril harmonikar Andrej.

Tudi drugouvrščeni ansambel lanskega festivala po izboru občinstva letos ni zapustil prizorišča praznih rok, saj je strokovna žirija razglasila Iskrice za najboljši trio.

Nagrada za najboljši kvintet pa je odšla v roke novincem – duetu, ki so ga sestavili vokalni solist Oto Pestner in ansambel, ki se je poimenoval po znanem župniku Izidorju Pečovniku – Doriju, Kvintet Dori.

Kaj so povedali zmagovalci po koncu festivala, si lahko ogledate spodaj.