"Jaz sem jo pela že eno leto in si govorila, da to mora iti na radijske postaje," je še dodala Černetova, ki je zadnje obdobje precej bolj dejavna v gledališču. Letos je sodelovala na poletnem festivalu v gledališču na Studencu, v predstavi Dama iz Maxima, kjer je igrala glavno vlogo kabaretne plesalke Puže Frou-Frou. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Andraž Hribar
"Pojavljal sem se občasno na nastopih, ki jih je organizirala Televizija Slovenija, nisem pa tekmoval. Mogoče zato, ker nisem čutil, da imam primerno pesem. Letos pa se mi je zdelo, da je spet dober čas, da se pojavim," je v smehu dejal Hribar, ki zadnje leto in pol ustvarja nov avtorski material. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Manca Špik
"Jaz nisem toliko pela kot sem razmišljala o skladbi - se pravi, kaj želim povedati. Vsak verz sem si v glavi razdelala in se posvetila temu, kako ga jaz doživljam kot interpretka in glasbena izvajalka, tako da je bilo največ pozornosti posvečene prav interpretaciji," je priznala Špikova, ki je s sinočnjim nastopom marsikomu potrdila, da je stopila še korak dlje na svoji glasbeni poti. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Jure Ivanušič
"Pri Slovenski popevki mi manjka zgodba, zato sem se tudi prijavil nanjo - da poskušam vrniti v fokus ljudi, da to, kar mi poslušamo in nas v resnici zanima, je zgodba. Vse ostalo je 'small talk'," je še dejal Ivanušič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

38. Slovenska popevka je na svojem vrhu ustoličila dva stara obraza festivala. Strokovno žirijo, ki so jo sestavljali Drago Mislej - Mef, Matej Wolf, Tinkara Kovač, Rudi Pančur in Mojca Menart, je prepričala skladba Po čem diši ta dan nagrajenca Slovenske popevke leta 1998 za najboljšega debitanta Andraža Hribarja. "Gre za precej atipično pesem, brez refrena - gre za pripovedno lirično skladbo. Imam pa občutek, da imamo Slovenci še vedno eno staroslovansko dušo, ki je pripravljena na pripovedovanje pravljic: da skozi zgodbe začutimo dejansko stanje," je za MMC dejal Hribar.

Hribar, ki je zmagovalno skladbo ustvaril s Patrikom Greblom, je bil vse od prvega nastopa na Popevki rednejši gost na Emi, kjer je do zdaj nastopil štirikrat. Najvišje pa se je uvrstil leta 2001 s pesmijo Življenje je. Takoj naslednje leto pa je na svoje police pospravil prvo nagrado festivala slovenskega šansona za skladbo Cigaret.

Eva "spet doma" v studiu 1
Tretji nastop za staro znanko studia 1 - saj je prav v njem slavila zmago na Bitki talentov - Evo Černe na Slovenski popevki se je izkazal za srečnega. 24-letna pevka je na festivalu prvič nastopila leta 2007 in že takrat osvojila srca občinstva. Tokrat pa ji je to uspelo s skladbo Vrti se v ritmu. "Sem drugačna, kot sem bila. Zdaj se počutim bolje v svoji koži - sem bolj samozavestna. Zato sem tudi hotela bolj živahno skladbo. Imela pa sem jo že kakšno leto pri sebi in mi je bila že čisto domača," je priznala Černetova.

Andraž Hribar bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice v torek ob 10.00, Eva Černe pa v sredo ob 13.00.

Na Slovensko popevko se je po letu 2007 vrnila še enkrat leta 2010 s skladbo Signali. Po treh letih je znova prišla na festival z Rokom Golobom na čelu njene avtorske ekipe, ki jo je dopolnjevala njegova žena Katarina Habe. Leta 2010 sta bila z Golobom druga po izboru občinstva. "Zato sva danes dvakrat bolj vesela," je priznala Černetova in dodala, da je bila skladba narejena za festival Melodije morja in sonca, toda ni bila sprejeta. Zato sta se z njo prijavila na Popevko.

Po desetih letih znova slavje
Popevka je bila srečna še za enega povratnika na festival, in sicer mojstra šansonov - Jureta Ivanušiča. Znan je kot večkratni nagrajenec festivala šansona (2001, 2005) in Slovenske Popevke (2003). Pred desetimi leti je domov odnesel nagrado za najboljše besedilo. Tokrat pa je za skladbo Plavi angel, za katero je aranžma napisala njegova žena Nana Forte, prejel nagrado za najboljšo interpretacijo.

"Takoj sem začel razmišljati, da se je treba stvari lotiti malo drugače. Da bi takšno zgodbo, kot je, predstavil, je zahtevalo nekaj več kot le statično petje za mikrofonom," je svojo odločitev za drugačen nastop od drugih dvanajstih tekmovalcev pojasnil Ivanušič.

Mejnik v karieri Mance Špik
Med zmagovalno četverico pa se je kljub vsemu uspelo vmešati eni debitantki, in sicer priznani mojstrici besed - Barbari Pešut, ki je prejela nagrado za najboljše besedilo. Pešutova je znova združila moči z Manco Špik, ki je zapela skladbo To so te reči.

"Jaz mislim, da je bil čas, da se to zgodi. Veliko poguma sem zbrala, da je tako. Enostavno sem se odločila, da bom poslušala sebe - svoje srce -, kakšna glasba mi je všeč. Delala bom točno takšne melodije, ki so meni ljube, in ta pesem je ena takšnih. Mislim, da je to en velik mejnik v moji glasbeni karieri," je potrdila Špikova, ki je do zdaj nastopila že na vseh odmevnejših slovenskih glasbenih festivalih. Trikrat je tekmovala na Emi, štirikrat na festivalu MMS, kjer je leta 2007 tudi zmagala, sinoči pa se je s skladbo To so te reči že tretjič vrnila na oder Slovenske popevke.

Odzive zmagovalcev si lahko pogledate v spodnjih videih (priporočamo ogled v ločljivosti HD 1080p), v fotogaleriji pa lahko podoživite prireditev z vpogledom v njeno zakulisje.