DMC je v pogovoru za MMC povedal, da ga Slovenija spet lahko pričakuje že to poletje. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
DMC je v pogovoru za MMC povedal, da ga Slovenija spet lahko pričakuje že to poletje. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
Zlatko
Zlatko si je za en večer želel postati Tupac. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
Jizah in Doša o koncertu
DMC-jeve rime sredi Ljubljane

je za MMC priznal DMC.

Brez "bowler" klobuka in odvezanih superg s tremi črtami, toda z obvezno črno usnjeno jakno, črnimi hlačami iz džinsa in (niti ne tako presenetljivo) kratko majico skupine Rage Against the Machine, pod katero se je skrivala (in tudi večkrat pokazala) njegova izoblikovana postava, je, po uverturi Zlatka in prijateljev, na oder stopila nekdanja tretjina legendarne hip-hop skupine Run DMC.

Darryl Matthews McDaniels, bolj znan kot DMC, je največjim navdušencem nad rimanimi besedami sredi Ljubljane postregel z več kot uro in pol dolgim preletom njegovo 28-letne (so)ustvarjanje hip-hop zapuščine. "Run DMC-ji nismo naredili nič drugega, kot pa zastopali ljudi," je o uspehu skupine za MMC spregovoril raper.

V prihodnjih dneh si boste lahko v celoti prebrali pogovor DMC-ja z MMC-jem po koncertu.

Napol prazna Cvetličarna je takoj na začetku dala slutiti, da to ne bo še en (poslovilni) koncert Ali Ena. Manjši obisk DMC-ja ni zmedel, da ne bi po začetnih nagovorih: "Ena, dva ..." in "Ali veste, kdo sem?" ter "Tu so najlepša dekleta na svetu" do vrhunca večera - uspešnice Walk this Way - izpeljal svojega nastopa, ki jih je imel že tri milijone in deset, kot je povedal sam. "Skušam ugotoviti, ali sem v New Yorku. Bilo je neverjetno. Energija množice. Stari in mladi oboževalci skupaj so uživali v hip-hop predstavi," je svoje občutke po nastopu za MMC izrazil DMC.

Generacijsko raznolika množica pod njim ga je ganila do te mere, da je na oder povabil enega izmed njegovih mlajših oboževalcev in ob njegovi navzočnosti dokončno zapustil oder, na katerega se je, po vzklikih množice, vrnil dvakrat.

Vse prej kot zapleteno
Hitri biti iz DJ-jevega računalnika in verzi "One, two, three in the place to be, as it is plane to see, he is DJ Run and I am DMC" so takoj po minuti tišine v spomin na umrlega člana skupine (4. aprila 2009 je bila ta sprejeta v Rock and Roll Hall of Fame), DJ-ja Jam Master Jaya, ubitega oktobra leta 2002, naznanile domišljave in agresivne rime, ki nimajo meje. Kljub pestremu repertoarju, ki ga je DMC popestril z različnimi podlagami - med drugim je odrapal svoje verze na Nirvanino podlago Come as you are -, so po prostoru najbolj odmevale King of Rock, Mary Mary, Black Betty, My Adidas, dobesedno pa so ga obnoreli biti pesmi It's Tricky.

Desno si lahko pogledate utrinke s koncerta.

In čeprav je DMC začel kot pevec hip-hopa, je tudi tokrat pokazal, kaj je skupino in tudi njega ločilo od preostalih nadobudnežev na rapsceni. To je storil z uspešnicami, kot sta Rock Box in že omenjena Walk this Way, s katerima je Cvetličarni ponudil zadostno mero hip-hop in hard rock fuzije.

Vzdušje premagalo odsotnost vokala
Mikrofon in mešalna miza, za katero je kraljeval DJ Charlie Chen, pa le nista bila glavna rekvizita, ki sta zbrane popeljala v nostalgične čase "old school" rime. Precejšno vlogo je odigralo DMC-jevo rapanje čez posnete vokale. 45-letni raper se namreč že nekaj časa spopada s težavami z glasom, ki pa jih je pred obiskovalci ljubljanskega koncerta reševal z energičnim nastopom, neprestanim stikom s publiko - na svoj račun so prišla predvsem vreščeča dekleta v prvi vrsti - in (včasih kar presladkim) nagovarjanjem obiskovalcev.

Oceni koncerta glasbenega poznavalca Jizaha in raperja Doše si lahko ogledate desno.

Zlatko s prijatelji razvnel zbrane
Preden pa se je Cvetličarna vrnila v čase, ko so se Run DMC-ji prebijal iz Hollisa, postali prva rap zasedba z zlatim albumom, prva rap skupina, ki se je pojavila na MTV-ju, in prva hip-hop skupina na naslovnici revije Rolling Stone, je zbrane razvnel Zlatko s prijatelji. Iz mikrofona so tako zvenele rime Mriga, Doše, Gera, Geta, B.S.N.C.-ja in Nipkeja. Fužinski lirik se je med drugim v polurnem nastopu preizkusil v "beatboxanju" in si na koncu nastopa zaželel, da bi bil za en večer legendarni Tupac.

Utrinke s koncerta si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Jizah in Doša o koncertu
DMC-jeve rime sredi Ljubljane