Zlatko je sinoči občinstvu v Cvetličarni predstavil svojo Plečnikovo rožo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Zlatko je sinoči občinstvu v Cvetličarni predstavil svojo Plečnikovo rožo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
- Intro
- Točn to sem hotu
- Uop, uop
- Plečnikova roža
- BSS
- Mastrpis
- Ulce 2
-------------------
- Moja pesem
- Da te spomnm mal
- Svet je lep
- Mi je žal
-------------------
- Nama nama
- Izi
- Hvala ti
- Princi fužinci
- Majkali MS
- Ljubljana
- Več od Lajfa
---------------
- Zlato ti daje sijaj
- Ena na ena
- BSS
- Več od lajfa
---------------
- K. O.
Zlatko in Senidah (Muff)
Kot je že postala navada, je raperju tudi tokrat vokalno družbo delala Senidah. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Lirika o vsakdanjih stvareh v rimah, pomešana s takti človeka, ki odkrito priznava, da svoj navdih črpa tudi v filmski glasbi, in pri tem izpostavi Hansa Zimmermana (Pirati s Karibov, Gladiator, Vzpon viteza teme ...), je ob refrenskih vložkih iz globin soula sinoči pokazala, da za klubsko vzdušje ne potrebuješ posnetih matric tuje produkcije. Prenovljena Cvetličarna je namreč gostila fužinskega lirika (sicer preseljenega) Zlatka. In s prihodom "princa Fužin" (kakor rima v eni izmed svojih novih skladb) se je tudi Cvetličarna prelevila v samosvojo kraljevino. Na vhodu so (tako kot v videospotu Poznaš ta zvok) še grde poglede varnostnikov, ko je kdo s svojo vstopnico v klub želel pripeljati še svojo družbo, mirile besede: "Saj nastopa Zlatko, pustite ju noter."

Raper je namreč prav na začetku meseca izdal svoj peti studijski album - Plečnikova roža. Na njem se ga še vedno držita pregovorna (pre)gostobesednost in iskriva iskrenost. A pravo vprašanje večera ni bilo, kaj je pripravil Zlatko z novim studijskim izdelkom, ampak kako to živi na odru.

Daleč od tega, da bi se zadovoljil le s postavljeno mizo za svojim hrbtom in didžejem, ki bi menjaval matrice - Zlatko je v Cvetličarno pripeljal s sabo tudi bobnarja in saksofonista. Mešanica "umetnega" in živega zvoka je tako dvignila vzdušje med zbranimi, ki so morali na nastop večera čakati uro dlje od napovedanega časa. "Obljubim, da bom z leti postal točnejši," se je Zlatko v svojem slogu opravičil vsem, ki so ga čakali od devete ure naprej.

"Koliko od vas ve, kako je naslov moji novi plati?" je spraševal med nagovori in se nasmihal ob vzklikih: "Plečnikova roža!" Udarec je bil neposreden. S krajšim opozorilom v obliki soulovskega napeva Senidah (vedno bolj prepoznavnega vokala skupine Muff, ki so jo številni lahko spoznali po neskončnih ponavljanjih njihove skladbe na največji komercialni televiziji pri nas) in napevom saksofona sta udarila skupaj s Cazzafuro. Zlatko s svojo gostobesednostjo, Cazzafura z jedrnatostjo ob poudarkih.

"Zlatko, Zlatko," je odmevalo na matrici ob Točn to sem hotu. Začetek večera samohval in samospevov? Niti ne. Bolj kot to je bil uvod v še eno dogodivščino Zlatka, ki ga je občinstvo sinoči sprejelo za svojega. Svoje besedne mitraljezne napade je miril s 'chill out' vložki, kakršne najdemo na novi plošči v Uop uop. Sprva se je umikal Senidahinim vokalnim miritvam (npr. ob Plečnikovi roži) in ji prepuščal glavno vlogo pri povezovanju njegove lirike (npr. ob Masterpisu).

Prvi del nastopa ni minil brez skladbe Plečnikova roža, kjer je namesto Vlada Kreslina vokalne dele prevzela na svoja pleča Senidah. Prav tako na koncertu ni bilo Klemna Klemna, ki je z Zlatkom združil moči pri nadaljevanju Ulc z zadnjega albuma. Brez gostov večera pa le ni šlo, saj je Zlatko za zbrane pripravil prav poseben akustični del koncerta, kjer se mu je pridružil del njegovih Optimistov. Le s kitaro, bobnom in Sanidah za spremljavo je Zlatko prepeval: "To je moja pesem." In se pozneje prepustil moči govorjene besede v Da te spomnm mal, Svet je lep in prvem vrhuncu večera za zbrane Mi je žal.

Tempo večera se je po slovesu Optimistov znova začel dvigovati. Najprej prek skladb z novega albuma, za popolno dvourno doživetje pa je Zlatko za zbrane najbolj prepoznavne dele svojega repertoarja pustil za konec. Od Zlato ti daje sijaj prek navijaškega Ena na ena do najnovejših BSS in Več od lajfa je Cvetličarna vedno bolj postajala podobna kakšnemu izmed plesnih klubov sredi prestolnice. Torej če vas že ni prepričal izvajalec, je vsekakor svoj pečat pustilo občinstvo.

V nasprotju z nekaterimi tujimi velikimi imeni, ki jih je gostila Slovenija v zadnjih letih, se tako Zlatko ne prepušča polovičarstvu in drvenju iz ene skladbe v drugo (čeprav bi si ob svojem repertoarju to lahko privoščil). Prav tako ne postavlja vseh komercialno prepoznavnih skladb (npr. Recesije sinoči ni bilo mogoče slišati) na svoj repertoar za vsako ceno. Pazi na celoto in se ne usmerja le na delčke. Pripoveduje. In to na koncu še zapakira v več kot osemminutni sklepni del ob dovršenih rimah s K. O.

Več utrinkov s koncerta najdete v spodnji fotogaleriji in videu.

- Intro
- Točn to sem hotu
- Uop, uop
- Plečnikova roža
- BSS
- Mastrpis
- Ulce 2
-------------------
- Moja pesem
- Da te spomnm mal
- Svet je lep
- Mi je žal
-------------------
- Nama nama
- Izi
- Hvala ti
- Princi fužinci
- Majkali MS
- Ljubljana
- Več od Lajfa
---------------
- Zlato ti daje sijaj
- Ena na ena
- BSS
- Več od lajfa
---------------
- K. O.