Brigita Šuler, 'veteranka' Eme, kot jo je označil Andrej Hofer, v trenutku napetosti, tik preden je izžrebala številko 2. Foto: MMC RTV SLO
Brigita Šuler, 'veteranka' Eme, kot jo je označil Andrej Hofer, v trenutku napetosti, tik preden je izžrebala številko 2. Foto: MMC RTV SLO
Langa
Langa, ki bodo letos znova poskusili srečo, lani niso bili ravno zadovoljni z drugim mestom. Bolje povedano: bili so razjarjeni zaradi 'poraza'. Foto: MMC RTV SLO
Raay
Raay je v boj poslal dve skladbi: Kaj in Kam v izvedbi Tangles in Živim za zadaj v izvedbi Saše Zamernik. Foto: MMC RTVSLO
1. Od tod do večnosti - Sara Kobold
2. Para me - Brigita Šuler
3. Dež - Nina Pušlar
4. Roko mi daj - Langa
5. Živim za zdaj - Saša Zamernik
6. Priznam - Ylenia Zobec
7. Gremo na Emo - Vaso & D Plejbeks
8. Dovolj ljubezni - Martina Šraj
9. Moj si zrak - Marko Vozelj
10. Iz navade - Petra Pečovnik
11. Le en dan - Martina Feri in Tomaž Nedoh
12. “Franjo” - Zadnji Taxi
13. Tukaj sem doma - Manca Špik
14. Narodno zabavni rock - Ansambel Roka Žlindre & Kalamari
Žreba so se poleg izvajalcev in avtorjev pesmi udeležili tudi urednica projekta Ema 2010 Dijana Štraus Svetlik, odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Petar Radović, producentka razvedrilnega programa na TVS Mica Puc Ornik in predstavnik strokovne žirije Andrea F. Foto: MMC RTV SLO
Žrebanje zaporednih številk

Znan je vrstni red nastopajočih na Emi 2010, slovenskem izboru popevke, ki se bo predstavila na Evrosongu na Norveškem. Letos o zmagovalcu odloča samo občinstvo.

Žrebanje številk, ki so določile vrstni red nastopajočih na predizboru 20. februarja in vrstni red nastopa vabljenih avtorjev ter njihovih izbranih izvajalcev, ki bodo 21. februarja nastopili na osrednjem izboru Eme 2010, na kateri bo letos o zmagovalcu odločalo "zgolj in samo občinstvo", je povezoval Andrej Hofer.

Vrstni red nastopajočih na predizboru
Prva bo na letošnji Emi zapela vsestranska Sara Kobold. "Sem že zelo dolgo v glasbi, Ema je zame res ena dobra potrditev in mi je v čast, da sem tukaj," je po tiskovni konferenci za MMC povedala Sara. Tokrat se bo predstavila s pesmijo Od tod do večnosti. Naslednja bo po besedah Andreja Hoferja na oder stopila "veteranka Eme" - Brigita Šuler s pesmijo Para me. "Para me, trga me, no saj zdaj sem že skoraj preveč povedala," je o pesmi spregovorila Brigita.

Sledila ji bo Nina Pušlar, zmagovalka Bitke talentov, s skladbo Dež. "Če razmišljam zdaj, po štirih letih, je bilo morda to še dobro, da ni bila nagrada (po zmagi na Bitki talentov op. a.) Ema, čeprav bi bila zelo vesela, če bi tudi bila. Mogoče sem zdaj malo bolj izkušena, malo več imam izkušenj glede nastopov," je za MMC ocenila letošnjo uvrstitev na Emo rdečelaska.

Četrti bodo vrsti lanski "osmoljenci" Langa s skladbo Roko mi daj. Brat Kontrec sta bila v svojih napovedih zelo skopa: "Naj zmaga najboljši." Peta bo nastopila pevka Gorenjskega kvinteta Saša Zamernik s pesmijo Živim za zdaj: "'Fajn' je, da se tudi sama pokažem, da znam tudi zabavno peti, ne samo narodno."

Šesta bo na odru zamejska arhitektka Ylenia Zobec s skladbo Priznam: "Ko grem pet, po navadi ne gledam arhitekture (stavbe op. a.)." Novinci Vaso & D Plejbeks s pesmijo Gremo na Emo bodo sedmi. In na kaj polagajo svoje upe? "Bogato koreografijo. Na tem smo bazirali nastop," se je pošalil pevec.

V fotogaleriji si oglejte fotografije z dogodka, kmalu pa bo na ogled tudi videoposnetek celotnega žreba.

Zmagovalka MMC-jevega glasbenega festivala MMC 2 Martina Šraj in pesem Dovolj ljubezni bosta na vrsti osmi. "Meni ni pomembno, katero mesto bom dosegla, pomembno mi je, da bom nastopila tako, kot je treba," je bila v svojih napovedih skromna najmlajša udeleženka letošnjega izbora za Emo.

Nekdanji "Čuk" Marko Vozelj pa bo skladbo Moj si zrak predstavil deveti po vrsti. "Tokrat, če je samo televovting, potem je občinstvo sprejelo pesem in si zmagal," je o glasovalnem mehanizmu na letošnjem izboru za MMC spregovoril Marko.

Varovanka Domna Kumra Petra Pečovnik bo s pesmijo Iz navade nastopila deseta, enajsta bosta akademsko izobražena glasbenika Martina Feri in Tomaž Nedoh s pesmijo Le en dan. Dvanajsta bo zasedba Zadnji taxi s pesmijo Franjo in kot trinajsta bo s skladbo Tukaj sem doma nastopila dolgonoga Manca Špik. "Kljub temu da je tekmovanje, je vedno eno prijateljsko solidarno vzdušje," se je ob vprašanju za MMC, kako gleda na to, da ji bosta letos konkurenco predstavljala (še lani člana njenega "tria") brata Kontrec.

Predizbor bodo sklenili Ansambel Roka Žlindre & Kalamari z Narodno-zabavnim rockom. MMC je zanimalo, ali to pomeni, da bo na Norveškem odmeval zvok harmonike. "Kaj pa vem, če je skrajen čas, da zmaga, je pa lepo, da je prišla na Emo," je bil skromen Rok.

Povabljenci že uvrščeni v finale
K sodelovanju na Emi 2010 so bili povabljeni tudi priznani avtorji, ki so sami izbrali izvajalce svojih pesmi. Ti so se "samodejno" uvrstili v glavni izbor in bodo nastopili 2., 4., 6., 8., 10., 12. in 14. po vrsti.

Druga bo tako predstavila Nuša Derenda s pesmijo Sanjajva, ki jo je napisala Neisha. "Jaz sem razmišljala, kot povabljeni avtor, koga bi sploh vzela, ker zadnje čase redko delam komade, ki jih dam drugim. Torej so bile vse misli uperjene v njo. Je kot petarda, na katero res stavim," je "girl power" sodelovanje obrazložila Neisha.

Tangels bodo nastopili s skladbo Kaj in kam avtorja Raaya, ki se bo kot avtor skladbe podpisal tudi pod Živim za zdaj, v izvedbi Saše Zamernik. "Vedno je bil zmagovalec vrhunski vokalist. Razlika je ta, da tisti, ki je zmagal na evrosongu, zna tako dobro zapeti kot te naše vokalistke, samo da zna zraven še plesati. In če bi ena izmed naših vokalistk, ki so priznane in so dobre, naredile dva giba, bi bile cele zadihane in čisto konec. To ni res, da zgublja na kvaliteti in da je samo šov," se je o evrosongu in Emi kot šovu razgovoril Raay.

Anastazija Juvan se bo predstavila z balado Nežna, ki je prišla izpod prstov avtorja Mirana Juvana. Hamo in Gal se bosta predstavila s pesmijo Črni konji čez nebo avtorja Gala Gjurina, Stereotipi s pesmijo Daj mi en znak, pod katero se je podpisal Zvone Tomac. "Veliko energije. Poprock, energično, hitro," je z nekaj besedami svoj adut predstavil pevec Stereotipov.

Na Emin oder prihaja nesojeni lanski tekmovalec Vlado Pilja (nekoč znan kot izvajalec Lepi Dasa) s skladbo Tudi fantje jočejo avtorja Marina Legoviča. "Zabava," je bil kratek v opisu svoje pesmi Pilja. Na oder pa se vrača lanska udeleženka Eme Lea Sirk s pesmijo Patrika Grebla, ki nosi naslov Vampir je moj poet: "Jah, Patrika moram 'fajn' predstavit, če ne me bo obesil na klin."

Prisoten tudi uredniški odbor
Žreba so se poleg izvajalcev in avtorjev pesmi udeležili tudi urednica projekta Ema 2010 Dijana Štraus Svetlik, odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Petar Radović, producentka razvedrilnega programa na TVS Mica Puc Ornik in predstavnik strokovne žirije Andrea F.

Spodaj si oglejte nastopajoče po izžrebanem vrstnem redu.

1. Od tod do večnosti - Sara Kobold
2. Para me - Brigita Šuler
3. Dež - Nina Pušlar
4. Roko mi daj - Langa
5. Živim za zdaj - Saša Zamernik
6. Priznam - Ylenia Zobec
7. Gremo na Emo - Vaso & D Plejbeks
8. Dovolj ljubezni - Martina Šraj
9. Moj si zrak - Marko Vozelj
10. Iz navade - Petra Pečovnik
11. Le en dan - Martina Feri in Tomaž Nedoh
12. “Franjo” - Zadnji Taxi
13. Tukaj sem doma - Manca Špik
14. Narodno zabavni rock - Ansambel Roka Žlindre & Kalamari
Žrebanje zaporednih številk