Janet je prišla na slavnostno uvrstitev v dvorano slavnih, nastopiti pa iz protesta proti HBO-ju ni želela. Foto: Reuters
Janet je prišla na slavnostno uvrstitev v dvorano slavnih, nastopiti pa iz protesta proti HBO-ju ni želela. Foto: Reuters

Kot je 33-letna Monáe, zvezda tega trenutka, povedala o svoji predhodnici, petkratni grammyjevki, ki je utrla pot mlajšim generacijam temnopoltih izvajalk, saj številne izmed njih do trenutka, ko so pod žarometi zagledale njo, niso imele ustrezne vzornice: "Tukaj sem, da vpeljem legendarno kraljico magije temnopoltih deklet. Je drzna vizionarka, krši pravila, ni je strah tvegati in je brezmejno vizualna umetnica. Preprosto povedano, le ena je Janet."

Janet za več žensk v Dvorani slavnih

Sorodna novica Michael Jackson ni zlorabljal otrok, trdi njegov brat Jermaine

V zahvalnem govoru je Jacksonova le bežno omenila svojega pokojnega brata Michaela Jacksona, čigar domnevne spolne zlorabe dečkov so se zaradi novega HBO-jevega dokumentarca Leaving Neverland spet znašle v središču pozornosti, o njem je spregovorila le v kontekstu zasedbe The Jackson 5. "Nikoli si ne bi mislila, da bom šla po njihovih stopinjah. Danes je uspelo tudi vaši sestrici," je povedala Janet, ki naj bi nastop na slovesnosti, ki jo je za TV-zaslone produciral HBO, odpovedala prav zaradi omenjenega filma, proti kateremu glasno protestira celotna družina Jackson.

Nato se je pevka, ki je pred dvema letoma, le nekaj mesecev pred svojim 51. rojstnim dnem, prvič postala mama, zahvalila vsem oboževalcem, ki so jo spremljali na vseh delih njene poti, ko je šlo navzgor in navzdol. "Nikoli vas nisem in nikoli vas ne bom jemala za samoumevne. Ljubim vas z vsem svojim srcem. Najlepša hvala vam. In hvala Bogu, da nam je dal življenje ... Z Bogom je vse mogoče in vse dobro." Na koncu je pozvala odgovorne v Dvorani slavnih rokenrola, naj v letu 2020 v muzej uvrstijo več žensk.

Janelle Monae s svojo veliko vzornico. Foto: Reuters
Janelle Monae s svojo veliko vzornico. Foto: Reuters

Še preden bo nastopila kot prvo ime letošnjega Glastonburyja, se Jacksonova odpravlja na rezidenco v Las Vegas, v središču produkcije z naslovom Metamorphosis, ki jo bo izvajala 15 večerov, saj zaznamuje 30. obletnico njenega prelomnega albuma Rhythm Nation.

Ob Jacksonovi so v omenjeni muzej letos uvrstili še pet britanskih zasedb – Radiohead, Roxy Music, The Zombies, Def Leppard in The Cure – ter legendarno pevko zasedbe Fleetwood Mac, Stevie Nicks.