Gušti je skupaj z Emo, svojo skupino in posebnimi gosti v malo manj kot dveh urah predstavil svoj novi studijski izdelek Naša stvar, ki ga je popestril s prearanžiranimi starimi uspešnicami - še iz obdobja, ko je sodeloval s Polono Kasal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gušti je skupaj z Emo, svojo skupino in posebnimi gosti v malo manj kot dveh urah predstavil svoj novi studijski izdelek Naša stvar, ki ga je popestril s prearanžiranimi starimi uspešnicami - še iz obdobja, ko je sodeloval s Polono Kasal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ema Gagro
Ema Gagro prihaja z Malega Lošinja. Glasbeni krogi so jo pripeljali do Guštija. 'Prva skladba, ki sem jo slišala – potem ko sem privolila na sodelovanje –, je bila Hoču, neču, skladba, ki je zdaj tretji singel,' je pred dnevi dejala Ema za MMC. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Polona Kasal
V ozadju smo lahko opazili tudi Guštijevo nekdanjo pevko Polono Kasal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Recycleman in Gušti
Guštiju je v podporo priskočil tudi Recycleman (bolje znan kot nekdanji Ali En), s katerim je kitarist združeval moči v preteklosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Grega Skočir in Gušti
Na odru ni manjkal niti Grega Skočir, Guštijev prijatelj in še vedno dejavni član Guštijeve nekdanje skupine Big Foot Mama. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Jaz sem prvič na Guštijevem nastopu. On je moj prijatelj. Jaz ga cenim, ker ima zelo razpoznavni zvok, in to je velika kvaliteta. Tudi njegovo avtorsko in instrumentalno delo pri Big Foot Mami bo po mojem mnenju še dolgo odmevalo.

Jan Plestenjak o Guštiju
Peter Dekleva
Za posebne 'efekte' in popestritev celotnega zvoka so znova poskrbele kitare Petra Dekleve (ki ga sicer v vlogi kitarista vidimo tudi v skupinah, kot so Srečna Mladina, Adam, Društvo mrtvih pesnikov ...). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Igra
- Hoću, neću
- Trag
- Sanje
- Sama
- Lepa si zadeta Ljubljana (feat. Recycleman)
- Hašiš (feat. Recycleman)
- Makova polja
- Mine Leto
- Sjene
- Vedno zame (feat. Grega Skočir)
- Nov dan (feat. Grega Skočir)
- Cimet i med
- D Dan
-----------------------
- Balkanuej
- Prema tebi
- Ples života
----------------------
- Septembar
Letu štuke
V vlogi predskupine so nastopili sarajevski Letu štuke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

'

Odkorakati od uspešne blagovne znamke, kot je bila Gušti in Polona - drzno. Nadaljevanje z mlado neuveljavljeno pevko močnega glasu in s stalnim prebivališčem na sosednjem Hrvaškem - pogumno. Prepesnitev slovenskih besedil v hrvaška - tvegano. Prihod na oder, kot da glasbeno prizorišče ni pogrešalo šest let tvojega novega studijskega izdelka, z nadgrajenim zvokom in vokalno prevetritvijo - tu pa odpovejo vsi prislovi. To je Gušti.
Glasbenik, ki je v preteklosti zakrivil marsikatero zdaj že zimzeleno uspešnico Big Foot Mame in ki je skupaj s Polono rešetal slovenske klube na prelomu stoletja, je sinoči svojo vizijo, poimenovano Naša stvar, pripeljal v Kino Šiška - na posebno izdajo koncertov v sklopu Yu Go!
"Moram povedati, da sem se malo odvadil velikih odrov in da je bila ta širina in veliko publike ... to je malo zamajalo začetek, ampak potem je vse steklo. Teklo je od nas, od mene," je po svojem prvem večjem nastopu z novo pevko Emo Gagro za MMC dejal Gušti. To je bil prvi večji preizkus za mlado Emo. Ki ni Polona Kasal. Dejstvo. Niti se ne trudi, da bi bila oziroma da bi jo v kakršnem koli pogledu nadomestila. Z Guštijem piše svojo zgodbo po novem belem listu.

A kljub temu so vrnitev Guštija in vsi njegovi gostje ter predskupina zbrali okoli 700 obiskovalcev (kolikor se jih je zbralo po podatkih blagajne Kina Šiške), ki so "zagrabili" novi val Guštijevega ustvarjanja že v uvodnih minutah in ga niso izpustili vse do konca.

Uvertura z manjšo zamudo
Vrata v katedralo so se sicer odprla že nekaj minut pred pol deveto zvečer, ko je bil napovedan uradni začetek koncerta, toda vse do petnajst minut čez deveto zvečer je oder sameval. Do tretjine napolnjena in na začetku sedeča dvorana je pričakala prihod sarajevskih alterpop gonilnikov Letu štuke.

Skupina, katere zgodovina sega v 1986, toda zaradi zaradi raznih turbulenc, prihodov in odhodov članov je dobro zaživela šele z izdajo svojega prvenca leta 2004, je ob nekaterih odigranih svojih največjih uspešnicah izkoristila to priložnost za predstavitev skladb z njihovega najnovejšega albuma Brojevi računa. Skladbe Kao na zapad, Mjesto za dvoje, Tesla, Psycho ... so bile zvočna kulisa prihodov in odhodov v dvorano ter dobra vaja za tonske mojstre.

Pripovedni glas pevca Dina Šarana ob nenavadnih zvokovnih kombinacijah (kjer je občasno boben preglašal vse okoli njega) je izpadel kot dober uvod v nadaljevanje večera, čeprav je po 45 minutah njihovega nastopa ob pozivu pevca "Dajmo, roke!" v zraku vztrajalo le okoli deset parov rok. Malce več jih je zadržano občinstvo le dvignilo ob samem koncu. "Leto štuke so lepo ogreli publiko in mislim, da smo super tandem," je na koncu za MMC dejal Gušti.

Zavedni preteklosti, osredotočeni naprej
Ne kitara, klaviature so okoli pol enajstih zvečer naznanile simbolično dokončno slovo od projekta Gušti in Polona, ki sta ga glavna protagonista končala ob vrnitvi v studio, da bi posnela prav ta album, a se je na koncu izkazalo, da se njuna glasbena pogleda preveč razlikujeta, da bi nadgradila Vedno zame, Mine leto, Makova polja, Sanje, D Dan ... Gušti je z aplavzom pozdravil množico, ki se je zbudila ob prvih taktih Igre.

Ema je suvereno zagrabila za mikrofon. Vendar je njen glas izzvenel v prazno. Njen mikrofon je bil namreč izklopljen. "Prva misel je bila: 'O, joj, kaj zdaj? Nekaj moram narediti ... Grem na Guštijev mikrofon!' (smeh). Takšne majhne stvari pomagajo pri prebijanju začetne treme," je po koncu za MMC komentirala svoj nastop pevka.

Neprijeten začetek je ni ustavil, saj je že v Igri z vsemi svojimi glasovnimi prehodi pokazala, da je nekaj več kot le studijsko obdelana vokalistka."Bilo je zelo dobro. Bilo je polno majhnih nepričakovanih stvari, ampak na koncu je vse stvar improvizacije. Kar mislim, da je dobro, ker enkrat ko se lahko prepustiš improvizaciji, pomeni, da imaš tisti občutek. Jaz sem zelo zadovoljna. Tega ne moreš načrtovati, to se preprosto zgodi," je debitantka na slovenskih koncertnih odrih še dodala za MMC.

"Nikoli ne moreš vsega splanirati," se je iz začetne zadrege v prvem nagovoru zbranih rešila Ema in se že kar po drugi skladbi večera začela zahvaljevati vsem, ki so prišli. Udarni začetek s skladbama Igro in Hoću, Neću je umiril počasnejši Trag. Kitara se je počasi uigrala, zvok izenačil, poki so utihnili ... "Vse mi je zvenelo dobro. Seveda so nekatere stvari, ki jih slišite s strani, še posebej če je velik oder. Potem pridejo kakšni zvoki, ki ne da jih ne slišiš, ampak jih manj slišiš na vajah, kjer je drug prostor. Kot sem rekla, če imaš občutek, gre vse," je za MMC dejala Ema. Občinstvo se je tako lahko počasi privadilo na bobne Andreja Zavašnika, klaviature Jerneja Jurca, baskitaro Aneja Kočevarja in konfuzno-nevrotično kitaro Petra Dekleve, ki so spremljali Guštijeve kitarske solovložke ter Emine glasovne izlete.
Vendar kot napovedano, to ni bil le večer nizanja skladb z najnovejšega albuma. Ema je vedela, že ko je sprejela izziv, da ji petje Poloninih skladb ne uide. Znane melodije so v zbranih prebudile željo po prepevanju, kar je reševalo Emo. Čeprav se je pri večini še malce lovila v sami izgovarjavi, so dala Makova polja pozneje vsem upanje, da bodo instrumentalno prearanžirane stare uspešnice sčasoma postale le še boljše.
Ema za mikrofonom, Polona med obiskovalci
Na koncert je okoli 23. ure v vlogi obiskovalke prišla tudi Polona - ki je v ozadju spremljala, kako Gušti nadaljuje svojo vizijo brez nje. "S to zgodbo je konec, zato sem tudi tu, da jo poslušam in jo opazujem," je za MMC dejala Polona po koncu koncerta. Čeprav je večino časa nepremično stala, so tudi njo zasrbele pete pri skladbi D Dan. "Koncert se mi je zdel zelo živahen in pozitivno nastrojen. Super izbira gostujočih in ravno pravšnja mera energije. Tako da ... le tako naprej," je bila polna dobrih želja nekdanja Guštijeva "desna roka". Kot je dejala sama, ni obžalovala, da ni stala sinoči z Guštijem na odru. "Ema je tisto, kar je Gušti potreboval, v smislu: nekdo, ki ima dober vokal in je voljan pokazati vso energijo, ki jo premore na odru. To definitivno "nabilda" ozračje in mu da naboj," je še dodala Polona za MMC.
Posebna gosta: Recycleman in Grega Skočir
A ne le Polona, posebni poklon nadaljevanju Guštijeve poti sta prišla med drugim v vlogi gostov izkazat tudi njegova velika prijatelja iz preteklosti Recycleman (ex Ali En) in pevec skupine Big Foot Mama Grega Skočir. Emi se je po prebijanju skozi največje uspešnice Polone in Guštija najprej pridružil ter jo na mikrofonu zamenjal Recycleman. V svojem slogu - kičastem in presenetljivo vreščečem - je dobro prebudil spečneže. Piko na i pa sta z Guštijem na ropotuljici postavila ob prepevanju Hašiša. "Jutri rolam pri lezbijkah na Metelkovi," se je od zbranih poslovil Recycleman. Gušti pa z nasmeškom odgovoril: "Nič ni boljšega kot malce samopromocije."
Klasična, že uigrana postava je znova zavzela svoj položaj za konec skoraj dvournega koncerta. "Naslednja pesem je bila včasih hit, mogoče je še." S temi besedami je Gušti napovedal Vedno zame - pesem večera, ob kateri so se zbrani razpeli, Gušti je dobil priložnost, da je vmes "vsilil" par akordov Male Ninfomanke, Emi pa se je na odru pridružil nihče drug kot Skočir. Enkraten duet sta Skočir in Gušti popestrila s staro bigfootovsko skladbo Nov dan.
Najprej Slovenija, nato Balkan
"Te plakate, ki ste jih videli na cestah ... to ni bilo za moj koncert. Jaz grem tudi na volitve. Lista za čisto glasbo,"
se je proti koncu koncerta razživel tudi na začetku močno zadržan Gušti. Ob koncu je svojim privržencem poleg svojega pevskega vložka, ki so ga številni pogrešali, ko ga ni bilo na velikih odrih - Balkanuej -, pripravil še venček najnovejših balad, s katerimi so se nastopajoči tudi poslovili.
V njihovih mislih so po nastopu, kjer aplavzov ni zmanjkalo (malo manj je bilo samega prepevanja, ampak to pride sčasoma), mesta Zagreb, Beograd, Sarajevo. "Podelati pa je treba vse okoliške kraje v Sloveniji. Klubsko sceno je treba malce dvigniti, se mi zdi, da je vse preveč ljudi po kafičih in čisto premalo po klubih," je za MMC sklenil Gušti. Veselo na pot.

Še več pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Jaz sem prvič na Guštijevem nastopu. On je moj prijatelj. Jaz ga cenim, ker ima zelo razpoznavni zvok, in to je velika kvaliteta. Tudi njegovo avtorsko in instrumentalno delo pri Big Foot Mami bo po mojem mnenju še dolgo odmevalo.

Jan Plestenjak o Guštiju
- Igra
- Hoću, neću
- Trag
- Sanje
- Sama
- Lepa si zadeta Ljubljana (feat. Recycleman)
- Hašiš (feat. Recycleman)
- Makova polja
- Mine Leto
- Sjene
- Vedno zame (feat. Grega Skočir)
- Nov dan (feat. Grega Skočir)
- Cimet i med
- D Dan
-----------------------
- Balkanuej
- Prema tebi
- Ples života
----------------------
- Septembar