PSY je na oder pripeljal legijo svojih klonov. Na koncu pa je odnesel nagrado za najboljši videospot. Foto: EPA
PSY je na oder pripeljal legijo svojih klonov. Na koncu pa je odnesel nagrado za najboljši videospot. Foto: EPA
Taylor Swift
Taylor Swift je na koncu odnesla domov tri nagrade. Foto: EPA
Whitney Houston
MTV se je poklonil legendi r'n'b-ja Whitney Houston. Prav tako so se spomnili tudi letos umrlega člana skupine Beastie Boys, Adama Yaucha. Foto: EPA
Heidi Klum
Podelitev je vodila razposajena Heidi Klum. Foto: EPA
One Direction
Prva nagrada večera je šla v roke One Direction za najzvestejše oboževalce. Praznovali pa so tudi v kategoriji novincev. Foto: Reuters

Že videni zmagoslavni niz Taylor Swift, Justina Bieberja in One Direction je na podelitvi letošnjih evropskih glasbenih nagrad (Europe Music Awards) MTV-ja minil v ozračju Gangnam Styla.
Frankfurt je postal središče (komercialne) glasbe. V slogu Moulin Rouge je zbrane pozdravila gostiteljica večera - sicer eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov nemške mode Heidi Klum. Modna ikona in zvezdnica modnih resničnostnih šovov je MTV-jevo občinstvo pozdravila v stezniku in s cilindrastim klobukom na glavi. Podobno kot Nicole Kidman v filmu se je gugala nad dvorano s pomočjo cirkuškega obroča. Ob podelitvi nagrade za najboljši videz se ni uprla niti šeškanju golih moških ritnic. "Morala sem. Bilo je v scenariju," se je norčevala in ponovila vajo: "No, tega pa ni bilo." Preizkusila pa se je tudi v plesu Gangnam Style.

Najbolj vroč komercialni izvozni "izdelek" korejskega popa Gangnam Style je le prišel do popolnega MTV-jevskega ustoličenja. Potem ko je na starševski podelitvi VMA PSY dobil le nekaj trenutkov v prenosu podelitve, je tokrat ob Klumovi sijal kot glavna zvezda. Tudi na račun nastopa, ki ga je začel s poležavanjem na improvizirani peščeni plaži, od hoje po zaodrju, zasačenja Davida Hasselhoffa na improviziranem stranišču, ob poplesavanju "jahaškega" plesa do plesa ob legiji klonov.
Hoff - ki se je na odru pridružil Klumovi v slogu Felixa Baumgartnerja: "Človek bi pričakoval, da bi mu lahko MTV dal vsaj j*** padalo." - je pozneje tudi razglasil PSY-jev videospot za najboljšega v konkurenci. "Dajte mi malo časa, sem le novinec," je začel PSY svoj zahvalni govor. Invazija popa z vzhoda v MTV-jevske pore pa se je nadaljevala s podelitvijo nagrade za najboljšega svetovnega izvajalca (Evropo je zastopal Dima Bilan) kitajskemu subjektu popčaščenja - Han Geng.

Evropo je v kategoriji za najboljšega svetovnega izvajalca - kot že omenjeno -zastopal Dima Bilan, ki je prišel skozi rešeto vseh evropejskih regionalnih nominirancev in med drugim tako premagal celo One Direction (dobitniki regionalne nagrade za področje Velike Britanije in Irske), didžeja Afrojacka (prejemnika nizozemske regionalne nagrade, ki je tako v isti kategoriji premagal Tiësta) in zmagovalko letošnje Evrovizije Loreene (ki je regionalno nagrado na Švedskem speljala med drugim tudi didžeju Aviciiju).
V kategoriji najboljšega izvajalca na območju nekdanje Jugoslavije - Best Adria Act - sta slavila črnogorska hiphoperja Who See?. V tej kategoriji pa so bili nominirani tudi štajerski Trash Candy.

Taylor in Justin ostala na prestolu
Pri podelitvi najodmevnejših nagrad je uvod pripadel ženskim izvajalkam. Iz rok vidno nervozne Lane Del Rey je odšla nagrada v roke ljubljenke countryja Taylor Swift, za katero je letos prva turneja po Evropi, in kot je dejala v zahvalnem govoru, to tudi spodbuda, da se vrne na staro celino. Pevka, ki je pred kratkim izdala svoj novi album Red, je prejela tudi nagrado za najboljšo izvajalko v živo in najboljši videz. "To je dobro za mojo samopodobo," se je pošalila pregovorno sramežljiva Swiftova.

"Tega res nisem pričakovala," je začela z zahvalami (med drugim jo je prejel iz njenih ust tudi Justin Bieber) Carly Rae Jepsen - pevka najboljše pesmi leta Call Me Maybe. Mladostni veter pa je nadaljeval prevlado, ko je Justin Bieber prejel nagrado za najboljšega izvajalca v družbi samih hiphop- in rapizvajalcev (Flo Rida, Jay-Z, Kanye West in Pitbull). Kanadčan se je zahvaljeval prek vnaprej posnetega videa, saj ni prišel na samo podelitev.

Nastopi v živo brez večjih spektaklov
Odmevnih nastopov, kot je bila legija Eminemovih klonov, poljub Britney Spears in Madonne (oboje sicer na podelitvi VMA), ni bilo. Prevladoval je minimalizem. In vsi izvajalci so se držali tal pod nogami (spomnimo se na nastop Chrisa Browna na letošnjih podelitvah VMA).

Prve glasbene minute so pripadle nominirancem za nagrado MTV Push. Ob vložkih skladbe Nneke Heartbeat je prva glasbena točka pripadla Riti Ori (R. I. P.), ki je štafetno palico nastopajočih predala zasedbi Fun (We are Young) in obrazu za žensko kanadsko senzacijo letošnjega leta Carly Rae Jepsen s skladbo Call Me Maybe - tudi poznejši zmagovalki v kategoriji MTV Push. Poleg venčka nominirancev za nagrado MTV Push (tj. nagradi za najboljši prodor) se je s samozavestnim nastopom pred MTV-jevo občinstvo vrnila Alicia Keys. Ob zvokih Looking Hot - skladbe, zaradi katere so bili prisiljeni umakniti svoj videospot, v katerem so se vživeli v vloge kavbojev in indijancev - so občinstvo pozdravili tudi No Doubt.

Nadvlado skupin na odru podelitve pa so nadaljevali ob svetlobnih učinkih člani zasedbe The Killers z uspešnico letošnjega poletja Runaways in Muse z Madness. Rockerski niz pa je prekinil "gospod svetovljan" Pitbull z najnovejšim singlom Don't Stop the Party. Nastope v živo pa je sklenila prav Swiftova.
Po rdeči preprogi so se zvrstile številne zvezde večera. Ustavil se je tudi Ludacris, ki je naznanil premiero svojega novega videospota z Davidom Guetto in Usherjem - Rest of My Life. Na rdeči preprogi pa so podelili tudi že prvo nagrado. Nagrada za najzvestejše oboževalce je šla v roke britanske popsenzacije One Direction - skupine, ki je bila razglašena tudi za najboljše novince in je domov odnesla tudi regionalno nagrado za področje Velike Britanije in Irske.

Ljubljena za vedno
MTV-jevska mlada generacija se je poklonila legendi soula in r'n'b-ja Whitney Houston. "Njen glas je bil popoln, poln soula in eleganten," jo je opisala Beyoncé in nadaljevala: "Bila je merilo vsem mladim izvajalcem." Vedno te bomo ljubili, sta sklenili podeljevalka nagrade Alicia Keys in glas v obrazložitvenem videu Beyoncé.

Vsi zmagovalci:
Najzvestejši oboževalci: One Direction
Najboljša izvajalka: Taylor Swift
Najboljša pesem: Call Me Maybe (Carly Rae Jepsen)
Najboljši izvajalec: Justin Bieber
Najboljši izvajalec elektronske glasbe: David Guetta
Najboljši hiphopizvajalec/-ka: Nicki Minaj
Najboljši izvajalec/-ka v živo: Taylor Swift
Najboljši nastop na svetovnih odrih: Justin Bieber
Najboljši "push": Carly Rae Jepsen
Najboljša izvajalka alternativne glasbe: Lana Del Rey
Najboljši videz: Taylor Swift
Najboljši novinci: One Direction
Nagrada za glasbeno ikono: Whitney Houston
Najboljši popizvajalec: Justin Bieber
Najboljši rock izvajalci: Linkin Park
Najboljši svetovni izvajalec: Han Geng
Najboljši videospot: Gangnam Style (PSY)