Jennifer Lopez je prejela posebno nagrado za prispevek k glasbeni umetnosti. Foto: EPA
Jennifer Lopez je prejela posebno nagrado za prispevek k glasbeni umetnosti. Foto: EPA
David Guetta
David Guetta je prejel nagrado za najboljšega svetovnega didžeja in nagrado za najboljšega glasbenega producenta. Foto: EPA

V Monaku so se na svetovni podelitvi glasbenih nagrad (VMA), ki obstajajo od leta 1989 in ki zaznamujejo posebne mednarodne dosežke glasbenikov tako pri prodaji plošč kot koncertnih uspehih, zbrali glasbeniki z vsega sveta.

Pet nagrad za Lady GaGa
Jennifer Lopez je ob prejetju nagrade za posebni prispevek k glasbeni umetnosti dejala, da ji nagrada veliko pomeni, toda da ni še pokazala vsega, kar zna. Poleg Lopezove so bili veliki zmagovalci večera tudi člani skupine The Black Eyed Peas in Lady Gaga, ki pa se na prireditvi ni pojavila. Kontroverzna pevka je prejela kar pet nagrad: mlada pevka je bila razglašena za najboljšo svetovno debitantko, prejela je nagrado za najboljši singel (Poker Face), njen album Fame je najboljši album leta, zmagala pa je še v kategoriji najboljši pop/rock izvajalec. Plavolasa pevka je tudi najbolje prodajana izvajalka v ZDA.

Skupina The Black Eyed Peas - na prireditvi je bil prisoten le Will.i.am - je prejela tri nagrade, in sicer za najboljšega izvalca hiphopa, za najboljšega izvajalca R&B-ja in najboljšega svetovnega pop izvajalca.

Kdo se je še udeležil slavnostne podelitve, ki sta jo povezovali igralki Hayden Panettiere in Michelle Rodriguez, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji. Spodaj si lahko najdete tudi druge nagrajence svetovnih glasbenih nagrad.


Posebni pripevek k umetnosti: Jennifer Lopez
Najboljši svetovni album: album Fame (Lady Gaga)
Najboljši svetovni debitant: Lady GaGa
Najboljši svetovni pop/rock izvajalec: Lady GaGa
Najboljši svetovni singel: Poker Face (Lady Gaga)
Najboljši svetovni pop izvajalec: Black Eyed Peas
Najboljši svetovni izvajalec hiphopa: Black Eyed Peas
Najboljši svetovni izvajalec R&B: Black Eyed Peas
Najboljši svetovni klasični izvajalec: Andrea Bocelli
Najboljši svetovni didžej: David Guetta
Najboljši svetovni rock izvajalec: U2
Rock legende – The Scorpions
Najboljši producent – David Guetta

Najbolje prodajani izvajalci po državah pa so: Akon (Afrika), Lady Gaga (ZDA), Namie Amuro (Azija), Empire of the Sun (Avstralija), Michael Buble (Kanada), David Guetta (Francija), Rammstein (Nemčija), Susan Boyle (Velika Britanija), U2 (Irska), Tiziano Ferro (Italija), Shakira (Latinska Amerika), Ellisa (Bližnji vzhod), Ah-a (Skandinavske države), Monica Noranjo (Španija).