Klape in Gibonni so navdušili zbrano občinstvo. Foto: MMC RTV SLO
Klape in Gibonni so navdušili zbrano občinstvo. Foto: MMC RTV SLO
Iz koncerta Klap

Klape, vokalno-folklorne skupine (večinoma) iz Dalmacije, so s svojimi enakozvočnimi, včasih nostalgičnimi, drugič šaljivimi pesmimi ob spremljavi kitar in mandolin poskrbele, da bo teh nekaj mesecev, ki nas še ločijo od poletja in brezskrbnih počitniških dni ob morju, minilo hitreje. S svojimi pesmimi so občinstvo, ki je prišlo iz vse Slovenije in celo Hrvaške ter povsem napolnilo veliko dvorano v Hali Tivoli, popeljale vzdolž jadranske obale. Če bi človek zaprl oči, bi si lahko predstavljal, da je na kakšnem obmorskem glasbenem festivalu. Manjkalo je le še morje.

Koncert se je začel s klapo Cesarice, ki prihaja iz hrvaške prestolnice. Sledil je skok v Slovenijo. Člani klape Mali grad namreč prihajajo iz Kamnika, Mengeša in Ljubljane. Nato je na vrsto prišla Istra. Klapa Motovun, znana po priredbah hrvaškega pevca Tonyja Cetinskega, je pričarala istrski melos. Zadnjo iz repertoarja treh pesmi so na večer pred 8. marcem, dnevom žena, posvetili "vsem ženskam, starejšim od 18 let".

Občinstvo je z navdušenjem pozdravilo eno najbolj znanih klap - klapo Kumpanji, ki prihaja s Korčula. Skladbe s šibeniškega območja je predstavila klapa Kampanel, ki ne prihaja iz Šibenika, temveč iz Zagreba. Že nekoliko ogreta publika je pri zadnji pesmi sicer sramežljivo in potihem zapela z odličnim pevcem.

Gibonni navdušil
Po dobri uri koncerta je na vrsto prišel prvi gost. Zlatan Stipišić, bolj poznan kot Gibonni, je s svojimi največjimi uspešnicami, kot sta Oprosti in Tempera, dodobra razvnel prisotne, ko pa se je odločil za izlet med občinstvo, je bil Tivoli na nogah. Splitčanu je po slabi uri sledila klapa Luka z Reke. Ženska klapa je zaželela vesel rojstni dan Simonu iz publike, povezovalec koncerta pa je nato dejal, da slavljenec po koncu plača rundo za vse obiskovalce. Klapi Nostalgija iz Zagreba je sledil še eden od vrhuncev večera - nastop klape Maslina, ki je zapela svojo že zimzeleno Maslina je neobrana, na koncu pa so se ji na odru pridružile še druge klape. Skoraj tri ure po začetku koncerta je bilo občinstvo znova na nogah.

T. V.

Iz koncerta Klap