Sam nerad daje intervjuje, saj pravi, da veliko pove že v svojih skladbah. Po drugi teoriji pa ga predstavniki za stike z javnostjo raje držijo stran od njih, saj velja za zelo iskrenega govorca. Foto: Reuters
Sam nerad daje intervjuje, saj pravi, da veliko pove že v svojih skladbah. Po drugi teoriji pa ga predstavniki za stike z javnostjo raje držijo stran od njih, saj velja za zelo iskrenega govorca. Foto: Reuters
Beyonce
Beyonce ostaja ljubljenka ameriških kritikov. Na Grammyjih je izvedla skladbo Take My Hand. Foto: Reuters

Trikrat so na oder po nagrade stopili Beyonce, Pharrell Williams in Rosanne Cash.

Podelitev grammyjev velja za najpomembnejšo noč v svetu glasbe, zvezda pa je najmočneje obsijala 22-letnega Britanca, ki je dobil tudi nagrade za posnetek leta, najboljšega novega izvajalca in najboljši popvokalni album. Smitha ljubi tudi občinstvo, saj je edini glasbenik, ki je v letu 2014 tako v ZDA kot Veliki Britaniji prodal več kot milijon izvodov svojega debitantskega albuma In the Lonely Hour, ki ga je izdal pred komaj devetimi meseci, a ga je izstrelil na sam vrh glasbenih lestvic po svetu.

Bodi to, kar si
Ko je prevzel nagrado za posnetek leta, se je zahvalil nekdanjemu partnerju: "Želim se zahvaliti moškemu, o katerem pojejo pesmi na mojem albumu in v katerega sem se lani zaljubil. Hvala, ker si mi zlomil srce in mi prinesel štiri grammyje." Predtem je dejal: "Preden sem posnel ta album, sem delal vse, le da bi postal opazen. Želel sem shujšati in delati grozno glasbo. Ko pa sem končno postal to, kar sem, je moja glasba zacvetela." Svojo največjo uspešnico, balado Stay With Me (Darkchild Version), je na odru dvorane zapel tudi v živo, ob pomoči Mary J Blige.

Smith pa vseeno ni osvojil vsega, saj je moral nagrado za album leta prepustiti ameriškemu glasbeniku Becku, ki mu je ta dosežek uspel z albumom Morning Phase. Omenjeni album je postal tudi najboljši rockalbum. "Ta album smo večinoma snemali pri meni doma, zato bi se želel zahvaliti svojim otrokom, ker so bili zaradi mene budni nekoliko dlje," je dejal v zahvali.

Z nasmeškom na obrazu je podelitev zapustil tudi Pharrell Williams, ki je zmagal v kategorijah za najboljši urbani album (album Girl), najboljši videospot (za pesem Happy) ter najboljši popsolistični nastop.

Brez Beyonce ne gre
Skladba Drunk In Love, ki je plod sodelovanja Beyonce z možem Jay-Z-jem, je postala najboljša r'n'b pesem. Beyonce se je s tem med glasbenicami prebila na drugo mesto po številu osvojenih glasbenih nagrad v karieri. Z 20 grammyji je prehitela Aretho Franklin in zaostaja le še za Alison Krauss, ki jih ima 27.

Med glasbenimi nastopi leta so najbolj odmevali: trio Paul McCartney, Kanye West in Rihanna, Madonna, ki so se jih med izvedbo pesmi Living For Love na odru pridružili razgaljeni moški plesalci ter dueta Jessie J in Toma Jonesa in Lady Gaga in Tonyja Bennetta.

Katy Perry in predsednik ZDA Barack Obama pa sta v sporočilu opozorila na družinsko nasilje.

Galerijo s podelitve grammyjev si oglejte spodaj. Foto: Reuters.