Obiskovalci so se zabavali po svoje. Foto: EPA
Obiskovalci so se zabavali po svoje. Foto: EPA
Sziget 2011
Letošnji Sziget je znova privabil vse ljubitelje rocka, popa, alternative, metala in drugih glasbenih zvrsti. Foto: EPA
Prince
Letošnji Sziget je na t. i. dan nič odprl ameriški umetnik Prince. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sziget 2011
Sproščanje po napornih večerih in nočeh je bila stalnica vseh dni festivala. Foto: EPA
Sziget 2011
Tudi letos ni šlo brez incidentov. Madžarska policija je tako morala pridržati častnega predsednika desničarskega gibanja 64 Counties Youth Movement Gyula Zagyva Gyorgyja, potem ko je skupaj z nekaj simpatizerji gibanja želel vstopiti na samo prizorišče brez vstopnice. Foto: EPA

Okoli 108 hektarjev površine, ki jo obkroža reka Donava, je za sedem dni znova postalo začasni naslov za več kot 300.000 "romarjev" iz vse Evrope. Tisti najbolj vneti ljubitelji festivala so se pred njegovimi vrati gnetili že v pondeljek ob 10. uri, ko so se tudi uradno odprle varnostne postaje pred vhodom na festivalsko prizorišče. Varnostniki, postrojeni vsak v svojo vrsto, so temeljito pregledovali obiskovalca za obiskovalcem, 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

MMC je letošnji Sziget obiskal na t. i. dan 0. Reportažo s koncerta Princea si lahko preberete na spodnji povezavi:
Foto: Umetnik. Simbol. Prince.

Eden izmed največjih festivalov v Evropi, ki se je leta 1993 začel kot manjša študentska zabava, danes privablja obiskovalce z vsega sveta. Kot ugotavljajo organizatorji že mnogo let, je več kot polovica obiskovalcev tujcev. Največ jih pride iz Velike Britanije, Nemčije, Italije, Nizozemske in Irske. Noči na Szigetu se tako spremenijo v pravi svet v malem, kjer se kulture stikajo ena ob drugo.

Cene za sedemdnevno kampiranje so se gibale od 170 do 200 evrov (od prvega maja naprej). Za en dan je bilo treba odšteti 45 evrov (razen za Princea, ko se je cena povzdvignila na 52 evrov).

Sedemdnevna glasbena utopija na Madžarskem
Obiskovalcu pravzaprav v sedmih dneh sploh ni bilo treba stopiti z otoka - no, takoj ko je ugotovil celoten sistem menjave svoje valute na festivalsko plačilno kartico. Samoupravna utopija sredi Madžarske je tako ponujala vse od madžarskih, grških, španskih, balkanskih stojnic s specialitetami do knjižnih kotičkov, pa tudi prodajalne oblačil in obutve ter adrenalinske užitke v malem. Kar si je domišljija zamislila, to je lahko dobila, če se je le znašla pri manevriranju med vsemi šotori, postavljenimi pravzaprav povsod (tudi za stranišči).

Od torka, ko je na t. i. dan nič nekaj minut čez osmo stopila živa legenda pop-funka Prince, pa vse do nedelje, ko so dogajanje na glavnem odru sklenili britanski indierockerji, ki smo jih lani lahko videli v Ljubljani, White Lies, se je na 60 odrih zvrstilo kar 1.000 izvajalcev.

Za svoj denar že res, da niso videli pokojne Amy Winehouse, ki je po ponesrečenem nastopu v Beogradu že junija med drugim odpovedala tudi svoj nastop na Szigetu, so pa tako lahko pospremili nastope Princea, 30 Seconds to Mars, The Prodigy, Kaiser Chiefs, Flogging Molly, Kate Nash, Skunk Anansie, Pulp, Gogol Bordello, La Roux, Dizzee Rascal, Smash Mouth, Rise Against, Interpol, The National, Chemical Brothers, Hadouken! in Good Charlotte (če naštejemo samo tiste na glavnem odru). Po nastopih na velikih odrih, pa so sledili številni afterpartyji pod manjšimi šotori in seveda v družbi novih ali starih prijateljev ob šotorih.

Sziget s slovenskim zastopstvom
Seveda niso bili vsi svetovnega kova, ampak med njimi smo lahko zasledili tudi domačega ambasadorja balkanskih ritmov Magnifica in skapunkerje Elvis Jackson (njihove vtise bomo objavili v prihodnjih dneh).

Utrip dogajanja festivala, ki se končuje prav v teh urah, si lahko pogledate v galeriji spodaj.