Balaton Sound. Foto: Peter Kardoš
Balaton Sound. Foto: Peter Kardoš
Balaton Sound. Foto: Peter Kardoš
Balaton Sound. Foto: Peter Kardoš
Balaton Sound. Foto: Peter Kardoš
Balaton Sound. Foto: Peter Kardoš

80 tisoč obiskovalcev se je v štirih dneh razplesalo na več kot dvanajstih prizoriščih ob glasbi svetovne in domače elektronske scene.
Sezona festivalov je v polnem zagonu! Vzporedno z Exitom je bil na Blatnem jezeru (Balaton) med 9. in 13. julijem tretji Balaton Sound Festival, ki ga organizira izkušena ekipa vsem znanega festivala Sziget, namenjen pa je predvsem ljubiteljem elektronskih beatov.
Pohod po zgodovini in zvrsteh elektronike
Na petih večjih in številnih manjših odrih se je predstavilo več kot 120 izvajalcev. Žura že(l)jne je pričakal pohod po zgodovini in zvrsteh elektronike. Med nastopajočimi so bili tudi nekateri od ustanovnih očetov žanra, Kraftwerk, s svojim minimalističnim elektro popom vezanim z matematično preciznostjo zvoka. Med nastopajoče pionirje lahko štejemo tudi Underworld, ki so svoje ostre frekvence napajali iz tokov britanskega roka osemdesetih. Prisotna je bila tudi smetana zvezdniških didžejev (Carl Cox, David Guetta, Eric Morillio, Muzzaik, Richie Hawtin, Sven Vath, Extrawelt …), ki so v "party areni" množico spravili dobesedno v ekstazo. Med "imeni" popularne glasbe, ki ponavadi na festivale privabijo največ publike, pa so nastopili Moby, Royksopp, Nouvelle Vague in Dub Pistols.

Nasploh Balaton Sound blesti po sintezah elektronskih ritmov z "bendovsko" glasbo, ki zadovolji še tako prefinjena ušesa. Kyoto Jazz Massive, znani z raznih "chill" kompilacij, so poskrbeli za plesni popoldan pod žgočim soncem. Drzno presenečenje po so vsekakor pripravili Guru's Jazzmataz iz New Orleansa. Njihov recept za uspešno glasbeno simbiozo: biskvit hiphopa, krema elektro bita in glazura jazza. Med lokalnimi dragulji naj omenimo le madžarsko dub-elektro zasedbo Anima Sound System in vsestranske Žagar.

Naprej in dalje
Za najbolj vztrajne žur na Balatonu nikoli ne preneha! Med šesto in osmo uro zjutraj večina odrov sicer ugasne glasbo, vendar se dogajajnje preseli na plažo in bare ob plaži. Z aplavzom se množica ponočevalcev ritualno prikloni prvim sončnim žakom in zapleše v nov dan. Okoli desete ure dopoldan se električni ritmi vrenejo v velikem slogu in dnevna izmena žurerjev prileze na prizorišče. Organizatorji blestijo z dolgoletnimi izkušnjami! Kamp je nekoliko odmaknje od prizorišča, da se obiskovalci lahko spočijejo. Sanitarije so, za festivalske razmere, čiste, poleg klasične "dixie" škatle pa so na voljo še kontejnerji z kabinami in pravo školjko.

Edini primanjkljaj je topla voda, saj je hitro zmanjka, hladen tuš pa postane jutranja oz. večerna streznitev za prihajajoč dan. Cene pijače so razmeroma visoke, za 4 decilitre točenega, razvodenelega piva je potrebno odšteti dva evra, za štiri centilitre žgane pijače pa dvakrat toliko. Poleg bogatega glasbenega programa so organizirane tudi številne športne aktivnosti: odbojka na mivki, kajak, turnirji v pokru in namiznem nogometu. Kljub vsemu pa večina popoldan izkoristi za potrebno poležavanje in počivanje na senčni plaži.

Trije festivali, ena znamka
Zaradi navala na osrednji madžarski festival Sziget, ki letos praznuje spoštljivih sedemnajst let, so se organizatorji pred tremi leti odločili priredit še dva festivala. Rokovski Soproni Volt festival in na elektroniko orientiran Balaton Sound. Razlogov je bilo več. Sziget je dosegel izredno popularnost v tujini, predvsem v Nemčiji, Italiji in Franciji. Šlo je tako daleč, da so omenjene nacije dobile lastna šotorišča (enklave) na festivalskem prizorišču. Domačini so postali manjšina, kar je odmevalo v madžarskih medijih Pojavile so se celo majce znapisom: "Sem Madžar in ne turist." Omenjena festivala sta nastala predvsem iz potrebe domače publike, ki je v prevladi, vendar je porast obiskovalcev iz Avstrije in Slovenije glede na prejšnja leta opazen. Težave povzroča jezik, večina govori samo madžarsko vendar komunikacija, kakor zmeraj na festivalih, steče po neverbalnih kanalih.

Obisk?
Balaton Sound je zaradi lokacije, dobre organizacije in glasbega izbora vsekakor vreden obiska! Sound je, tako kot Sziget pred njim, zgodba o uspehu in v prihodnjih letih lahko pričakujemo porast publike iz tujine. Madžari pač vedo kako, se organizira dober festival! Balaton Sound si kot oceno vsekakor zasluži štiri od petih festivalskih zapestnic in je prava alterantiva za tiste, ki ne želite vsako leto obiskati Exita ali Szigeta.