Kot je povedal direktor Radia Slovenija Miha Lampreht, je nacionalnemu radiu v 85 letih uspelo
Kot je povedal direktor Radia Slovenija Miha Lampreht, je nacionalnemu radiu v 85 letih uspelo "stati in obstati", s slavnostnim dogodkom v Cankarjevem domu pa želijo opozoriti na fenomen in vlogo nacionalnega radia skozi to obdobje. Foto: MMC RTV SLO
Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija (Foto: Hugo Šekoranja)
Osrednjo vlogo glasbenega programa sta prevzela Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija. Foto: Foto: Hugo Šekoranja
Miha Lampreht, direktor Radia Slovenija
Aktualni direktor Radia Slovenija, Miha Lampreht. Foto: MMC RTV SLO

Radio Slovenija je ob 85-letnici radijskega oddajanja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma namreč pripravil slavnostni koncert, ki so ga poimenovali Ku-ku. Večerna prireditev je bila osrednji dogodek v okviru letošnje proslave visoke obletnice, ki ga bodo organizatorji popestrili z bogatim glasbenim programom.

"Še vedno vitalen medij, ki je zgodba o uspehu"
Kot je povedal direktor Radia Slovenija Miha Lampreht, je nacionalnemu radiu v 85 letih uspelo "stati in obstati", s slavnostnim dogodkom v Cankarjevem domu pa želijo opozoriti na fenomen in vlogo nacionalnega radia skozi to obdobje.

"Ne glede na 85 let obstoja in ne glede na častitljivo starost, je radio še vedno vitalen medij, ki je zgodba o uspehu. Smo celovit servis tako na področju obveščanja, izobraževanja in razvedrila kot tudi v smislu kakovostne kulturno-umetniške produkcije in poprodukcije v najširšem pomenu besede," je dejal Lampreht.

Poskusno oddajanje 1. septembra 1928
Zgodovina Radia Slovenija sega v leto 1928, ko je 1. septembra poskusno, 28. oktobra pa uradno začel oddajati Radio Ljubljana. Pred 85 leti se je prvič oglasila tudi radijska kukavica, ki je ostala do danes prepoznavni znak nacionalnega radia.

Kukavica je bila tudi rdeča nit večernega slavnostnega koncerta, na katerem so premierno predstavili novo skladbo Potovanje radijske kukavice mladega skladatelja Anžeta Rozmana. Glasbeni program koncerta je ponudil prikaz prvovrstne in raznovrstne radijske glasbene in govorne ponudbe, ki jo je sicer mogoče slišati na radijskih programih.

Od Megliča do Lovšina
V izbranem glasbenem programu so med drugim nastopili Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, Otroški in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, Anja Bukovec, Elena Dobravec, pianista Marjan Peternel in Gregor Dešman, Volk Folk, Ansambel Saša Avsenika, Alfi Nipič, Jožica Svete, Joži Kališnik, Murat & Jose, BiLBi, Katja Šulc, Anika Horvat in Rudi Bučar, Elevators, Tone Kregar in Jernej Dirnbek (Mi2), Grega Skočir (Big Foot Mama), Tokac (Dan D), Peter Lovšin (Pankrti), Tomi Meglič (Siddharta), Borut Marolt (Niet) in številni radijski ustvarjalci.

Avtorica idejne zasnove prireditve je bila Tatjana Pirc, režisersko taktirko pa je prevzel Matej Filipčič. MMC je koncert prenašal v živo, posnetek koncerta pa si bo mogoče ogledati 4. januarja na prvem programu Televizije Slovenija.