Po ocenah banke Lloyds je goljufiji samo v Veliki Britaniji nasedlo več kot 3000 oboževalcev Taylor Swift. Foto: AP
Po ocenah banke Lloyds je goljufiji samo v Veliki Britaniji nasedlo več kot 3000 oboževalcev Taylor Swift. Foto: AP

Povpraševanje po vstopnicah za koncerte Taylor Swift v Veliki Britaniji je tako kot drugod po svetu neverjetno. Banka Lloyds je sporočila, da je več kot 600 strank prijavilo prevaro z vstopnicami za koncerte turneje Eras. Nekateri so izgubili več kot 1000 funtov (1168 evrov), pri banki pa so še dodali, da je več kot 90 odstotkov prevar nastalo na družbenem omrežju Facebook.

Ko so decembra vdrli v račun Karen Elrick na Facebooku, so se prevaranti začeli lažno predstavljati kot ona in objavljati sporočila, v katerih so v prodajo ponujali vstopnice za Taylor Swift, poroča BBC. Več prijateljev je objavi verjelo in vsak je nakazal približno 750 funtov, preden so odkrili, da oglasi niso pravi in da vstopnice ne obstajajo.

"Vem za najmanj tri, a mislim, da je policija rekla, da so štirje dejansko kupili vstopnice," pravi 38-letnica iz Glasgowa. Dodala je, da so prevaranti takoj po tem, ko so jim nič hudega sluteči pevkini oboževalci nakazali denar, prekinili komunikacijo z njenimi prijatelji.

Policija je delovala počasi, Facebook pa ni omejil komunikacije z računom kljub številnim zahtevam in dokazom, da je račun Elrick upravljal nekdo drug. Prevaranti redno objavljajo podobna sporočila in jih pustijo odprta približno en dan, preden jih odstranijo, tako sporočila izginejo v primeru preiskave.

"Grozno je," je lastnica ukradenega računa povedala za BBC. "Počutiš se zelo nemočnega, ker so tvoji prijatelji tisti, ki izgubljajo denar. Očitno se hitro zavejo, da nisem jaz tista, ki jim kradem, ampak to preprosto ni prijeten občutek," je dodala. Organi pregona sicer že opozarjajo na morebitne prevare v zvezi z vstopnicami, a so številne ponudbe na spletu še vedno aktivne. "Če vidite vstopnice Taylor Swift na Facebooku, je to verjetno prevara," je še povedala Elrick.

Pri banki Lloyds so povedali, da toliko primerov spletnih goljufij na račun koncertnih vstopnic ni bilo še nikoli. Če imajo tudi druge velike britanske banke podobno število prijav o goljufijah, je na otoku vsaj 3000 žrtev, ki so nasedle prevari in izgubile nezanemarljivo vsoto denarja. Oblasti pozivajo vse, ki želijo kupiti vstopnice, naj se obrnejo na spletne strani uradnih promotorjev koncertov ali na spletne strani uradnih zastopnikov za prodajo kart, a kaj, ko so vstopnice v redni prodaji že lep čas razprodane. Številni oboževalci, ki si vstopnic niso priskrbeli takoj, pa zdaj bodisi močno preplačajo vstopnico bodisi nasedejo goljufijam.

Liz Ziegler, direktorica za preprečevanje goljufij pri banki Lloyds Bank, je dejala: "Kruti goljufi niso izgubljali časa in se lotili njenih najzvestejših oboževalcev." Dodala je: "Zlahka dovolimo, da nas čustva premagajo, ko izvemo, da bo naš najljubši izvajalec nastopil v živo, vendar je pomembno, da ta čustva ne zameglijo naše presoje, ko poskušamo dobiti vstopnice. Nakup neposredno pri pooblaščenih platformah je edini način, da plačate pristno vstopnico. Tudi takrat vedno plačajte z debetno ali kreditno kartico z največjo zaščito.
Če vas prosijo, da plačate z bančnim nakazilom, zlasti od prodajalca, ki ste ga našli na družbenih medijih, bi vam to moralo biti takoj sumljivo."

Pri banki so še povedali, da so opazili porast goljufij, ko gre za prodajo vstopnic velikih koncertov. Leta 2023 so se takšne prevare povečale za kar 158 odstotkov v primerjavi z letom 2022. Tako so podobnim goljufijam nasedli tudi oboževalci zasedbe Coldplay, Harryja Stylesa in Beyonce.