Herbie Hancock, ki je lani dopolnil 75 let, še vedno nastopa. Foto: Reuters
Herbie Hancock, ki je lani dopolnil 75 let, še vedno nastopa. Foto: Reuters

Ameriška diskografska akademija omenjene grammyje vsako leto nameni glasbenikom, ki so pomembno prispevali k industriji in širši kulturi. Prejemnike grammyjev za življenjske dosežke bodo počastili s koncertom v začetku tega leta. Omenjenih dobitnikov se namreč spomnijo ločeno od vsakoletne slovesne podelitve najuglednejših nagrad ameriške glasbene industrije, ki bo letos 15. februarja.

Pianist in skladatelj Hancock, ki je lani dopolnil 75 let, je eden prvih džezovskih glasbenikov, ki je v svoj izraz vpeljal prvine funka in soula, pomagal je tudi redefinirati ritem sekcijo. V 50-letni karieri je dobil 14 že grammyjev.

Zasedba Jefferson Airplane je pripomogla k nastanku psihedeličnega zvoka 60. let z uspešnicami, kot sta White Rabbit in Somebody to Love. Nastopila je na vseh najbolj znanih ameriških rokovskih festivalih tistega časa: v Montereyu (1967), na Woodstocku (1969) in v Altamontu. Bila je v ospredju t. i. poletja ljubezni v domačem San Franciscu.

Spomnili se bodo tudi Linde Ronstadt
Grammyja za življenjske dosežke bo dobila tudi pevka Linda Ronstadt, ki se je v karieri sprehodila skozi več žanrov in že dobila 11 grammyjev. Prav tako bosta nagrajeni zasedbi Earth, Wind and Fire in Run-D.M.C. Prva je širšo javnost navdušila nad rhythm and bluesom s skladbami, kot so September, Sing a Song in Let's Groove, drugo prištevajo med pionirje ameriškega hiphopa.

Posthumno pa bosta za življenjske dosežke priznani kubanska pevka Celia Cruz (1925-2003), ena vodilnih latinskoameriških glasbenic 20. stoletja, ter kraljica r & b-ja Ruth Brown (1928-2006), ki je v 50. letih popularizirala zvrst z elementi popglasbe.

Diskografska akademija je sporočila tudi dobitnike posebne nagrade Grammy Trustees Award. Podeljuje jo posameznikom za pomembne prispevke na področju snemanja. Med njimi je tudi že preminuli skladatelj in teoretik John Cage (1912-1992), ki velja za začetnika elektroakustične glasbe.