Taylor Swift je v družbi LL Cool J-ja pokazala svoje raperske sposobnosti. Foto: Reuters
Taylor Swift je v družbi LL Cool J-ja pokazala svoje raperske sposobnosti. Foto: Reuters
Za najboljši popalbum se potegujejo Maroon 5 (na fotografiji med nastopom na razglasitvi nominacij), Kelly Clarkson, Pink, fun. in Florence and the Machine. Foto: Reuters
Newyorška zasedba fun. očitno ne bo le muha enodnevnica. Foto: Reuters

V sredo so na koncertnem dogodku v Nashvillu, ki sta ga vodila Taylor Swift in LL Cool J, oznanili nominacije za grammyje, zlate kipce, ki jih podeljuje Ameriška glasbena akademija.

Newyorški indiepoperji fun., ki so s prvim singlom We Are Young naredili veliko uspešnico in jo nadgradili z albumom Some Nights in z istoimenskim singlom, se bodo za zaželene kipce potegovali tudi v štirih osrednjih kategorijah: za posnetek, pesem, album leta in najboljše nove izvajalce.

Frank Ocean se jim je pridružil v kategorijah albuma, posnetka leta in najboljšega novega izvajalca. 25-letni raper in pevec je med drugim dvigal prah z razkritjem, da je bil njegova prva ljubezen moški, kar je v svetu hiphopa, ki še vedno velja za precej homofobnega, velika redkost. Njegov prvi album Channel Orange je bil kritiški in komercialni uspeh.

Fun. in Frank Ocean bodo v kategoriji novega izvajalca "tekmovali" z bluesrockerji Alabama Shakes, kantripevcem Hunterjem Hayesom in folkrockerji The Lumineers.

Med mladimi moškimi izvajalci, ki so pobrali večino nominacij v ključnih kategorijah, v oči bode odsotnost 18-letnega kanadskega najstniškega popidola Justina Bieberja.

Lani je Grammyjem z albumom 21 vladala britanska pevka Adele, ki je trenutno na porodniškem dopustu, letos pa v kategoriji najboljšega "dolgometražnega izdelka" vodijo moški: poleg omenjenih Oceana in fun. so tu še The Black Keys, Mumford & Sons in Jack White. "Mumfordi" so uspeh prvenca Sigh No More letos nadgradili z albumom Babel, drugim najbolje prodajanim leta v ZDA.

Rockerji The Black Keys iz Ohia imajo pet nominacij, njihov frontman Dan Auerbach pa je nominiran še za producenta leta za sodelovanje pri štirih albumih.

Jack White, nekdanji vodja The White Stripes, dejaven tudi v drugih zasedbah, je dobil tri nominacije za svoj prvi soloizdelek Blunderbuss.

Raperja Jay-Z in Kanye West še naprej nizata uspehe njunega skupnega albuma Watch The Throne iz leta 2011, med drugim sta tokrat nominirana za skupni singel N****s in Paris. Jay-Z je dobil še nominacije za sodelovanje pri pesmih Young Jeezyja in Rihanne, West pa je več nominacij dobil za svojo pesem Mercy.

Med ženskami je ena vodilnih nominirank Kelly Clarkson s tremi pokloni, toliko jih ima tudi Rihanna, med drugim za najboljšo solopopizvajalko za pesem Where Have You Been.

V (poleg tiste za album najuglednejši) kategoriji posnetka leta je tokrat zajeta resnično zanimiva mešanica žanrov: Stronger Clarksonove, Lonely Boy že omenjenih Black Keys, We Are Young (fun.), pa nekaj časa vseprisotni hit Somebody That I Used To Know Avstralca Gotyeja. Tu sta še Thinkin Bout You (Frank Ocean) in We Are Never Ever Getting Back Together (Taylor Swift).

Podelitev grammyjev bo 10. februarja 2013 v Los Angelesu. Za nominacije so se lahko potegovali izvajalci, ki so izdelke predstavili med 1. oktobrom 2011 in 30. septembrom letos. Grammyja za življenjske dosežke bodo prejeli legendarni britanski rockerji The Who.