Foto: Sandi Fišer
Foto: Sandi Fišer

Po pisanju portala Louder skupina tudi tokrat ne bo prizanašala s svojim sporočilom, ki je uperjeno proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in poslovnežu Elonu Musku. Frontman skupine Green Day Billie Joe Armstrong je po poročanju portala Louder povedal, da je prihajajoči album Saviors ključna plošča skupine, po njegovem mnenju pa je najboljša stvaritev v zgodovini zasedbe. Armstrong poleg tega postavlja album Saviors kot kakovostno različico najuspešnejših albumov skupine Green Day, vključno z revolucionarnim American Idiot (2004) in prelomnim Dookie (1994). "30 let izkušenj, ki jih imamo, se nekako združi. Ne glede na to, ali gre za nekaj iz 'Dookie' ali American Idiot', mislim, da nam je nekako uspelo premostiti vrzel pri ustvarjanju nečesa, kar je za nas bistvena plošča," je še povedal.

Nosilna skladba ustvarjena že pred leti

Vodilni singel albuma, The American Dream Is Killing Me je zasedba napisala že med ustvarjanjem zadnjega albuma leta 2020, Father Of All Motherfuckers. Takrat albumu niso želeli dodati še ene močno politične skladbe v nasičeni pokrajini političnih nemirov v ZDA, poroča Louder. "The American Dream Is Killing Me je bila prvotno napisana pred približno tremi ali štirimi leti, tako da je tehnično prva pesem na plošči. Toda z albumom Father Of All Motherfuckers nismo želeli iti preveč v politične vode, ker je bilo tako očitno, kaj hočemo povedati," pojasnjuje Armstrong in nadaljuje: "Toda tokrat smo skladbo uvrstili na album, in zdelo se je, da je bil pravi čas za to. Za nekaj časa smo se umaknili iz politike, ker nismo želeli biti kot še en strokovnjak na CNN-u, ki kaže s prstom. A politične pesmi ... za to je potrebno veliko srca. Mislim, da če to počneš samo zaradi tega, ker si jezen, glasbi vzameš srce. Potem postane le del tistega, nad čimer se vsi pritožujejo. Zato so potrebni tisti posebni, navdihnjeni trenutki, da resnično doživimo trenutek, kot je The American Dream Is Killing Me.”

Evropska turneja

Album, ki bo izšel 19. januarja, bodo predstavili tudi na turneji, na kateri se jim bodo pridružile glasbene skupine Smashing Pumpkins, Rancid in Linda Lindas. Prvič bodo oder zatresli v Španiji, sledile pa bodo še Francija, Nemčija, Avstrija, Italija, Irska, Nizozemska in Velika Britanija.
Trio Green Day poleg pevca in kitarista Armstronga sestavljata še basist Mike Dirnt in bobnar Tre Cool. Po prvencu Dookie (1994), ki je postal takojšnja klasika, je skupina Green Day postala ena najuspešnejših v pankovskem slogu, močno pa so pripevali popularizaciji novega pankovskega vala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. S časom so razširili svoj žanrski domet, v svoje skladbe so vključili elemente popa, rocka in celo gledališke glasbe, a so nekako vedno ostali zvesti svojim pankovskim koreninam, čeprav so jim prvi oboževalci tavanje v druge glasbene zvrsti vsaj v začetku nekoliko zamerili.

Green Day v živo tudi po Evropi

30. maj – Monte do Gozo, Španija
1. junij – Madrid, Španija
5. junij – Lyon, Francija
7. junij – Nürnberg, Nemčija
8. junij – Nürburg, Nemčija
10. junij – Berlin, Nemčija
11. junij – Hamburg, Nemčija
13. junij – Nickelsdorf, Avstrija
15. junij – Interlaken, Švica
16. junij – Milano, Italija
18. junij – Pariz, Francija
19. junij– Arnhem, Nizozemska
21. junij – Manchester, Velika Britanija
23. junij – otok Wight, Velika Britanija
25. junij – Glasgow, Velika Britanija
27. junij – Dublin, Irska
29. junij – London, Velika Britanija