Fantje so premierno zaigrali tudi pesem Good Deeds. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Fantje so premierno zaigrali tudi pesem Good Deeds. Foto: MMC RTV SLO/P.S.

Dokler bomo s svojo glasbo združevali ljudi, je naše poslanstvo uspešno.

Najprej so na oder stopili punkrokerji Multiball. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Happy Ol' McWeasel so z videospotom prikazali, da se v življenju tudi dobri nameni včasih izjalovijo. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Po koncu koncerta so oder zavzeli obiskovalci in si 'sposodili' tudi nekaj opreme. Foto: MMC RTV SLO/P.S.

Jasno in glasno podpiramo splošno vstajo človeštva proti idiotizmu, pokvarjeni politiki ter podkupljenim funkcionarjem.

Videospot bo kmalu objavljen tudi na Youtubu. Foto: Bojana Tanaskovič

Energične in poskočne 'vesele stare podlasice' so posnele videospot za pesem Good Deeds, ki bo izšla tudi kot singel. Skupina v videospotu prikaže, kako se lahko izjalovi še najbolj preprost načrt snemanja videospota in se sprevrže v razgibano filmsko akcijo, ki gledalce vodi skozi počasne posnetke v slogu Matrice.

"Videospot prikaže, da gredo tudi dobri nameni včasih po zlu (good deeds gone wrong). Zgodba prikazuje skupino posameznikov, ki snemajo videospot, a se med seboj ne razumejo najbolje. Namen je na začetku sicer dober – posneti videospot za voljo managerja, založniške hiše, denarja … Zalomi pa se že pri nedolžnih prigodah in na koncu vse skupaj privede do prave filmske akcije in kadrov podmazanih z dobro mero zajebancije, igrivosti in zdrave žlehtnosti," je videospot opisal pevec Gregor Jančič.

Idejo za nenavaden videospot so člani skupine (ki jo poleg Jančiča sestavljajo še Primož Zajšek: harmonika, Tine Trapečar: akustična kitara, Bine Zorko: bas kitara, Martin Bezjak: viola, Aleš Voglar: bobni in Aleš Pišotek: električna kitara), ustvarili sami. "Do ideje je prišlo naravno, nismo stopili do produkcijske hiše in prosili za dobro zgodbo v zameno za denar. Zgodbo si je zamislila skupina. Predstavlja zajebancijo in drznost slehernega člana, seveda vse skupaj ob veliki pomoči ekipe Final Focus z režiserjem Markom Šalamunom na čelu," je za MMC razkril pevec.

O tem, kako se človek bori za to, da bi dobil nazaj nekaj, kar mu pripada, vendar mu plan pade v vodo, govori tudi samo besedilo pesmi Good Deeds. "Besedilo je sicer nekoliko karikirano in pretirano, vendar menimo, da gre za povsem življenjsko situacijo, v kateri bi se lahko znašel vsak izmed nas," je komentiral Gregor.

Premiera videospota se je na Metelkovi nadaljevala s koncertom. Občinstvo so najprej ogreli celjski melodični punk rokerji Multiball, pravo norijo pa so predvsem v prvih vrstah sprožili Happy Ol' McWeasel, ki so med nastopom oddajali pozitivno energijo in svojim oboževalcem dovolili, da z njimi zapojejo in zaplešejo kar na odru. Tudi tokrat so številni izvedli t. i. stage-dive in z odra skočilo na roke obiskovalcev, nekateri uspešno drugi malo manj. "Stage-dive ni redkost na naših koncertih. Sicer je odvisno od odra in dogodka, ampak se dogaja pogosto," je ob lanski obletnici skupine povedal Jančič.

Štajerski Irci bodo dogodek ponovili 16. marca, v domačem okolju mariborskega Kluba MC, kamor se vračajo po letu dni. Nekaj utrinkov s koncerta v Ljubljani si lahko ogledate v galeriji, več o skupini pa lahko izveste v spodnjem intervjuju s pevcem Gregorjem.

S pesmijo Good Deeds napovedujete, da ste začeli ustvarjati nov album. Kakšne pesmi lahko pričakujemo na njem?
Smo v fazi zbiranja idej, pisanja novih komadov ter snemanja demoposnetkov. V letu 2013 ali zgodnjem 2014 smo si zadali izdati novo ploščo. Gre za nekakšno logično nadaljevanje že začetega, plošče No offence. Vsekakor pa se ne maramo ponavljati. Trudimo se, da bi znotraj naših glasbenih okvirjev raziskali vsa področja, ki nam dovoljujejo eksperimentiranje. Z bežanjem od klasičnega punk rocka vse do folka in drugih glasbenih zvrsti, ohranjamo zabavni faktor in zanimiv proces tako pri pisanju pesmi kot pri izvajanju le-teh v živo.

Kdo je avtor glasbe in besedila večine vaših pesmi?
Avtorji skladb smo mi sami. Nekdo idejo zaneti, nekdo jo nadaljuje, drugi zaranžira. Na koncu se pod vse delo podpišemo v timskem duhu in tako smo avtorji vsi. Ker smo člani skupine tudi dobri prijatelji, marsikatera ideja pade na plodna tla tudi ob šanku.

V katerih skupinah iščete navdih?
Vsak izmed nas je karakter zase in tako ima vsak izmed nas svoj pogled na svet, svoje idole, vire vplivov … Na nas so vplivale najrazličnejše skupine (od punka, rocka, metala, folka), ki smo jih spremljali že od svojih mladih let in pa tudi skupine, v katerih smo predhodno igrali. Ne samo glasba, tudi izkušnje so na neki način pomagale pri oblikovanju zvoka ter načina funkcioniranja skupine Happy Ol' McWeasel. Ko vse naše dobre in slabe ideje združimo, dobimo to kar skupina Happy Ol' McWeasel je (smeh).

Letos boste dan svetega Patrika proslavili s koncertom in predstavitvijo novega videospota. Ali tudi sicer praznujete ta irski praznik?
Imamo vsaj dva razloga za praznovanje tega praznika. Glavni je obletnica nastanka skupine, saj je nastala ravno za to priložnost. Leta 2007, teden dni pred praznikom, sva si s Primožem namreč zadala cilj izvesti koncert v enem izmed mariborskih klubov, tako so se nama pridružili tudi preostali člani. Drugi razlog pa je, da na ta dan vsak časti pivo (smeh).

Ste že kdaj dobili odziv kakšnega Irca na vašo glasbo?
Odzivov na naše ustvarjanje je mnogo, tudi iz Irske in drugod po svetu. O tem pričajo številni koncerti in nastopi na festivalih po Evropi. Menimo, da s svojo glasbo združujemo najrazličnejše nacionalnosti in generacije. Recept je preprost, če ti ni všeč folk vibe se lahko nasloniš na punk norost, če smo zate prehitri, je na voljo tudi mirnejši vibe. Dokler bomo s svojo glasbo združevali ljudi, je naše poslanstvo uspešno.

Na vaši spletni strani ste izrazili podporo mariborski vstaji proti korupciji. Ali podpirate tudi vseslovenske vstaje?
Jasno in glasno podpiramo splošno vstajo človeštva proti idiotizmu, pokvarjeni politiki ter podkupljenim funkcionarjem. Na svetu je dovolj resursov za dostojno življenje vsakogar izmed nas. Najverjetneje obstaja zdrava mera kapitalizma, problem naše družbe pa ostaja ta, da se bogati bogatijo na račun revnih pri čemer nimajo niti kančka slabe vesti, da ni moralnih vrednot, da človeka ne stisne v srcu ko vidi nekoga, ki nima za jesti. Dokler bo narod molčal, tako dolgo se bodo elite mastile in temu je treba narediti konec. Dejstvo je, da narod potrebuje voditelja, nekoga z vizijo, nekoga, ki nas bo usmerjal za skupno dobro, a žal menim, da bo preteklo še mnogo časa, preden bomo našli takšnega človeka. Tako dolgo kot bomo risali meje na zemljevidu, obrezovali svojo živo mejo, tako dolgo se ne bomo zavedali, da smo vsi eno, da smo vsi ljudje in da je v slogi moč.

Kako kot glasbeniki občutite krizo?
Krize kaj pošteno ni čutiti, to nekako povezujemo s tem, da je glasba najboljše zdravilo za današnjo melanholijo in bedo, ki nas obdaja. Skozi našo glasbo ljudem želimo nekako vliti novega elana za borbo za boljši jutri. Na kakšen način pa je odvisno od vsakega posameznika, bodisi na koncertu ali z glasnim poslušanjem 'this days everything is so fucked up' ali 'let us show you what we've got, brace yourselves and don't give up!'.

Dokler bomo s svojo glasbo združevali ljudi, je naše poslanstvo uspešno.

Jasno in glasno podpiramo splošno vstajo človeštva proti idiotizmu, pokvarjeni politiki ter podkupljenim funkcionarjem.