Domicelj ni izključil možnosti, da je šlo pri Lennonovi smrti za zaroto. Foto: MMC RTV SLO
Domicelj ni izključil možnosti, da je šlo pri Lennonovi smrti za zaroto. Foto: MMC RTV SLO
Strawberry Fields
Lennona so se s pesmimi, rožami in molitvijo spomnili številni po vsem svetu. Foto: Reuters
V spomin Johnu Lennonu

Svet se je v sredo spomnil žalostnega dogodka, ko je neuravnovešeni oboževalec 8. decembra leta 1980 v New Yorku ubil človeka, ki je bil mnogo več kot glasbenik, Johna Lennona.

Kaj o njegovem vplivu in zapuščini meni Domicelj, tudi avtor biografije o legendarni skupini The Beatles, je v Odmevih zaupal Rosviti Pesek. Domicelj je ob koncu zapel tudi prirejeno Lennonovo skladbo Working Class Hero.

Gospod Domicelj, pred 30 leti ste prevedli avtorizirano biografijo o Beatlih. Kako velik je bil John Lennon med Beatli in kako velik je bil, potem ko je Beatle zapustil?
Pred 30 leti sem v tem oziroma v podobnem studiu sedel tudi ob tem tragičnem dogodku, njegovi smrti. Lennon je bil 'leader', tisti, ki je Beatle tako rekoč sestavil, tisti, ki je svoje glasbene, življenjske in aktivistične ideje ves čas usmerjal. Kot kompozitorski par sta bila s Paulom McCartneyjem fantastična kombinacija. Lennon je tudi zaradi svojega otroštva, ki je bilo 'srednje žalostno' - oče je izginil, mati je šla po svoje, zato je odraščal pri teti - vse to kompenziral z uporništvom z razlogom ali brez njega. Očitno je imel umetniško žilico po materi, avanturistično pa po očetu. Nato je spoznal nekaj po imenu rock'n'roll, ki je prihajalo iz Amerike - Amerika je bila v koncu 50. letih pojem tako v Veliki Britaniji kot v Jugoslaviji oziroma v Sloveniji. Ne smemo pa spregledati niti tega, da je odraščal v Liverpoolu, ki je bil "okno sveta" za Britanijo.

Vse to se je v njemu prek glasbe, prek rock'n'rolla akumuliralo. Potem pa je prišla še velika uspešnica po njihovem nastopu v Hamburgu, in od leta 1962, 1963 naprej so Beatli dejansko spreminjali svet. Eden od teh štirih Beatlov, dejansko najpomembnejši, je bil John. In ko so s razšli, je on svojo vizijo nadaljeval, ob pomoči Yoko Ono, ki je bila po domače rečeno iz povsem drugega "vica" in z drugo vizijo, s katero sta se združila v fenomenalno enoto, ki je začela voditi v neki lepši svet. In to v času, ko je svet bil videti precej brezizhoden. Kaj bi šele danes ta dva lahko vse počela ...

Kateri je največji glasbeni spomenik, ki si ga je Lennon postavil?
Verjetno pesem Imagine. Včasih smo imeli utopični socializem, to pa je bil neki utopični komunizem ali kar koli že. To je verjetno njegova najodmevnejša pesem. Zame pa so predvsem njegove aktivistične zadeve, kot na primer pesmi Give Peace A Chance, Power to the People in Working Class Hero, veliko pomembnejše v družbenem smislu. Osebno, kar je on doživljal, pa je bila že na prvem albumu, ki je izšel leta 1970, najpomembnejša skladba Mother.

Ima Lennon kakšnega naslednika? Se kdo približno tako angažira in obnaša, kot se je on?
Žal ne. Zlasti tisti, ki pogojno imajo tako moč - gre za plejado avtorjev, ki bi morda lahko to izvajali - vendar takega naboja ni, ker so se tudi družbene in medijske razmere popolnoma spremenile v zadnjih 30 ali pa desetih letih.

Vedno se pojavljajo dvomi in ozadja. Je tudi tu dvom, ko gre za njegovo smrt in šestkratno, nikoli uslišano prošnjo za pomilostitev njegovega morilca?
Lahko, da je šlo tudi za zaroto in da je bil Mark Chapman perfektna tarča za izvedbo atentata na Lennona, ki se je po petih letih zatišja, v katerih je skrbel za svojega sina, ponovno angažiral. On je bil dejansko človek, ki je množice samo z glasbo spravil na ulice, v aktivizem. Lahko, da je komu v Ameriki to šlo na živce, po drugi strani pa - norcev je veliko.

Zakaj ravno "heroj delavskega razreda"? Zakaj ste to pesem priredili in poslovenili prav za to priložnost?
To skladbo sem obdeloval že nekaj časa, saj sem se odločil, da bom od vseh velikih avtorjev vsaj po eno ali dve skladbi poslovenil. Ta se mi je zdela najprimernejša. Ko sem jo začel dokončno obdelovati pred nekaj meseci, sem si nenadoma ogledal original besedila in si rekel: To je pa Lennon pred 40 leti natančno tako napisal, kot bi živel zdaj v Sloveniji.

V spomin Johnu Lennonu