Iva, ki je petje študirala v Ljubljani in Celovcu, se je prvič na domačem glasbenem prizorišču pojavila leta 2005, ko je bila na Slovenski popevki nagrajena kot najboljša debitantka festivala. Foto: Osebni arhiv
Iva, ki je petje študirala v Ljubljani in Celovcu, se je prvič na domačem glasbenem prizorišču pojavila leta 2005, ko je bila na Slovenski popevki nagrajena kot najboljša debitantka festivala. Foto: Osebni arhiv
Iva Stanič
Lani je bila s pesmijo Sem glas izbrana med devet finalistov Slovenskega festivala šansonov 2009. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.

Mnoge druge Minine pesmi so zame v tem smislu 'nedotakljive', ker jih raje poslušam, kot pojem.

Iva o Mininih skladbah
Iva Stanič
Svoj prvi samostojni album Vsak nov dan je izdala leta 2007. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.

Najboljša debitantka festivala Slovenska popevka leta 2005 predstavlja sodobno slovensko priredbo italijanske uspešnice Mine Mazzini Sono come tu mi vuoi. "Najprej sem se morala zelo opogumiti, da sem se priredbe sploh lotila," je o svojih zadržkih pred novim projektom za MMC spregovorila Iva. Pevka s pesmijo napoveduje svoj nastop na letošni Slovenski popevki. "Če ne bi bila sprejeta na Slovensko popevko, bi pesem gotovo predstavila že pred septembrom kot novi singel," je o ponovni prijavi na festival povedala Iva. Pogovor z njo si lahko preberete spodaj.


V teh dneh se predstavljate s priredbo Mine Mazzini, sicer vaše velike vzornice. Zakaj ste si izbrali ravno to pesem?
Najprej sem se morala zelo opogumiti, da sem se priredbe sploh lotila. Ko sem to pesem slišala v modernejšem aranžmaju Irene Grandi, mi je bila všeč, pa tudi sama ideja za priredbo se mi je zdela v redu in pesem sem začela tudi sama izvajati na svojih nastopih. Moji poslušalci so bili vedno zelo navdušeni, tako da sem začutila, da bi lahko skladbo tudi posnela. Mnoge druge Minine pesmi so zame v tem smislu "nedotakljive", ker jih raje poslušam, kot pojem.

Če pogledamo malo širše po slovenskem glasbenem prostoru, ugotovimo, da so danes zelo priljubljene priredbe. Kaj menite, zakaj je tako?
Mislim, da so bile priredbe vedno priljubljene. To pravzaprav ni nič novega nikjer po svetu, niti v našem prostoru ne. Zdi se mi, da to izvira predvsem iz džezovske tradicije, da glasbeniki preigravajo znane džezovske standarde, improvizirajo nanje, jih interpretirajo na svoj način in v novih aranžmajih. Vsaka skladba je lahko zaigrana ali prirejena na nov, svež način … V tem je tudi izziv ustvarjalnosti.

Od kod izvira vaše navdušenje nad italijansko glasbo, sploh nad zlatimi šestdesetimi leti prejšnjega stoletja?
Veliko pesmi iz tega obdobja sem že prepevala. Nekaj tudi zaradi samega študija petja, veliko džezovskih standardov je prav iz tega obdobja. Na to, da sem začela brskati prav po italijanski glasbi, pa je vplival moj nastop na neki prireditvi, na kateri so organizatorji želeli izključno italijansko glasbo iz šestdesetih let, saj je to sovpadalo s konceptom prireditve. Takrat sem našla nekaj lepih pesmi in začel je nastajati repertoar s to glasbo.

Če danes pogledate nazaj, kaj vam je prinesel naziv debitantka na Slovenski popevki 2005?
Zdi se mi, da veliko. Najprej možnost, da sem lahko posnela svojo prvo ploščo, kar bi bilo brez nagrade na Slovenski popevki zame bistveno težje, če bi se tega sploh lotila. Pri taki nagradi gre tudi za priznanje talenta in podporo, da delaš naprej v tej smeri. Nastop na festivalu mi je prinesel tudi večjo prepoznavnost. Ljudje so me kar naenkrat poznali, zapomnili so si dober nastop in tisto zeleno obleko (smeh).

Kaj pripravljate za letos?
Letos bom znova nastopila na festivalu Slovenske popevke, česar se že zelo veselim. Tega nisem posebej načrtovala, ampak pojavila se je pesem. Dobra pesem, ki me je prepričala in navdihnila. Če ne bi bila sprejeta na Slovensko popevko, bi pesem gotovo predstavila že pred septembrom kot novi singel. Pa še kakšno novo pesem si želim posneti, če bo to že letos, pa ne vem.

Mnoge druge Minine pesmi so zame v tem smislu 'nedotakljive', ker jih raje poslušam, kot pojem.

Iva o Mininih skladbah