Soustanovitelj Metallice, glavni pevec in kitarist James Hetfield se že leta bori z odvisnostmi. Foto: EPA
Soustanovitelj Metallice, glavni pevec in kitarist James Hetfield se že leta bori z odvisnostmi. Foto: EPA

V objavi na Instagramu je Hetfield oboževalcem pokazal tetovažo pikovega asa (Ace of Spades je verjetno najbolj znana uspešnica zasedbe Motörhead), črnilo kožne poslikave pa je bilo prepojeno z delci posmrtnih ostankov rockerja, ki je leta 2015 umrl za rakom. "Poklon mojemu prijatelju in navdihu, gospodu Lemmyju Kilmisterju. Brez njega ne bi bilo Metallice," je zapisal. Hetfield je dodal, da tetovaža, ki jo je oblikoval ugledni umetnik Corey Miller, omogoča pokojnemu zvezdniku, da še naprej svetu kaže sredinec.

Lemmy je ustanovil zasedbo Motörhead leta 1975, potem ko so ga zaradi uživanja mamil odpustili iz rockovske skupine Hawkwind. Skupina se je uveljavila kot ena pionirskih na britanski težki sceni, izdala pa je 22 albumov, vključno z ikoničnim Ace of Spades leta 1980.

Člani Metallice so večkrat odkrito spregovorili o tem, kako je Motörhead vplival na njihov nastanek in kariero, smrt legendarnega Kilmisterja pa je Hetfielda, kot je dejal za Kerrang, močno prizadela: "Moja vizija o njem je bila, da je tip človeka, ki je nesmrten. Ko je šel mimo, me je bilo strah. Bil je naš boter. Nobenega dvoma ni, da brez njega ne bi bilo Metallice. Ko je bil zraven, se je preprosto zdelo, da bo vse v redu," je dejal.

Hetfield, ki bo maja s svojo zasedbo nadaljeval svetovno turnejo M72 v Nemčiji, je dodal: "Zato si resnično želimo živeti in uživati v vsem, kar imamo, in vsrkati vsak krik oboževalca, vsako kapljico znoja, ki odleti z vas. Počutimo se blagoslovljene, da lahko to počnemo že 35 let."

Lani je ameriška skupina z albumom 72 Seasons prvič po petnajstih letih dosegla, da se je njen album (skupno že četrti) zasidral na prvo mesto lestvic. Hetfieldov nenavadni poklon pa ni prvi primer, da je bil Lemmyjev pepel uporabljen kot poklon ikonični figuri težke glasbe. Marca letos je bilo objavljeno, da bo žara z delom posmrtnih ostankov Lemmyja Kilmisterja romala na festival Bloodstock v Catton Parku, kjer je zasedba Motörhead med letoma 1987 in 2006 odigrala deset koncertov.