Yaya je med koncertom poleg mikrofona poprijela tudi za nekatere inštrumente. Foto: BoBo
Yaya je med koncertom poleg mikrofona poprijela tudi za nekatere inštrumente. Foto: BoBo
jinx
Koncert je bil večinoma zavit v za Jinx značilne plesne ritme. Foto: BoBo
jinx
Ko je bila na odru celotna zasedba, jih je bilo skupaj kar 12. Foto: BoBo
jinx
"Zaradi zvena skladb smo pogosto uvrščeni nekam v sredino." Foto: BoBo

12-članska zasedba, prepoznavni zvoki klaviatur, trobente ter značilen glas Jadranke Ivaniš - Yaye. Jinx so se vrnili v Ljubljano, a tokrat ne v Cvetličarno ali Kino Šiška, temveč v Cankarjev dom.

Zasedba je prišla na oder ne ravno razprodane Linhartove dvorane že kmalu po osmi uri zvečer ter občinstvo z udarnimi ritmi takoj poskušala dvigniti na noge. Svojo več kot dve desetletji dolgo kariero so uspešno pospremili s približno dve uri dolgim programom, in čeprav je občinstvo večino koncerta presedelo, pa so se na noge vseeno dvignili ob uspešnicah kot so Smijem se, Tamo gdje je sve po mom in Bye Bye Baby Bye.

Jinx so na svojih koncertih sicer (poleg prepoznavnega zvoka) najbolj znani po energiji, ki jo daje občinstvo. Čeprav so sinoči zaigrali kar nekaj starih uspešnic, ki so bile uspešno pomešane med manj znane skladbe, smo pravo koncertno energijo v Cankarjevem domu morda vseeno malo pogrešali.

"Danes se počutimo kot na avdiciji," je med koncertom dejala dolgoletna pevka skupine Yaya in tako tudi sama poudarila, da je bila sinočnja postavitev nekaj posebnega, saj so bila v dvorani sama sedišča, česar tudi oni niso vajeni.

Velika zasedba
Na odru je bilo ves čas kar precej ljudi, a jim je kljub temu koncert uspelo izpeljati brez večjih tehničnih težav - razen manjše tonske težave z Yayinim mikrofonom in kabli klaviutarista je bil celoten repertoar tehnično brez večjih napak.

Zasedba je zadnji studijski album Diksilend izdala leta 2010, za pripravo najnovejšega pa so si vzeli kar šest let. "Ukvarjali smo se s precej stvarmi: produkcijami za druge skupine, odrsko glasbo in muzikalom Lizistrata (MGL), na katerega sem zelo ponosen," je o zadnjih letih v pogovoru za MMC dejal kitarist skupine Coco (Gordan Muratović). Yaya je ob tem dodala, da so kljub vsemu še vedno precej koncertirali in bili v glasbenem svetu tako ali drugače aktivni.

Yaya sicer sploh nima občutka, da je minilo že kar šest let. "Sploh nismo opazili, da je minilo že toliko časa. Jaz tudi sicer nimam nekega občutka za čas, predvsem kar se tiče let. Imam zgolj še nekakšen občutek za ure in minute," je pojasnila v smehu. Skupino od samega začetka opredeljujejo kot popskupino z rokersko filozofijo, in to se še vedno ni spremenilo, saj zase pravijo, da so še vedno tako trmasti kot nekoč in ravno iz tega razloga spadajo med rokerje. Med rockerje pa jih uvršča tudi to, da ne sprejemajo kompromisov. "Imajo pa naše skladbe poseben zven in zaradi tega smo pogosto uvrščeni nekam v sredino."

Naslednji album s posebnimi gosti
Kot uvod v novo ploščo so predstavili že dve skladbi. Jesmo li dobro in najnovejšega Maradona, kjer se Yayi v duetu pridruži Davor Gobac - pevec zasedbe Psihomodo Pop.

Gobac ni edini gost, ki so ga povabili k sodelovanju, med prepoznavnejšimi je tudi Mark Saunders, ki je sodeloval z velikimi imeni svetovne glasbene scene, kot so David Bowie, Nenah Cherry, The Cure in Depeche Mode. Kot je pojasnil Coco, se je znani producent v ustvarjalni proces vključil bolj na koncu.

"On se je v bistvu priključil na koncu — pri samem miksu albuma. Ta proces še vedno traja, komunikacija z njim pa je predvsem virtualna in zaradi časovne razlike predvsem ponoči. V večini je s posnetim materialom zadovoljen, za nekaj skladb pa je želel, da nekaj še dodatno posnamemo ali zamenjamo. Upam pa, da se bomo nekoč z njim srečali tudi v živo."

Čeprav koncertirajo že desetletja, pravijo, da se tega ne bodo nikoli naveličali. "Meni gredo na živce skladbe, ki niso dobro uspele. Mi pa na srečo takšnih sploh ne igramo." Koncert v Cankarjevem domu je bil sicer predviden že konec oktobra, a se je Coco poškodoval in so ga bili primorani odpovedati. Zaradi okrevanja je tudi včerajšnji repertoar odigral sede, a še vedno z zanj značilno kitarsko energijo.

Yaya je med koncertom poleg mikrofona poprijela tudi za najrazličnejše manjše inštrumente in tako zvočno izkušnjo, ki je bila v Linhartovi dvorani že tako na visoki ravni, še nadgradila.

Tudi naslednji album v značilnih ritmih
Naslednja plošča bo po njihovih besedah v plesnih ritmih, ukvarjali pa se bodo z ljubezensko in družbeno tematiko. Na vedno slabšo prodajo albumov se ne ozirajo. "Mi jih v bistvu nikoli nismo delali, ker bi se splačalo. Album je nekaj, kar predstavlja določen čas oziroma obdobje skupine," je pojasnil Coco, Yaya pa je temu dodala, da "hvalabogu ne delajo vsi zgolj stvari, ki bi se splačale. Če bi bilo tako, bi se svet spremenil v pekel. Hvalabogu za tdaj še ni povsem tako."

Koncert je predstavljal dobro razmerje tako za poznavalce skupine kot tudi za tiste, ki so na prišli samo zaradi njihovih največjih uspešnic. Čeprav je bilo občinstvo zadržano, je skupino na oder uspelo poklicati še dvakrat, zasedba pa jim je ob tem postregla s skladbami, kot so Čuvar močvara i trava, Da smo se voljeli manje in Zmija & Zmaj.