Hrvaška skupina Jinx je v Sloveniji že stara znanka. Foto: RTV SLO
Hrvaška skupina Jinx je v Sloveniji že stara znanka. Foto: RTV SLO

23. junija bodo izvedli koncert na odru ljubljanskih Križank. Jinx so že lani v naši prestolnici pripravili odlično predstavo v prvih jesenskih dneh, letos pa nas bodo letos popeljali v pravo vroče in toplo poletje. Takrat njihova glasba resnično zaživi.

Jinx so na glasbeno prizorišče vstopili leta 1993, ko se je začelo sodelovanje Yaye in Coco Mosquita. V začetku se je skupina imenovala High Jinx, kar lahko svobodno prevedemo kot "izvrstna žurka", pozneje pa so ga skrajšali v Jinx oziroma "urok". Slovenskemu občinstvu so se priljubili predvsem z uspešnico Brazil. Slabe štiri leta pozneje je skupina po izdaji uspešnega albuma Avantura počinje in po nešteto razprodanih koncertih na presenečenje in žalost njenih poslušalcev razpadla.

Leta 2006 so preprosto začutili, da je znova prišel njihov trenutek. Zbrali so se daleč od oči javnosti v Funhouse studiu ter začeli snemanje svojega petega studijskega albuma Na zapadu.

Leto 2007 je bilo v vseh pogledih njihovo, saj so po tem, ko so s svojo vrnitvijo poskrbeli za enega najodmevnejših glasbenih dogodkov leta na prostoru nekdanje jugoslovanske države, v decembru svoj uspeh kronali še s koncertom pred polno dvorano Doma sportova v Zagrebu.