Letos je po dolgem času znova nominirana v kategoriji folka. Foto: AP
Letos je po dolgem času znova nominirana v kategoriji folka. Foto: AP

66. podelitev grammyjev bo letos 4. februarja, organizatorji pa so še razširili seznam nastopajočih. Poleg izvajalcev in izvajalk, kot so Billie Eilish, Billy Joel, Dua Lipa, Luke Combs, Burna Boy, Olivia Rodrigo, Travis Scott in U2, bo losangeleški oder v živo zavzela tudi legendarna Joni Mitchell.

To bo za 80-letno kanadsko-ameriško glasbenico – ta velja za eno najvplivnejših tekstopisk, ki izhaja iz krogov folk glasbe 60. let prejšnjega stoletja – prvi nastop na prireditvi.

Večkratna grammyjevka, ki je bila leta 1997 sprejeta v Dvorano slavnih rokenrola in je znana po svojih izrazito osebnih besedilih ter nekonvencionalnih skladbah, je letos nominirana za kipec zlatega gramofona, poroča People.

Nominacijo v kategoriji najboljšega folk albuma ji je prinesel album Joni Mitchell At Newport (Live). Koncert je bil sicer julija leta 2022 posnet na njenem prvem nastopu v živo po 20 letih, kot album pa je posnetek izšel leto pozneje.

Nazadnje je nagrado domov odnesla leta 2022. To je prejela za Joni Mitchell Archives, Vol. 1: Zgodnja leta (1963–1967), ki je postal najboljši zgodovinski album.