Novinarsko konferenco je povezovala Bernarda Žarn. Foto: RTV SLO
Novinarsko konferenco je povezovala Bernarda Žarn. Foto: RTV SLO
Slovenska popevka
'Vodilni' na tiskovni konferenci. Foto: RTV SLO/Darko Koren
Katrinas bodo nastopile s skladbo Pridi! kot dvanajste. Foto: RTV SLO

Novinarsko konferenco v Cankarjevem domu je povezovala voditeljica Bernarda Žarn. Na srečanju so Igor Pirkovič, Petar Radović, Jana Svetlik Štraus, Mojca Menart, Breda Pečovnik in Boris Rener vsak na svoj način predstavili tradicionalni festival, ki je po besedah Menartove že del slovenske nacionalne zavesti. Letošnja popevka bo potekala 9. septembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Pomočnik direktorja TVS Igor Pirkovič je dejal, da hočejo povzdigniti festival na sam vrh. Letošnje skladbe so na visokem nivoju, k čemur pripomore tudi spremljava orkestra RTV Slovenija. Festival Slovenska popevka se vrača v Cankarjev dom, na kar je izredno ponosna tudi Breda Pečovnik, pomočnica generalnega direktorja CD. Povedala je, da se bodo v CD potrudili, da bodo vsi, tako izvajalci, obiskovalci kot gledalci, pred malimi zasloni zadovoljni.

Vrstni red nastopajočih
Izmed 55 skladb je strokovna žirija izbrala 14 nastopajočih. Vrstni red so izžrebali sami udeleženci. Festival bo otvoril Slavko Ivančič s skladbo Kdo si, nadaljevali bodo prav tako Primorci Kalamari s pesmijo Nič več, nič manj. Kot tretja bo predstavila svojo skladbo Kaj mi mar zasedba Fliser, četrta bo še ena Primorka Yilenia s skladbo Ne računaj name. Peta bo zasedba Folklora s skladbo Stara kitara, za njimi pa bo nastopila Nataša Mihelič iz znane slovenske glasbene družine s skladbo Oblekica. Iva Stanič se bo spraševala Kako živiš? kot sedma, za njo pa bo na vrsti že priznana pevka Manca Špik s skladbo Vse to je moj svet.

Izkušena Alenka Godec bo nastopila deveta s pesmijo Boljša kot prej. Deseta pa bo mlada Eva Černe, ki bo zapela Pomlad v mestu. Kot enajsta bo nastopila Andreja Zupančič s pesmijo z zanimivim naslovom Videz vara, sledile pa ji bodo odlične vokalistke Katrinas s skladbo Pridi!. Kot predzadnja bo nastopila Damjana Golavšek, ki se vrača na glasbeno sceno s skladbo Naravne sile. Festival bodo s popevko Verjamem v srečo zaključili člani skupine Dežur.

Jubilejno 45. leto
Založba kaset in plošč RTV Slovenija bo ob 45. obletnici festivala izdala štiri zgoščenke. Na prvi bodo obnovljeni posnetki skladb Vladimirja Stiasnya, avtorja prve zmagovalne pesmi festivala, Mandolina, ki je že ponarodela. Na drugi zgoščenki bodo zbrane skladbe pevke Berte Ambrož, tretjo zgoščenko pa so namenili skladbam, katerih avtor besedil je priznani tekstopisec Leon Oblak. Kot vsako leto pa bo ljubiteljem dobre glasbe na voljo vseh 14 letošnjih tekmovalnih popevk.

A. M.