Prevajanje pesmi Verjamem v angleščino je lahko plus ali minus, meni Rok Žlindra (skrajno levo). Foto: MMC RTV SLO
Prevajanje pesmi Verjamem v angleščino je lahko plus ali minus, meni Rok Žlindra (skrajno levo). Foto: MMC RTV SLO

Čeprav sta bili dvojčici res ljubki, sem vesela, da je zmagala Eva Boto.

Alenka Gotar
Vili Resnik
Čeprav številni trdijo, da je pesem Verjamem podobna neki drugi pesmi, to ni pomembno, je dejal Vili Resnik. Foto: Studio Gong

RTV Slovenija nacionalni izbor za pesem Evrovizije - EMA (Evrovizijska MelodijA) pripravlja od leta 1993, ko se je Slovenija prvič predstavila na Evroviziji - takrat nas je zastopal 1XBand s skladbo Tih deževen dan.

Od takrat so se po vrsti na evrovizijskem odru zvrstili še Darja Švajger (1995), ki je pozneje zmagala še enkrat (1999), Regina (1996), Tanja Ribič (1997), Vili Resnik (1998), Nuša Derenda (2001), Sestre (2002), Karmen Stavec (2003), Duo Platin (2004), Omar Naber (2005), Anžej Dežan (2006), Alenka Gotar (2007), Rebeka Dremelj (2008), Quartissimo s pevko Martino Majerle (2009), Ansambel Roka Žlindre in Kalamari (2010) ter Maja Keuc (2011). Več tukaj.

Nekatere zmagovalce Eme smo vprašali, ali so zadovoljni z letošnjo predstavnico Slovenije, 16-letno Korošico iz Šentjanža pri Dravogradu, ki bo na Evroviziji pela pesem Verjamem, za katero je glasbo in aranžma naredil Vladimir Graić, besedilo pa je napisal Igor Pirkovič.

"Zelo sem vesel, da je zmagala pevka. In čeprav številni trdijo, da je pesem Verjamem podobna neki drugi pesmi, to ni pomembno. Tudi pesmi dvojčic so morda spominjale na kakšno drugo, pa nihče ni rekel nič," je izbor komentiral Vili Resnik. Pevec Omar Naber, ki je leta 2005 prepeval pesem Stop, je dejal, da je vse druge skladbe razen zmagovalne slišal le enkrat ali dvakrat, zato točno izdelanega mnenja, katera je najboljša, še nima. Je pa priznal, da je tudi sam navijal za Evo, ker ima boljši vokal od dvojčic Prusnik.

Meni, da bo letos na Evroviziji veliko balad, vendar je bila to za Evo dobra izbira: "Eva je v tem najboljša, tako da upam le, da bomo naredili nekaj, da bomo opaženi." Dodal je tudi, da je nekoliko razočaran le nad tistimi avtorji skladb za Emo, ki so uporabili svoje že staro gradivo.

Za zmagovalno pesem je bil že vnaprej prepričan, da bo dobra, ker so k sodelovanju povabili priznane avtorje. Sam bi jo sicer za nastop na Evroviziji nekoliko spremenil: "Dodelal bi aranžma, pesem bi naredil bolj veličastno, tako da bi vsa Evropa jokala." Prevedel bi tudi besedilo: "Ljudje morajo razumeti besedilo, saj le ta predstavlja velik del pesmi. Ne razumite me narobe, rad imam slovenščino, ampak besedilo je polovica aduta."

"Čeprav sta bili dvojčici res ljubki, sem vesela, da je zmagala Eva Boto, ki je glasovno boljša," je povedala zmagovalka Eme 2007 Alenka Gotar. Zmagovalna pesem ji je zelo všeč, dobre pa se ji zdijo vse tri, s katerimi je Eva tekmovala: "Katera koli pesem bi zmagala, bi jo lahko s ponosom poslali na Evrovizijo."

"Izbrali smo dobro pevko in lepo skladbo," meni Nuša Derenda, ki je Slovenijo na Evroviziji predstavljala leta 2001 s pesmijo Ne, ni res (Energy). Pohvalila je Evo, ker je kljub rosnim letom nastop opravila dobro in odlično odpela pesem. Sicer se Nuša še ni poglobila v pesmi, tako da ne zna povedati, ali bi kaj spremenila. Dejala je, da je najpomembneje, da sta pesem in nastop oblikovana tako, da se Eva dobro počuti ob izvajanju.

"Morda bi dodelala le oblačila, sicer pa nastopa ni treba spreminjati, saj je najpomembnejši glas. Pesem zelo lepo zveni v slovenščini, tako da morda ni potrebe, da bi jo prevajali v angleščino," je še komentirala Derenda.

Rok Žlindra, ki je s svojim ansamblom in Kalamari Slovenijo leta 2010 predstavljal na Norveškem, je povedal, da se mu zdi izbor podoben kot lani: "Vrhunska in všečna pevka." Z izborom skladbe je zadovoljen, saj je bila tudi njemu pesem Verjamem še najbolj všeč. "Morda bi lahko izbrali slovenskega avtorja," je dodal. Pesmi sam bistveno ne bi spreminjal: "Morda jo bodo prevedli v angleščino, to je lahko dobro ali pa slabo."

Čeprav sta bili dvojčici res ljubki, sem vesela, da je zmagala Eva Boto.

Alenka Gotar