Znova bo divje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Znova bo divje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Zdravstveni kaos, zapiranje držav, gospodarske, politične in družbene krize. Ljudje smo se na takšen način življenja pred dvema letoma morali navaditi praktično čez noč. Glasba je v tem obdobju številnim pomagala prebroditi osamljenost: od melodij, ki so se vile z balkonov zaprtih ljudi, do številnih spletnih koncertov glasbenikov, ki so se morali hitro prilagoditi na novo realnost življenja.

Po dveh milo rečeno močno okleščenih koncertnih sezonah, v letu 2022 lahko pokamo od optimizma. Doma in v bližini dežele na sončni strani Alp nas letos čakata tako koncertna kot festivalska poslastica, ki bo le tiste najbolj zagrenjene med nami pustila ravnodušne.

Nova Rock (Nickelsdorf, Avstrija) 9.–12. junij

Festival Nova Rock je med ljubitelji težjih melodij izjemno priljubljena destinacija – kljub puščavskim razmeram, ki vladajo na avstrijsko-madžarsko-slovaški tromeji. V pasji vročini in popolni odsotnosti površin v senci, je avstrijski megadogodek izziv tudi za tiste najbolj trdožive rokerje. Nasvet velja sicer za popolnoma vse festivale, kjer je treba konec tedna preživeti na prostem, a za panonski biser še posebej: priprave so ključne. Poskrbite, da imate poleg šotorov še kakšno streho nad glavo, paviljon je lahko ločnica med čudovito ali grozno izkušnjo.

Letos v Nickelsdorf prihajajo legendarne skupine kova Muse, Rise Against, Placebo, Korn, The Offspring, Five Finger Death Punch, Volbeat, Kraftklub in visokoleteči novinci na festivalskih odrih, zmagovalci lanske različice Evrovizije Måneskin.

Exit (Novi Sad, Srbija) 7.–10. julij

Glasbeno gotovo eden izmed najraznovrstnejših festivalov v naši relativni bližini. V Novem Sadu bomo lahko uživali v ritmih raperke Iggy Azalee, ki je z albumom The New Classic zavladala sceni leta 2014. Še isti dan pa bodo oder zažgali Napalm Death, ki na sceni death metala prevladujejo že od leta 1982. Med koncem tedna pa sledijo še izjemno priljubljeni škotski didžej Calvin Harris, rokerji Nick Cave and the bad seeds, James Arthur in številni drugi. Manjkala ne bodo niti lokalna imena, na odre Exita prihajajo legendarni Brkovi, največji slovenski metalski bend Noctiferia in Konstrakta, ki je navdušila na letošnji Evroviziji.

Na vsak festival je pametno priti veliko prej kot pa prepozno. Pozanimajte se, kdaj se prizorišče odpira, tako si boste vi in vaši "sotrpini" zagotovili dovolj prostora za šotore na najboljši možni lokaciji. Sicer se to ne sliši ravno kot rokerski način življenja, vendar je včasih bolje biti "zategnjen". Festivalsko uživanje je v večji meri odvisno od udobja, ki ga bo tako ali drugače zaradi narave dogodka izjemno malo. Če boste zanemarili še tiste malenkosti udobja, ki vam preostanejo, na nobenem festivalu ne boste uživali.

Volt (Šopron, Madžarska) 21.–25. junij

Glede zatočišč pred vročino je šopronski festival veliko prijaznejši od recimo Nova Rocka. Sicer je sam oder na odprtem, kot so po navadi vsi, vendar je celoten festivalski prostor dobro opremljen z mesti za oddih. Kljub gromozanskim množicam ljudi na takih dogodkih Volt ne deluje izjemno "nabit".

Na Madžarskem vas čakajo Muse, The Killers, vedno zanimivi Skillet, nekoliko težji Bring Me the Horizon in ljubljenci uporniških najstnikov po letu 2000, Sum 41.

Alkohol je sestavni del vsakega festivala. Nekateri se mu izogibajo, spet drugi ga spijejo še za tiste, ki na koncertni konec tedna abstinirajo. Za vse tiste, ki se nagibate k drugi skupini koncertnih navdušencev, si velja še kako zapomniti, da je pametno najprej poskrbeti za udoben "koncertni dom", časa za žur bo še na pretek. Verjemite, številni so se opekli tako, da so z nekaj promili že vstopili na prizorišče, prvo noč pa prespali poleg še zapakiranega šotora. Prav tako je smotrno kakšno "rundo" zamenjati z vodo, ne nazadnje v poletni pripeki poleg ogljikovih hidratov, ki jih nudi pivo, potrebujete veliko vode.

Ultra Europe (Split, Hrvaška) 8.–10. julij

Največji "rave" naokoli bo znova v Splitu. Gigant festivalov elektronske plesne glasbe (EDM) bo znova postregel z goro Rushmore svetovnih didžejev. Prihajajo Above & Beyond, Afrojack, Armin van Buuren, Hardwell, Martin Garrix, Steve Aoki, Nina Krawitz in številni drugi.

Na vseh festivalih, pa naj bodo tako žanrsko raznovrstni kot na primer Exit, ali namenjeni pretežno eni zvrsti, bodite odprti do različnih izvajalcev. Nekateri se že pred odhodom na prizorišče odločijo, koga vse bodo šli poslušat. Velika napaka. Mnogo skupin, za katere do takrat niste niti slišali, vas lahko popolnoma presunejo. Pred odhodom si zavrtite kakšno skladbo izvajalcev, ki jih ne poznate, ali pa se pustite presenetiti. Odhod na festival in poslušanje treh skupin je potrata časa in denarja. Vinjeni v šotoru lahko spite tudi na domačem vrtu.

Sziget (Budimpešta, Madžarska) 10.–15. avgust

Sziget festival poleg glasbenega dogajanja ponuja še veliko drugih "dogodivščin". Od bogatega kulturnega programa do "ladje zabave" in seveda neposredne bližine madžarske prestolnice. V Budimpešto prihajajo Dua Lipa, Kings of Leon, Justin Bieber, Calvin Harris, The Impala, Anne - Marie, Arctic Monkeys in plejada drugih, odličnih izvajalcev.

Tolminski trojček

Slovencem je sinonim za krasno koncertno destinacijo gotovo dolina ob sotočju Tolminke in Soče. Poleg najbolj priljubljenega težkometalnega festivala Metaldays, strmo priljubljenosti pridobivata tudi pankerski Punk Rock Holliday in raggefestival Overjam. Čeprav na tolminskih festivalih ne gre pričakovati tistih najprestižnejših izvajalcev, organizatorji vsako leto pripravijo neverjetno kakovosten nabor glasbenih skupin. Tako nas bodo letos med 24. in 30. julijem z najbolj grobimi kitarskimi rifi oblegali neverjetni Meshuggah, Mercyful Fate zimzeleni Napalm Death in Testament, Rotting Christ, domači giganti Noctiferia, velikokrat podcenjeni Skindred in številni drugi mojstri "blast beata" in divjih solaž.

Dokaz, da pank še ni mrtev, bo v Tolminu med 8. in 12. avgustom. Prihajajo Anti-Flag, orači pankovske ledine Bad Religion in vedno energični Flogging Molly.

V Tolminu vročina ni težava. Foto: BoBo
V Tolminu vročina ni težava. Foto: BoBo

V nekoliko manj agresivnih ritmih, bo tris najbolj znanih tolminskih festivalov sklenil Overjam, med 15. in 20. avgustom. Čakajo vas nastopi odlične slovenske zasedbe Elvis Jackson, prihajajo še italijanski raggeband Mellow Mood, makedonski gigant elektroglasbe Djaikovski in številni drugi kakovostni glasbeniki.

Najpomembnejši nasvet za željne koncertnih užitkov pa je, da upoštevate koncertni bonton in etiketo, ki sta številnim samoumevna, spet drugim španska vas. Varnost vseh udeležencev je na prvem mestu, prav tako pa s svojim uživanjem v koncertih poskrbite, da ne kratite užitka tistim okoli sebe.