Vedder in Pearl Jami so eni izmed najglasnejših kritikov ameriške vlade in to pokažejo tudi na vsakem koncertu. Foto: EPA
Vedder in Pearl Jami so eni izmed najglasnejših kritikov ameriške vlade in to pokažejo tudi na vsakem koncertu. Foto: EPA
Peral Jamov basist Jeff Ament in kitarist Mike McCready
Skupina je dokazala, da ni le uigrana, temveč imajo člani veliko medsebojno spoštovanje eden do drugega. Foto: EPA
Eddie Vedder

Po šestih letih koncertnega premora (leta 2000 so se ustavili tudi v Ljubljani) so grungerji iz Seattla spet obiskali evropske odre - turnejo so začeli 23. avgusta v Dublinu, končali pa jo bodo 30. septembra v Atenah.

"predzadnji vedno najboljši".
Varnostniki niso uspeli zaustaviti Vedderja
Ena najvplivnejših skupin 90. let je v torek igrala skoraj tri ure, na oder so se na zahtevo občinstva vrnili dvakrat. Vedder je dokazal, da je kljub skoraj 42 letom še vedno v odlični formi, saj je med koncertom splezal na enega od aluminijastih stebrov v dvorani in nevarno visel nad množico, ki bi bila v primeru njegovega padca najverjetneje pripravljena tvegati življenje, da bi se ga lahko dotaknila. Tudi na njegov glas ni pripomb, Pearl Jam pa v celoti še vedno delujejo kot složna skupina, ki ji ne grozi razpad in je ena redkih grunge skupin, katere članom se je uspelo izogniti heroinskemu propadu.

Nekaj starega, nekaj novega ...
Pearl Jam so uravnotežili razmerje med pesmimi z nove plošče in starimi uspešnicami, nesporen vrhunec pa je bila vsekakor njihova himna Alive z albuma Ten izpred "davnih" 15 let, vsa dvorana pa je ubrano prepevala tudi med uspešnicama Black in Better Man. Seveda pa niso izpustili niti kultnih skladb Jeremy, Even Flow in Neil Youngovo Keep On Rockin' in the Free World. Malce preveč so morda razpoloženje v dvorani umirili le med prvim dodatkom, ko so odigrali niz akustičnih balad.

Vedder ni mogel mimo zanj značilnega kratkega političnoangažiranega govora, ki ga je povedal v hrvaščini in je malce spominjala na tisto pokojnega papeža. Nasploh je imel frontman Pearl Jamov pred seboj cel šop listov v hrvaščini, iz katerih je polomljeno bral med pesmimi. Množica je zlasti pri uspešno prebranih šumnikih skoraj padla v delirij.

A. K., K. S.