Tolmin je v zadnjih dveh desetletjih postal prepoznaven kot festivalsko mesto, ki na sotočje Soče in Tolminke poleti pritegne več deset tisoč obiskovalcev z vsega sveta. Foto: Sandi Fišer
Tolmin je v zadnjih dveh desetletjih postal prepoznaven kot festivalsko mesto, ki na sotočje Soče in Tolminke poleti pritegne več deset tisoč obiskovalcev z vsega sveta. Foto: Sandi Fišer

Potem ko so morali organizatorji kreativnega tabora Sajeta, Gore Rocka, Soča Outdoor festivala ter festivalov MetalDays, Punk Rock Holiday in Overjam Reggae festivala dogodke lani zaradi epidemije odpovedati, tudi letos še ne vedo, kakšna usoda se napoveduje festivalski sezoni.

Gora Rocka na Šentviški planoti konec junija je uvod v posoško glasbeno dogajanje, ki se nato preseli na tolminsko Sotočje. Jernej Kenda iz organizacijske ekipe je za Radio Koper povedal: "Mi smo z vsemi bendi, ki so bili v načrtu za 2020, podpisali anekse za letošnje leto. Tako da line up imamo že potrjen. Da smo nekje na pozitivni ničli, potrebujemo 1500 obiskovalcev na dan, tako da če bodo ukrepi do 1000, ni možnosti, da ne bomo končali v minusu."

Utrinek iz preteklih let. Foto: BoBo
Utrinek iz preteklih let. Foto: BoBo

Organizator festivala Punk Rock Holiday Andrej Sevšek upa, da bodo odločitve pristojnih znane čim prej. S Koalicijo glasbenega sektorja so ministrstvu za gospodarstvo zaradi tveganja predlagali poroštveno shemo. To bi pomenilo, da bi organizatorjem v primeru odpovedi zaradi ukrepov država pokrila nepovratne stroške. "Avstrija je, denimo, za to namenila 300 milijonov evrov," dodaja Sevšek.

Po avstrijskem, nemškem in nizozemskem modelu, ki so že sprejeli poroštveno shemo, predvideva, da se s 1. julijem odprejo prireditve brez omejitev.

Sevšek še dodaja: "S tem da se zavedamo, da bo treba te stvari malo drugače izpeljati, se pravi Avstrijci predvidevajo, da bo ena linija za cepljenje, druga bo za testiranje oz. bo treba s sabo prinesti negativni izvid testa."

Punk Rock Holiday so sicer razprodali že januarja lani, tako da bo na voljo le nekaj vstopnic na račun obiskovalcev z drugih celin, ki bodo obisk najverjetneje morali prestaviti na prihodnje leto.

Je pa organizator največjega glasbenega festivala pri nas MetalDays Boban Milunović z objavo na Facebooku zanetil burno razpravo. Festival naj bi namreč ostal v Tolminu le še letos, zaradi gradnje tolminske obvoznice pa naj bi se že prihodnje leto preselil na Hrvaško.